Propunere: pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole, majorate de la 350 de lei la 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Haralambie Vochiţoiu, unul dintre iniţiatori. FOTO Arhivă Adevărul
Senatorul Haralambie Vochiţoiu, unul dintre iniţiatori. FOTO Arhivă Adevărul

Senatorii din comisia de muncă au adoptat un raport de admitere la o propunere legislativă de modificare a Legii numărul 263 privind sistemul unitar de pensii publice, semnată de mai mulţi parlamentari de la UNPR, care prevede că pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură se majorează la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale, potrivit News.ro.

Propunerea de modificare a Legii nr.263 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole de producţie prevede majorarea la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale.

Senatorul independent Haralambie Vochiţoiu, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a afirmat că Parlamentul trebuie să voteze acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie.

„500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanţe, care ne va spune că nu sunt bani. Aş prefera să nu mai auzim încă o dată că nu se poate. Guvernul trebuie să caute soluţii pentru aceşti români care au lucrat în agricultură şi au contribuit de-a lungul vieţii lor la construcţia acestei ţări”, a spus Vochiţoiu, potrivit News.ro.

O motivare asemănătoare a necesităţii aprobării proiectului de lege a fost dată şi în expunearea de motive. „În România, aproape jumătate de milion de oameni primeşte pensie de agricultor. Valoarea medie este de 361 lei pe lună (...) Pentru că nivelul pensiilor din agricultură este foarte scăzut, multor beneficiari trebuie să li se completeze veniturile până la nivelul a 500 lei, ca o măsură de protecţie socială, având ca sursă bugetul de stat“, arată expunerea de motive.

Raportul de admitere a propunerii legislative a fost aprobat cu doar două abţineri. Guvernul a transmis că nu susţine adoptarea acestei modificări, motivând că propunerea este discriminatorie faţă de ceilalţi pensionari.

Propunerea legislativă urmează să fie intre la vot în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite