Pe cine susţin partidele din România la alegerile din Rep. Moldova şi de ce sunt importante parlamentarele de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu (provenită din PAS), alături de Klaus Iohannis. Preşedinta Rep Moldova a fost sprijinită în ultimii ani de Iohannis şi PNL FOTO Administratia Prezidentiala
Maia Sandu (provenită din PAS), alături de Klaus Iohannis. Preşedinta Rep Moldova a fost sprijinită în ultimii ani de Iohannis şi PNL FOTO Administratia Prezidentiala

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi duminică la alegerile parlamentare anticipate. Mai multe formaţiuni din România şi-au exprimat sprijinul pentru partenerii lor de peste Prut, fiind încurajată ieşirea la vot, astfel încât forţele pro-europene să obţină un scor cât mai mare.

Votul de duminică este important pentru că în funcţie de acesta depinde formarea unui nou Guvern, care fie va fi unul pro-european şi reformist, fie va fi unul reticent faţă de cooperarea cu România şi care se uita mai ales spre relaţia cu Federaţia Rusă, nu spre relaţia cu Uniunea Europeană, entitate care în ultimii ani a încercat să ajute cât mai mult Chişinăul. De altfel, Maia Sandu a susţinut varianta anticipatelor pentru a încerca să contureze o majoritate pro-reformistă. 

La vot nu sunt chemaţi doar cetăţenii aflaţi în Republica Moldova, ci şi cei de peste hotare, care conform datelor oficiale ar fi în jur de 800.000 de oameni.  

În România, mai multe partide şi-au arătat sprijinul pentru o forţă politică sau alta. PNL sprijină PAS, adică formaţiunea care a propulsat-o pe Maia Sandu în funcţia de preşedintă a Republicii Moldova. De altfel, sprijinul este reciproc, în condiţiile în care Maia Sandu şi-a exprimat public susţinerea pentru PNL la alegerile parlamentare din România, din decembrie 2020.

Celălalt mare partid din România, PSD, are semnat acord de colaborare cu „fraţii” lor de peste Prut, Partidul Democrat, condus de Pavel Filip. De altfel, Partidul Democrat este formaţiune asociată Partidului Socialiştilor Europeni. PD are un program tot pro-european şi de susţinere a unei colaborări cât mai apropiate cu România.

Alianţa pentru Unirea României, formaţiune condusă de George Simion şi Claudiu Târziu, susţine un partid cu acelaşi nume la alegerile din Republica Moldova. AUR a adus alături de formaţiune încă două partide mai mici. La fel ca în discursul din România, AUR are un mesaj nationalist şi promovează intrarea în UE a Republicii Moldova, dar ca parte a României. Pe de altă parte, discursul este unul împotriva a numeroase teme occidentale.

În afara Republicii Moldova vor fi organizate 150 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică. Dintre acestea, 12 secţii vor fi organizate în România, două dintre ele fiind în Bucureşti (la sediul AEP şi la sediul BEC). Celelalte zece secţii de votare sunt în  Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov,  Sibiu, Constanţa şi Craiova. Toate secţiile de votare vor funcţiona în intervalul 7.00 – 21.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite