Patru candidaţi pentru funcţia de judecător la CEDO au primit aviz pozitiv în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Patru candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au primit aviz favorabil, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. O singură persoană a fost avizată negativ.

Candidaţii, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute în comisia de selecţie, au fost Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţi de rezervă Claudia Jderu şi Mihaela Tofan, informează Agerpres. Procurorul Horaţiu Radu a primit aviz negativ.

Avizaţi favorabil în comisiile juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost: Sebastian Răduleţu, cu 66 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi două abţineri; Bogdan Iancu - 57 de voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri; Claudia Jderu, pentru care au votat 58 de senatori şi deputaţi, 4 au votat împotrivă şi 6 s-au abţinut; Mihaela Tofan, care a înregistrat 51 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 20 de abţineri. Pentru Horaţiu Radu au votat 29 de parlamentari, 30 au votat „împotrivă” şi 20 s-au abţinut, avizul fiind astfel unul negativ. 

Avizul comisiilor este consultativ şi va fi comunicat Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, fiind ulterior transmis Guvernului.

Pe 17 decembrie 2022 va înceta mandatul judecătorului ales în numele României - Iulia Antoanella Motoc, arată sursa citată. 

Judecătorii la CEDO sunt aleşi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cu majoritatea voturilor exprimate de pe o listă de trei candidaţi prezentată de fiecare Înaltă Parte Contractantă. Mandatul de judecător la CEDO are o durata de nouă ani şi nu este reînnoibil. Termenul limită pentru transmiterea listei cu trei propuneri pentru postul vacant de judecător este 5 mai 2022. 

Astfel, în perioada 12 octombrie - 8 decembrie 2021 s-a derulat procedura de selecţie a candidaţilor, iar lista cu cele trei propuneri a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 15 decembrie 2021.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite