Surse: Iohannis pierde la CCR. Preşedintele trebuie să vină cu o altă propunere de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban se poate aştepta să nu se formeze cvorum FOTO Mediafax/Alexandru Dobre
Ludovic Orban se poate aştepta să nu se formeze cvorum FOTO Mediafax/Alexandru Dobre

Teoretic, Parlamentul trebuie să respingă azi Guvernul Orban 2, astfel încât să mai fie bifat un pas spre alegeri anticipate. Însă, potrivit unor surse politice, CCR a luat hotărârea că a doua desemnare a lui Ludovic Orban e neconstituţională, ceea ce înseamnă că Iohannis va trebui să vină cu alt nume.

UPDATE CCR a decis că a doua numire a lui Ludovic Orban este neconstituţională. Klaus Iohannis trebuie să vină cu alt nume de premier. 

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.

Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Seantului ca urmare a desemnării lui Ludovic Orban ca premier, după ce acesta a fost demis prin moţiune de cenzură, afirmă surse din cadrul Curţii.

Aceleaşi surse afirmă că decizia Curţii este determinată de faptul că Orban nu este susţinut de o majoritate în Parlament.

Decizia vine cu aproximativ o oră înainte ca Parlamentul să se întrunescu pentru a da votul de învestitură Guvernului Orban ll.


UPDATE Marcel Ciolacu a anunţat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că social-democraţii nu vor merge în sala de plen pentru a asigura cvorumul. „Azi nu ne prezentăm la vot, pentru că e o mascaradă. Cum să vii cu propriul guvern şi să nu-l voteze nici măcar un parlamentar”. 


 Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum. În plus, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.

Înainte, de la ora 13.00, au loc şedinţele Birourilor permanente, atât la Cameră, cât şi la Senat.

Ordinea de zi a şedinţei este următoarea:

•  Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru;
•  Dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului;
•  Votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa deloc la şedinţă, fie că nu vor vota.

De altfel, nici măcar parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate.

Respingerea celor două propuneri nu este, însă, foarte uşor de obţinut.

La şedinţa de luni, cel mai probabil, nu va exista cvorum. PSD şi ALDE au anunţat deja că nu participă deloc la şedinţă.

”Luni vom fi prezenţi la grupurile parlamentrare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului Orban. Aşteptăm răspunsul CCR, dacă este constituţional, dacă acelaşi premier demis, rămas interimar să fie iarăşi desemnat”, a anunţat, miercuri seară, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

“ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a iniţiat PNL şi, în consecinţă, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituţia spune la articolul 103 aliniatul 2 următoarele: «Candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului». Ori, luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înţeleg de ce Ludovic Orban şi cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condiţiile în care Guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înţeleg de ce s-ar aştepta ca noi să intrăm în acest joc?”, a transmis, la rândul său, liderul ALDE, Călin POpescu Tăriceanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II.

La rândul lor, reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă.

”Participăm şi votăm împotriva învestirii”, a declarat Dan Barna, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24.

Premierul demis şi desemnat, Ludovc Orban, a acuzat, în repetate rânduri, PSD de boicot şi a spus că dacă nu se întruneşte cvorumul este vna social-democraţilor.

“Dacă nu se adună cvorum, e vina PSD. PSD deţine 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituţională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD”, a declarat joi, Ludovic Orban.

Cabinetul Orban II are aceeaşi componenţă ca şi Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite