Parlamentul European a adoptat EU4Health. Cristian Buşoi: „Este şansa României de a sparge barierele în materie de sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Cristian Buşoi
FOTO: Facebook/ Cristian Buşoi

Parlamentul European a adoptat marţi programul EU4Health, informează Cristian Buşoi. Europarlamentarul a transmis că, pentru România, programul reprezintă şansa de a sparge barierele în materie de sănătate şi de a reduce decalajul dintre noi şi ţările din Vestul Europei.

Cristian Buşoi susţine că prin intermediul EU4Heath se va putea digitaliza asistenţa medicală, se vor finanţa acţiuni pentru formarea personalului medical, se urmăreşte readucerea producţiei de medicamente în Europa, dar şi realizarea unei rezerve de produse esenţiale relevante pentru criza covid-19.

„Parlamentul European a dezbătut şi adoptat astăzi raportul meu -Programul de acţiune a Uniunii în domeniul sănătăţii pentru perioada 2021-2027, EU4Health, în prezenţa comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Le mulţumesc tuturor colegilor mei din Comisia ENVI şi grupului PPE pentru sprijinul lor. Mulţumesc, de asemenea, comisarului Stella Kyriakides şi ministrului german al Sănătăţii Jens Spahn pentru colaborarea bună pe care am avut-o pentru elaborarea EU4Heath, cel mai ambiţios program de Sănătate din istoria UE, cu un buget record de 5,1 miliarde de euro.

Programul EU4Health este nu doar un răspuns adecvat la actuala criză COVID-19, ci şi un răspuns pe care îl datoram cetăţenilor care ne-au cerut mai multă implicare la nivel european în domeniul sanitar. Şi mă bucur că am putut să le oferim un program care pune lupta împotriva cancerului, a bolilor rare, a bolilor cardiovasculare şi a bolilor cronice în topul priorităţilor. EU4Health este totodată un program care susţine vaccinurile şi vaccinarea şi are soluţiile pentru rezolvarea crizei medicamentelor.

EU4Health întinde o mână sistemelor de sănătate din toate statele membre, fără excepţie. Ca român şi responsabil al acestui Program fără precedent, vă spun că EU4Health reprezintă şansa României de a sparge barierele în materie de sănătate şi a reduce decalajul dintre noi şi ţările din Vestul Europei. Este momentul nostru acum şi nu trebuie să îl ratăm. Cu EU4Heath avem ocazia să digitalizăm asistenţa medicală, să finanţăm acţiuni pentru formarea personalului medical, să readucem producţia de medicamente în Europa şi să creăm o rezervă de produse esenţiale relevante pentru criză.

EU4Health în sinergie cu alte planuri şi programe: Mecanismul European pentru Redresare şi Rezilienţă, Orizont Europa, Planul European de Luptă Împotriva Cancerului, Europa Digitală (Agenda Digitală) este programul de succes de care aveam nevoie pentru ca Europa să devină invincibilă în faţa provocărilor de sănătate.

Pentru o cheltuire echilibrată a fondurilor în direcţia cea bună, Acordul final pentru Program a introdus o serie de plafoane: pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor (20 %), pentru stocare (12,5 %) pentru achiziţiile publice care completează stocurile naţionale de produse relevante pentru criză, unul pentru angajamentele şi iniţiativele globale (12,5 %) şi pentru cheltuielile administrative (8 %).” A anunţat Cristian Buşoi, marţi, pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite