Orban, despre testele pentru coronavirus: Obiectul e să facem 2500 de teste pe zi; Nu există testare rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi seară că unul dintre obiectivele Guvernului este creşterea capacităţii de diagnosticare. Acesta a adăugat că „nu există teste rapide”, explicând că „ele există, dar au o marjă de eroare de 20%”. Premierul a precizat şi că un alt obiectiv al autorităţilor este să ajungă în „5-7 zile să creştem capacitatea la peste 2000 de teste, chiar la 2500 de teste pe zi”.

„Creşterea capacităţii de diagnostricare e importantă. În funcţie de ea identificăm persoanele contaminate cu virusul. Am plecat de la un număr redus, de Real Time PCR. Au funcţionat 9 în prima parte, acum sunt 19. Am identificat toate PCR urilor care pot fi puse în funcţiune. Am cumpărat până în prezent 10 aparate noi. Sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm avem un contract în care au fost luate 10 PCR-uri. Patru au fost deja montate. Problema cea mai mare va fi asigurarea kit-urilor de testare. Aici multă lume se prcepe la coronavirus. Epidemiologii, membrii Grupului de suport Ştiinţific au spus clar: diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide. Ele există, dar au o precizie care nu ne conferă siguranţă că persoanele diagnosticate negativ chiar sunt aşa. E o marjă de eroare de 20%, chiar şi mai mult. Dacă din 100 de persoane 20 sunt diagnsticate greşit înseamnă că noi am elibera cu certificat persoane purtătoare de virus.

Privind kiturile: am fost informat de Unifarm că există un contract şi că primim 2000 de kituri de testare care pot testa cel puţin 100.000 de persoane. 

Oviectivul nostru într-un interval de 5-7 zile e să creştem capacitatea la peste 2000 de teste, chiar la 2500 de teste pe zi. O să dăm dreptul spitalelor judeţene să facă achiziţii directe. E vital ca un număr cât mai mare de contractori să poată face contract”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Vezi şi: VIDEO Ludovic Orban a explicat ce interdicţii au românii. Culoar special la magazin pentru bătrâni. „Am găsit stocuri zero”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite