Adevărul Live. Georgian Pop, preşedintele Comisiei SRI, despre legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier: PSD respectă toate legile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI şi candidat PSD Bucureşti pentru un nou mandat de deputat, a vorbit, la Adevărul Live, despre rolul serviciilor secrete în campania electorală, despre strategia electorală a PSD pe ultima sută de metri, despre premierul PSD, dar şi despre posibilele alianţe pe care are în vedere partidul după alegerile parlamentare.

Adevărul: E o campanie anostă. 

Georgian Pop: Legislaţia este mult mai restrictivă,  nicăieri nu mai vedem bannere, panouri publicitare. 

Asta vă ajută sau vă încurcă?

Eu zic că ne ajută, cel puţin pe noi, PSD. Neavând posibilitatea să faci panotaj stradal, e important că se redescoperă campania de om la om şi se repune în valoare ideea de program de guvernare. Noi, PSD, avem cel mai bun programn de guvernare, unul bazat pe cifre, la care au muncit toţi colegii, sub coordonarea domnului preşedinte Dragnea. Noi spunem cum creştem economia României în patru ani, cum scădem taxele etc. Prin comparaţie, programul PNL este sublim, dar lipseşte cu desăvâşire, ca să-l citez pe Caragiale. PNL s-a ascuns în spatele premierului Dacian Cioloş. Oamenii simt nevoia să vadă că promisiunile electorale au un fundament, că se bazează pe ceva. Noi am reuşit să aratăm de unde luăm banii şi cum vedem implementarea. Avem o campanie pozitivă, fără atacuri. 

Asta s-a văzut la alegerile locale. 

Aveţi capcitatea de a-mi citi gândurile. Exact asta voiam spă spun. Niciodată PSD nu a avut un succes atât de mare ca la alegerile locale. 

A învăţat PSD lecţia de la prezidenţiale, când aţi atacat?

Trebuie să învăţăm din greşeli. 

A scăpat PSD de eticheta comunsimului?

Pentru mine, a fost o foarte mare frustrare, pentru că eu, la Revoluţie, aveam 14 ani. Ce legătură să am cu comunismul? Echipa de conducere de azi a PSD este foarte tânără. Nu avem cum să fim comunişti. Eticheta de comunsim pusă pe PSD este o eroare. Dacă ne uităm pe grafice, de fiecare dată când a fost PSD la guvernare am avut creştere economică. 

Cu ce aţi contribuit la programul de guvernare?

Zona mea de expertiză este pe securtitate şi siguranţă naţională. În ultimii patru ani, s-au produs mutaţii semnificative în zona geostrategică. Vedem ce se întâmplă cu războiul hibrid din Ucraina, ne confruntăm cu criza migraţiei, cu atacuri teroriste. Cine îşi imagina acum 4 ani că nişte capitale europene pot fi blocate în teroare? Toate aceste fenomene ne fac să punem accept pe apărare. Noi suntem statul care trebuie să securizeze frontiera estică a NATO şi a UE. România are această capacitate, dar cum tipurile de conflict evoluează, noi trebuie să facem alocările bugetare pentru a ne moderniza armata. Trebuie să găsim modalităţi de cooperare între Armată, MAI şi Jandarmerie, serviciile secrete,  să fie cât mai bună pentru maximă eficienţă. Acesta este unul dintre obiectivele pe care ni-l propunem dacă ajungem noi la guvernare. Nu mai putem privi riscurile de securitate din perspectivă clasică. PSD înţelege necesitatea modernizării, astfel încât statul român să fie capabil de reacţie. Unde nu avem apărare şi securitate, nu putem aveam prosperitate. 

Mâine e 1 Decembrie. Veţi fi în mulţime, alături de Gabriela Firea, sau la tribuna oficială?

E o greşeală ca un moment de sărbătoare naţională să încercăm să politizăm. Nu cred că era absolut nicio problemă dacă şi noi, şi restul partidelor primeau invitaţii. A fost o eroare a organizatorilor să nu invite principalele partide la tribuna oficială. Îmi exprim speranţa ca pe viitor să nu mai existe astfel de abordări şi să facem din ziua naţională o zi a echilibrului, o zi a solidarităţii. În 2018, avem centenarul, un moment cu o simbolistă extraordinară, pe care nu trebuie să-l pregătim în acest spirit al dezbinării. 

Cu cine veţi forma guvernul dacă veţi strânge o majoritate?

Opţiunea noastră este să formăm singuri guvernul sau în colaborare cu ALDE, pentru că istoria ne arată că alianţele nu rezistă. Performanţa Guvernului Cioloş a fost foarte slabă. Nimeni nu-şi asumă un proiect, nimeni nu are o viziune clară, totul se face pe improvizaţie. Anul 2016 este unul ratat, de domnul Cioloş. Mai avem şi o situaţie tragic-comică cu Cuminţenia Pământului. Ce se întâmplă cu cei 100.000 de deponenţi? Ar trebui să le dea rapid banii înapoi. Un plan foarte ambiţios al PSD este cel de debirocratizare. Să plăteşti nişte bani statului nu trebuie să fie o povară. 

Liviu Dragnea este cea mai potrivită variantă de premier?

Noi nu discutăm nume de miniştri sau de premieri, aşa am promis şi vedem că trendul e pe creştere. Dar eu cred că Liviu Dragne are cea mai mare experienţă din PSD. 

Dar există o lege care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier sau ministru. 

PSD respectă toate legile din România şi cu asta cred că am spus totul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite