„Operaţiunea ghipsul”. Planul în cinci puncte al lui Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea Ghipsul – menită a-l păstra în viaţa politică pe Victor Ponta – e una care, pentru cunoscatori, aduce şi are aceleaşi sanse de reusita cu operatiunea Clausewitz.

Totusi, chiar daca pe termen mediu se va dovedi ineficienta (ce mai poate fi eficient cand esti în situatia lui Ponta?), ea merită totuşi devoalată şi chiar admirata pentru ambitia, efortul de comunicare si chiar de inteligenta (de tip machiavelic, deci amoral) care stau în spatele sau.

Totul a pornit, sa ne amintim, de la o bizara ştire Mediafax aparuta pe 25 mai “din surse apropiate primului ministru”: "Duminica, în timpul unui meci de baschet cu prietenii sai, premierul a suferit o lovitură laterală uşoara, fiind sfătuit sa se îngrijeasca in urmatoarele 24-48 de ore. Nu este nimic grav". La cateva zile dupa lovitura laterala usoara, pe 4 iunie, Victor Ponta e convocat la DNA. Dupa alte cateva zile, el pleacă fara nicio notificare prealabila în Turcia, din direcţia Baku, anunţand ca intră intr-o pauza medicala de patru saptamani care nu-i permite sa revină în ţară. 

Sunt, întamplator, patru saptamani decisive, in care Ponta incerca sa se regrupeze dintr-o postura in care nu mai poate fi atins nici politic, nici juridic: cea a omului suferind, pe care – in mod legitim – e firesc sa nu-l agresezi pana la punctul in care iti poate redeveni un adversar cu sanse egale.

Aici apare primul obiectiv strategic din Operaţiunea Ghipsul:

a.     Intangibilitatea simbolică şi victimizarea

In orice conflict civilizat, aratarea “pantecului” sau a “gatului” reprezinta momentul in care adversarul te lasa in pace. Ai cedat: esti vulnerabil, suferi si arăţi că nu ai dorinţa şi capacitatea de a mai fi agresiv. Operându-se, intrand in spatiul aproape sacru al durerii, Ponta devine intangibil: nu mai ai dreptul moral sa-l ataci in vreun fel. Daca o faci, eşti un ticalos. Seful PSD obtine astfel o luna de zile intr-un glob magic de sticlă. O lună de zile în care aproape orice referire ostila la adresa lui devine un punct câştigat. Iar asta se întamplă într-un moment in care omul e practic la pamant: urmarit penal, speriat si izolat.

Concomitent, vine al doilea avantaj:

b.     Temporizarea anchetei penale

Momentul în care va fi interogat la DNA e unul extrem de dificil pentru Ponta. Nu doar imagologic – ci, înainte de toate, juridic. Daca falsul in documente despre care vorbesc procurorii e atat de flagrant încât respecta pana si greselile de ortografie ale originalelor, atunci e greu de imaginat ce poate spune procurorul Ponta in faţa unui alt procuror. Fiecare cuvânt trebuie ales cu atenţie – si e nevoie de timp pentru asta.

Al treilea avantaj e unul politic:

c.      Macularea adversarilor: Gorghiu sau Predoiu sunt la fel ca mine

Replierea PSD înseamna, în fapt, pregatirea unui atac extrem de dur la adresa Opoziţiei in urmatoarele două saptamani. Iar daca la adresa lui Cătălin Predoiu au fost folosite deja toate argumentele posibile, a venit momentul luării în vizor a Alinei Gorghiu. Gorghiu reprezintă, alături de preşedintele Iohannis, simbolul schimbarii incepute in noiembrie 2014: daca arati – prin mesaje insistente – ca aceasta schimbare e la fel de precara ca si tine, iti poti domoli hemoragia din sondaje. Cu avantajul unui Ponta extras din ecuatie, cu “mainile nepătate”, strain de ce se intampla in ţară, o echipă de dimensiunile unui mic minister poate începe desantul asupra Alinei Gorghiu: trecut, prezent, viata profesionala, viata personala – totul va deveni o tinta. Dupa ce si-a aratat simbolic “pântecul” pentru a nu mai fi atacat, Ponta ii va arata Alinei Gorghiu colţii propagandei sale. En garde!

Concomitent, e pregatită şi comunicarea pozitivă:

d.     Măsuri economice generoase, puse pe umerii PNL

In conditiile in care Ponta nu poate rezista la Palatul Victoria mai tarziu de octombrie 2015, e de aşteptat ca belsugul să se pogoare asupra romanilor incepand cu 1 ianuarie 2016: taxe scăzute şi salarii marite. Sunt masuri pe care le va comunica Victor Ponta (probabil fără acordul partenerilor externi), dar care vor trebui negociate şi aplicate de PNL.

In sfarsit, totul se termină în mijlocul concediilor de vară:

e.     Prezenţa la DNA în sezonul mort pentru audienţă

Ponta va merge la DNA în jurul datei de 1 august. Intr-un moment in care romanii sunt la mare sau in strainatate – destinsi, toleranti, rupţi de ceea ce se întampla la Bucuresti.

Operatiunea Ghipsul e cel mai bun plan de actiune disponibil pentru Victor Ponta in acest moment. Ii ofera o iesire din scena decentă şi îi oferă chiar o speranta de revenire in cazul in care, totusi, nu va fi condamnat la închisoare. Reprezintă o dezvoltare ampla si spectaculoasa a Operatiunii Fularul – din care se inspira. Candva, nu peste mult timp, va fi predat in manualele de comunicare politică şi gestiune de criză.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite