Nicuşor Dan: „Viorica Dăncilă trebuie să dea explicaţii pentru violenţele din Piaţa Victoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Nicuşor Dan a transmis un comunicat de presă în care face apel la liderii grupurilor parlamentare din opoziţie, pentru demararea procedurii de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în cadrul căreia premierul Viorica Dăncilă să dea explicaţii pentru violenţele din Piaţa Victoriei de pe 10 august.

În urma incidentelor violente de vineri, 10 august, din Piaţa Victoriei din Bucureşti, 440 de persoane au cerut asistenţă medicală la faţa locului (dintre care 24 jandarmi), iar 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi), conform ISU.

Premierul Viorica Dăncilă - aflată în concediu - a solicitat, în regim de urgenţă, Serviciului Român de Informaţii un raport complet referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest, a anunţat Guvernul.

Drept urmare, deputatul Nicuşor Dan a trimis un comunicat de presă în care a vorbit despre necesitatea convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, subliniind că „Viorica Dăncilă nu se poate ascunde la nesfârşit în spatele comunicatele de presă trimise din vacanţă. Trebuie să vină în faţa Parlamentului şi să dea explicaţii pentru violenţele care au avut loc în Piaţa Victoriei. Premierul trebuie să îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile miniştrilor săi.“

Vă prezentăm mai jos întregul comunicat de presă al deputatului Nicuşor Dan:

„Violenţele petrecute noaptea trecută împotriva oamenilor care protestau paşnic împotriva Guvernului aruncă România dincolo de limitele democraţiei şi de aceea consider că e nevoie convocarea de urgenţă a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în cadrul căreia premierul Viorica Dăncilă să vină şi să de explicaţii pentru agresiunile comise de structuri ale statului român.

Fac apel la liderii grupurilor parlamentare din Opoziţie să demareze procedura de convocare a unei sesiuni extraordinare, fiind nevoie de semnăturile a unei treimi din numărul deputaţilor.

Viorica Dăncilă nu se poate ascunde la nesfârşit în spatele comunicatele de presă trimise din vacanţă. Trebuie să vină în faţa Parlamentului şi să dea explicaţii pentru violenţele care au avut loc în Piaţa Victoriei. Premierul trebuie să îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile miniştrilor săi.

Sunt multe argumente pentru care e nevoie de explicaţii din partea premierului. Manifestarea românilor a fost dispersată nejustificat, la ordin politic. De asemenea, în mod ostentativ, jandarmeria nu a înlăturat persoanele violente din mulţime, deşi au obligaţia legală să o facă. În mod nejustificat au fost bătuţi şi agresaţi ziarişti şi s-a intervenit violent împotriva unor oameni care au protestat paşnic.

Românii au nevoie de explicaţii şi de asumarea responsabilităţi pentru violenţa excesivă folosită de forţele de ordine. Libertatea de exprimare şi libertatea de a manifesta sunt drepturi fundamentale pentru care românii au luptat şi au murit în urmă cu aproape 30 de ani.

E inadmisibil ca aceste drepturi câştigate în stradă, după o dictatură ticăloasă, să fie din nou puse în pericol de un partid pentru care democraţia nu are nicio valoare.“

Comunicatul de presă prin care Viorica Dăncilă a cerut un raport de urgenţă din partea SRI:

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acţiunile violente produse în Bucureşti, vineri seară, desfăşurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestaţii civice.

Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violenţele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forţele de ordine, instituţii şi au distrus bunuri publice, în scopul declanşării unui conflict între persoanele care manifestau paşnic şi forţele de ordine, prin vulnerabilizarea autorităţii statului.

În acest moment, Guvernul aşteaptă ca instituţiile abilitate să desfăşoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovaţi de acţiunile violente să fie traşi la răspundere.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineaţă, Serviciului Român de Informaţii un raport complet, în regim de urgenţă, referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest.

Din păcate, violenţele stradale sunt însoţite de o serie de declaraţii ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzaţii la adresa forţelor de ordine şi instituţiilor statului şi prin incitarea populaţiei împotriva acestora.

Facem apel la mai multă responsabilitate în declaraţii publice şi la renunţarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral.

Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetăţenilor de a manifesta şi de a-şi exprima opiniile în public şi consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate.“
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite