Nicuşor Dan: Primăria Capitalei plăteşte 10.000 de euro pentru fiecare adăpost din staţiile de autobuz, când ar putea să le aibă gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei susţinut de PNL, USR-PLUS şi PMP, susţine că Primăria Capitalei ar urma să plătească aproximativ 18 milioane de euro pentru amenajarea adăposturilor din staţiile de autobuz şi troleibuz din Bucureşti.

„Primăria Capitalei a încheiat recent un contract de 89 milioane de lei (18 milioane euro) pentru amenajarea adăposturilor din staţiile de autobuz şi troleibuz din Bucureşti. Firma care a câştigat contractul asigură garanţia doar pentru primii doi ani de utilizare, urmând ca Primăria Capitalei să plătească alţi bani pentru mentenanţă în următorii ani. Practica în lume este ca primăriile să concesioneze staţiile de autobuz, prin licitaţie, firmelor de publicitate. Acestea au obligaţia de a construi şi întreţine adăposturile din staţiile de autobuz, având în schimb dreptul de a exploata publicitar parte din spaţiile acestora (cealaltă parte fiind destinată hărţilor transportului public şi altor informaţii publice)”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă. 

Fostul lider al USR dă exemple de alte oraşe care au concesionat staţiile de autobuz unor firme private. „De exemplu în 2013 Autoritatea de transport public a Varşoviei, oraş comparabil cu Bucureştiul ca număr de locuitori şi ca dimensiune a transportului public, a concesionat staţiile de autobuz şi tramvai unei asocieri de firme private. Acestea au avut obligaţia de a instala 1.600 de adăposturi într-o perioada de 3 ani şi să le exploateze pe o perioada de 9 ani. Primăria primeşte 350.000 euro pe an de la firmele care au concesionat staţiile pentru serviciile de curăţenie din adăposturi”, a compltat Nicuşor Dan. 

Candidatul la Primăria Capitalei susţine că preţul plătit e prea mare. „Revenind la contractul din Bucureşti, consider că preţul de aprox. 10.000 euro pentru un adăpost este excesiv, cu atât mai mult cu cât asocierea care a câştigat contractul nu are obligaţia de garanţie şi mentenanţă decât pentru 2 ani. Juridic, întrucât Primăria a semnat contractul (în urma unei licitaţii începute în octombrie 2019), este obligată să îl onoreze. Trebuie însă să înceapă cât mai repede procedura de licitaţie pentru exploatarea publicitară a adăposturilor, pentru a recupera cât mai mult din investiţie”, a conchis Nicuşor Dan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite