Mizele Congresului USR PLUS: partidul va fi condus din Parlament sau de la Bruxelles. Cum are loc alegerea celor din Biroul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comitet politic USR - Plus - Dacian Cioloş - Dan Barna - Irineu Darău - 28 aug 2021 / FOTO Inquam Photos / George Călin

USR PLUS îşi stabileşte în acest weekend noua conducere. Membrii au de ales între formarea unei echipe care va duce lupta politică din Parlament şi una care va combate de la Bruxelles. În funcţie de liderii aleşi va fi stabilită şi direcia partidului, una care să încerce reintrarea la guvernare sau una care să forţeze rămânerea în opoziţie până în 2024.

Alegerile din USR PLUS, atât la nivelul şefilor partidului, cât şi pentru ceilalţi membri din Biroul Naţional (24 la număr), vor cântări în mod decisiv în ceea ce priveşte viitorul formaţiunii şi al orientării acesteia spre opoziţie sau revenirea la putere.

Victoria lui Dan Barna în cursa pentru preşedinţia partidului, dublată de obţinerea unei majorităţi în Biroul Naţional, adică cel puţin încă 12 mandate, ar însemna cel puţin două lucruri. În primul rând, o orientare care susţine mai mult revenirea la guvernare. Barna este mai motivat decât Dacian Cioloş să încerce revenirea la putere, mai ales că timp de opt luni a fost vicepremier. În caz contrar, ar urma să rămână un simplu deputat care trebuie să facă opoziţie. Această opoziţie va putea fi o picătură chinezească pentru guvernare, pentru că Dan Barna şi apropiaţii lui sunt majoritatea membri ai Parlamentului, deci aproape de subiectele fierbinţi ale agendei politice, iar la nivel parlamentar de multe ori lucrurile evoluează foarte repede, cu convocări de comisii şi şedinţe de plen la o oră la alta. Eşecul lui Barna ar însemna, aşadar, transformarea acestuia într-un deputat din cei 55 ai USR PLUS, ceva mai cunoscut faţă de alţi colegi.

Alegerea lui Dacian Cioloş ar însemna susţinerea pentru un preşedinte care, chiar dacă renunţă la funcţia sa de şef al grupului eurodeputaţilor Renew, tot va conduce partidul de la Bruxelles, având în vedere postul de europarlamentar. Astfel, Cioloş va trebui să facă naveta între Bucureşti şi Bruxelles şi nu va putea fi parte la subiectele presante de pe agenda parlamentară pentru că nu va putea participa la şedinţe relevante din comisii sau să meargă să ia cuvântul la nivel de plen. Această situaţie a mai putut fi văzută în perioada 2019-2020, când Orban era doar premier, nu şi membru al Parlamentului, şi nu putea comunica de la tribuna parlamentară. În cazul revenirii USR PLUS la guvernare, Cioloş nu vrea să ocupe o funcţie în noul Executiv. A mărturisit-o clar în discuţiile cu colegii de partid, dar şi public.

Cioloş, câştigător în toate variantele

Iar în ecuaţia Cioloş preşedinte, cu atât mai mult va conta majoritatea din Biroul Naţional şi câţi membri din echipa sa vor fi acolo. Predicţiile interne arată că aripa pro-Barna va obţine majoritatea în Biroul Naţional, ceea ce ar însemna că puterea lui Cioloş ar fi, în unele cazuri, simbolică. De asemenea, din echipa şefului europarlamentarilor Renew, cei mai mulţi politicieni care au şanse să intre în Biroul Executiv sunt eurodeputaţii Dragoş Tudorache, Dragoş Pîslaru, Ramona Strugariu, iar dintre cei care ar putea fi prezenţi la Bucureşti, Anca Dragu şi Vlad Voiculescu. În cazul în care Cioloş nu este ales şi partidul rămâne în Opoziţie, eurodeputatul nu pierde aproape nimic. Va fi în continuare eurodeputat şi va putea candida pentru alţi doi ani în funcţia de şef al grupului său la nivelul Parlamentului European. 

    

Lupta pentru Biroul Naţional al USR PLUS va fi dusă până în ultimul moment de toţi cei aflaţi pe listă. Fiecare delegat va putea încercui 24 de candidaţi pentru şefia partidului, fiind posibilă alegerea de oameni de pe liste diferite. Aşadar, un delegat poate alege membri de pe toate cele trei liste, dar nu mai mult de 24 de opţiuni. Pentru lista finală contează atât numărul de voturi strânse de toate cele trei liste – a echipei Barna, a echipei Cioloş şi a echipei Darău – cât şi numărul de voturi obţinute de fiecare candidat. Cei mai performanţi candidaţi vor intra în BN, însă în funcţie de numărul de mandate obţinute de fiecare echipă.

Secretarul general, ales prin consens larg

Primii membri aleşi în Biroul Naţional, în ordinea descrescătoare a voturilor primite, vor ocupa funcţia de vicepreşedinte. Surse din USR PLUS susţin că nu există diferenţe în ceea ce priveşte puterea în partid între un vicepreşedinte şi un simplu membru al BN-ului. Cu toate acestea, preşedintele îşi poate delega atribuţiile sau din atribuţii doar către un vicepreşedinte. De asemenea, primirea unor anumite responsabilităţi de către un membru – organizare în teritoriu, comunicare, relaţii externe etc – are loc în urma unui vot în BN.

Secretarul general este ales de către Biroul Naţional, fiind nevoie de o majoritate de două treimi. Prin urmare, trebuie să existe un consens larg pentru stabilirea acestuia, din moment ce trebuie să obţină minimum 17 voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite