Mircea Diaconu are cele 100.000 de semnături. ANI: Nu poate candida la euroalegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Mircea Diaconu, demisionar din PNL, a anunţat astăzi că a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături necesare pentru validarea candidaturii sale de către Biroul Electoral Central (BEC), unde va merge în cursul serii pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile europarlamentare. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a informat BEC că actorul nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia.


„Ne gândim doar la etapa asta. Mi s-a părut cea mai importantă. Dacă nu va fi nimic mai departe, va fi destul şi asta, pentru că oamenii şi-au spus cuvântul. E o formă de solidaritate care spune ceva. Dacă cineva are urechi de auzit, să audă! Mai departe, vom vedea ce va fi!“, a declarat Mircea Diaconu, prezent în faţa Teatrului Nottara.

Întrebat dacă se aşteaptă la contestaţii, Diaconu a afirmat că îşi doreşte ca decizia BEC, în cazul în care îi va fi favorabilă, să fie contestată. „Nu ne interesează în seara asta decât primul pas, să depunem dosarul. Chiar vreau să se depună contestaţii, să se poată judeca lucrul ăsta. Numai justiţia poate decide. După ce trec de justiţie, abia aştept să explic ce am înţeles de la oameni“,a conchis el.

Dar înainte să ajungă la BEC, ANI i-a luat-o înainte lui Mircea Diaconu şi a trimis o adresă către BEC în care prezintă o serie de clarificări cu privire la candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare.

„Agenţia Naţională de Integritate a informat Biroul Electoral Central pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2014 cu privire la faptul că domnul Mircea DIACONU nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. “Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menţinută definitiv şi irevocabil, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani“, se arată într-un comunicat ANI.

În adresa sa, ANI invocă recomandările europene în ce priveşte respectarea pedepselor. „Menţionăm în acest sens concluziile rapoartelor MCV, potrivit cărora, România trebuie să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate“, motivează ANI. 

image

Mircea Diaconu a anunţat, săptămâna trecută, că demisionează din PNL, după ce liberalii au refuzat să îi ofere un loc eligibil pe lista pentru europarlamentarele din luna mai. Deşi a insistat, în şedinţa conducerii, să fie înscris pe listă, liberalii i-au respins candidatura cu 37 de voturi „împotrivă“, 17 „pentru“ şi o abţinere.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a  avertizat că Mircea Diaconu nu poate ocupa, până în 2015, o funcţie de demnitate publică. La rândul lui, Diaconu susţine că decizia instanţei nu îi este defavorabilă şi că nu îl împiedică să ocupe un fotoliu de europarlamentar.

Conform legii, dacă Mircea Diaconu reuşeşte să strângă 100.000 de semnături, îşi poate înregistra candidatura la BEC. Însă BEC trebuie să o valideze  ţinând cont de decizia de incompatibilitate. Dacă BEC îi va invalida candidatura, Mircea Diaconu va contesta decizia în instanţă. Dacă BEC îi va accepta candidatura, contestaţia va veni din partea ANI. Prin urmare, oricare ar fi decizia BEC, Curtea de Apel va decide dacă Mircea Diaconu poate candida sau nu pentru un loc la Bruxelles.

ANI l-a declarat incompatibil pe Mircea Diaconu, după ce actorul a deţinut, în acelaşi timp, funcţia de senator şi director-manager al Tetrului Nottara în perioada 2008-2011.

Citeşte şi:

Mircea Diaconu: „Am senzaţia că diseară vor fi 100.000 de semnături. Le sunt dator cu 5 lei oamenilor“

Actorul Mircea Diaconu crede că va obţine numărul necesar de semnături pentru a candida la alegerile europarlamentare. Fostul liberal a strâns 85.000 de semnături şi mai are la dispoziţie o zi pentru a aduna restul de 15.000 de semnături.

Mesajul Elenei Băsescu pentru Mircea Diaconu: „Aşa arată 140.000 de semnături!“

Europarlamentarul Elena Băsescu a publicat pe Facebook o fotografie însoţită de un mesaj adresat actorului Mircea Diaconu, care în prezent strânge semnături pentru a candida la alegerile europarlamentare din luna mai.

Reportaj. Ultima punere în scenă la Teatrul Nottara: semnături pentru Mircea Diaconu

Pâlcuri de pensionari au luat cu asalt, joi, Teatrul Nottara din Bucureşti, cu un singur scop: să-l susţină pe Mircea Diaconu în demersul său de a ajunge în Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite