Ministerul de Externe: Observarea alegerilor de către OSCE este o practică obişnuită la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate, arată MAE într-un comunicat de presă emis marți.

"România, în calitatea sa de stat participant la OSCE, a adresat, potrivit practicii, o invitaţie OSCE/ODIHR la data de 25 iulie 2012 în vederea observării alegerilor parlamentare din acest an", se mai arată în comunicat.

În urma invitației lansate de România, o delegație OSCE/ODIHR s-a deplasat la București, în perioada 25-27 septembrie, pentru o misiune de evaluare. La finalul acesteia, oficialii OSCE au decis să trimită o Misiune de Evaluare a Alegerilor compusă numai din experți. Oficialii OSCE vor sta două săptămâni în țară, informează MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe a oferit exemple de alegeri monitorizate de OSCE în țări precum Olanda, Franța, Grecia, Marea Britanie și SUA.

Menționarea Ministerul de Externe vin după ce duminică președintele Traian Băsescu a declarat că România este suspectată că nu mai este capabilă să organizeze alegeri libere, după fraudele de la referendum. ”România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri”, a spus președintele.

Liderul PNL Bucureşti Eugen Nicolăescu a declarat, marţi, că Băsescu manipulează în ceea ce privește  "ruşinea" de a avea observatori OSCE la alegeri, deoarece "ţări respectabile", precum SUA, Spania și Polonia, au avut parte de observatori.

"Este o încercare de manipulare, OSCE a transmis observatori în ţări respectabile din UE precum Spania, Polonia, Cipru, Bulgaria. Alegerile din Elveţia au fost observate de OSCE. Mai mult, OSCE a transmis observatori în Statele Unite ale Americii la alegerile de săptămâna trecută şi cei din SUA nu au avut niciun comentariu, nimeni nu s-a scandalizat. Preşedintele Obama a acceptat civilizat acest aspect care ţine de normalitate", a susţinut Nicolăescu.

Alegerile prezidențiale din decembrie 2009 au fost supravegheate de 25 de observatori OSCE, care au concluzionat că procesul electoral din România mai poate fi îmbunătăţit, iar transparenţa poate fi sporită, însă alegerile au respectat în general angajamentele OSCE şi standardele internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite