Mihai Tudose: Un Guvern de uniune naţională este o soluţie dacă votul de la parlamentare e fragmentat. S-ar putea ca PNL să iasă pe locul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a explicat miercuri la Adevărul Live că în cazul în care votul de la alegerile parlamentare din iarnă va ieşi fragmentat, viarianta unui Guvern de uniune naţionlă, cu un premier tehnocrat, reprezintă o soluţie viabilă. Acesta a exclus apoi varianta unui Executiv PSD-PNL, dar nu a respins ideea de unei guvernări PSD-USR-PLUS.

Adevărul: Azi în Senatul României se votează un proiect de lege privind amânarea alegerilor parlamentare, Credeţi că ami pot fi amânate alegerile? Suntem în calendar electoral.
Mihai Tudose:E un proiect de lege care prevedea ca atribuţii pentru Parlament stabilirea datei alegerilor. Bătaia între cele două entităţi, Parlament şi Guvern este de mai de mult. A fost atacată, trimisă, retrimisă. Unde lucrurile au căpătat o turnură ciudată este un paragraf în decizia CCR care a spus că e constituţional proiectul de lege. În momentul pronunţării, Hotărârea de Guvern îşi încetează efectele. Asta înseamnă că acolo avem o problemă. Toate actele procedurale de până acum sunt în aer. Noi am făcut asta de mai multe luni, avem depus proiectul din iunie. Procedura noastră era constituţională. În fapt, puterea, că e vorba de guvern, preşedinţie, au amânat atât de mult procedurile, ca să ajungem în situaţia asta. Există şi in calendar ciudat. Undeva la 2-3-4 decembrie să te trezeşti cu legea în vigoare. Iar în momentul ăla, hai pa cu alegerile. Dar eu nu cred că o să o promulge.

Mai are 10 zile.|
Am înţeles, dar poate să o mai atace cineva nu-ştiu-unde, PNL la CCR. 

Deci credeţi că vom avea alegeri pe 6 decembrie.
Nişte guri rele de la guvern au nişte sondaje, că la modul cum se comportă ei şi la cum îi iubeşte lumea, dacă alegerile se amână, se duc undeva la 10-12%.

Cred că exageraţi.
Nu, nu exagerez. Până în februarie-martie mai intervin nişte chestii. Unu, închiderea anului fiscal, unde nu mai ţine cu vrăjeala cu rata absorbţiei. Nu frate, zi-mi cifra. Lăsaţi-mă cu procentele. Noi suntem guvernul cu cei mai mulţi bani pentru investiţii. Bun, dar pe ce i-aţi cheltuit? A, că ai dat 2.000 de euro pe o mască şi zeci de mii de euro pe un ventilator care nu a mai venit?

Par că se mai mişcă lucrurile în infrastructură.
Să-mi spună ce a început. Despre asta e vorba. Va trebui inventarul, să aprindă lumina. Doi, să facă bugetul. Apoi aprinde iar lumina cu privire la ce au de gând să facă cu România anul viitor.

Ce au de gând?
Păi e cam jale. E jale. Nu măriri de salarii, pensii. Partea socială la pământ. Totul bazat pe împrumut.

Nu credeţi într-o revenire a economiei în V?
Mi-e mi-e că la cum se duce V-u ăla, va fi W de la wc. Au ieşit cu trei programe. Pilonul 1, 2, 3. Pentru IMM-uri. Acum pregăteau, am văzut zilele astea, etapa a 3-ia. Păi frate, pentru alea două am stat din iunie şi nu ai dat un leu. Toate firmele alea cu 2-3-5.000 de euro. Nu ai dat un leu. Acum trecem la etapa a treia. Păi pe primele două ce faci cu ele? Sunt foarte buni la partea de fake news. Şi mint cu o nonşalanţă...uitaţi-vă la zgubiliticul de la finanţe, că nu am voie să-i spun altfel. Măscăriciul de la finanţe. O nouă victorie, azi am mai împrumutat un miliard de euro. Bravo frate. Superb. E ca şi cum dvs nu mai mergeţi la muncă, mergeţi acasă şi spuneţi că azi m-am împrumutat de la vecinul de sus. O nouă victorie. M-am împrumutat şi de la vecinul de dedesupt.

De unde aceast război continuu între Florin Cîţu şi PSD?
Păi ăsta minte cel mai tare. În loc să facă ceva, din ce cifre mai ştim şi noi de acolo, tot ce înseamnă parte de stimulare, pus în pământ, împrumuturi cu dobânzi fabuloase, fonduri europene nici gând. Uitaţi-vă la cifrele pe care le-au flutarat în educaţie. Nu funcţionează nimic. Bani aruncaţi pe geam. Plus că vine iarna, reforma în sănătate, se adună. Partea aia cu puncte puncte PSD e ca un pistol cu apă pe lângă ura ce se acumulează acum pentru PNL: Nu poţi să închizi pieţele şi să spui că s-au închis şi prin Europa. Am înţeles, dar eu nu am văzut belgieni să ia trei saci de varză să facă varză acră să aibă pentru Crăciun. Bun, probabil e în corelaţie cu ce au spus că să uităm că avem Crăciun. Bun ai nişte bune practici cu ce au făcut alţii şi să nu repetăm greşelile, dar nu ai vrea să le adaptezi la stilul şi la tradiţiile românilor? Acum să iau cartofi, varză murături. Acum câteva zile, un reprezentant al PNL îmi spunea că e bine în supermarket că acolo e aer condiţionat. Au scăpat din vedere că în aprilie a fost dat un ordin de ministru să se oprească aerele condiţionate din magazine că acelea propagă virusul. Acum spun că e mai bine în mall-uri că acolo e aer condiţionat. Nişte oameni care nu au fost în viaţa lor într-o piaţă.

Dacă aţi fi fost în locul domnului Orban ce aţi fi făcut pe acest subiect?
Nu faci nimic. Le laşi naibii în pace, cum erau. Ăştia sunt în stare, hai de mâine să mergem în mâini. Poate, vine cineva, spune că acolo e aglomeraţie. Bine, facem ai multe intrări, punem termometru la intrări. Dar nu-i muţi pe oameni. Una din justificările lor a fost că domle închidem pieţele şi îi ducem la supermarket că în piaţă se lucrează cu cash. Păi în aer liber îşi pune omul POS? Demenţă. Arde casa dar mai luăm o măsură să spunem că lucrăm Premierul a spus că vom urmări atent. Păi să urmărim atent avem nevoie?

Aţi lansat programul de guvernare a PSD. Spuneţi trei măsuri importante.
Tot programul de guvernare e axat pe a fi bine oamenilor. Pe tot ce înseamnă partea de protecţie socială. Pare populist, da pensii, da salarii, dar Dumnezeule asta e baza vieţii. Din asta trăim. Nu poţi fi fericit dacă nu ai ce mânca. 

Şi bani?
Bani sunt. Dacă atragem 40 de mld din acele 80 de mld din fonduri europene.. Făcusem un calcul când eram la Guvern, pe un proiect cu Banca Mondială, ştiţi cu decontare la Comisia Europeană, Jumătate, în doi-trei ani, îi bagi în directe şi indirecte pe taxe, impozite, în buget. Numai din taxele normale.

Deci din taxele proiectelor pe bani europeni, care se întorc în buget şi ai bani de pensii. Asta spuneţi.
Da. Faci din banii ăia o şosea. Plăteşti muncitorii din banii ăia. Muncitorii apoi plătesc impozite, cu banii merg şi îşi cumpără mâncare, şamd. Statul e şi el la colţ Nu mărim taxe, dimpotrivă. Eu nu m-am înţeles atunci cu vocea partidului. Atunci când economia creşte, măreşti puţim impozitul. Pentru că lumea are. Un pic. Începi să tragi bani la stat ca să faci investiţii. Pe vreme când economia o ia la vale, atunci relaxezi. Asta e politica în general, cu politici sociale. Noi vorbim de stat, ce face statul pentru oameni. Cum îşi valorifică resursele. Am vaga impresie că toată lumea vorbeşte de pandemie, educaţie, dar nu am auzit pe nimeni să spună câtă energie importăm noi azi. Băieţii ăştia închid tot ce înseamnă centrale. Noi importăm curent electric. Produse româneşti nu înseamnă doar roşii. N-o să mâncăm niciodată roşii la valoarea cu care importăm curent electric. UItaţi-vă la ce fac cu educaţia. Infrastructura educaţională are la bază şcoala, dar şi profesorii. Dăm tablete la elevi, evident, nici alea nu s-au dat, 8.000 la 3 milioane de elevi. Dar nu au avut niciun program, dăm calculatoare performante la profesori. în toată Europa, înafară de Letonia, toată lumea a ajuns la concluzia că învăţământul la distanţă nu există. E o vrăjeală. Ori faci la clasă, ori nu faci deloc. Belgia nu a închis şcolile, a amânat cu o săptămână. Nu învăţământ online. Ăla nu e învăţământ. Una dintre marile provocări a profesorilor la clasă e să capteze atenţia. Dacă la un moment dat copilul respectiv nu mai vrea, scoate din priză şi spune că i-a picat curentul.

În 2016, PSD a promis că va construi 8 spitale regionale. De ce nu s-au construit între timp?
Eu când am plecat lăsasem trei dintre ele, trebuia început cu trei din ale. Actele aproape gata pentru cel de la Craiova. Nebunia cu pământul. După ce am plecat, în loc să continuie lucrurile, motiv pentru care am şi plecat din PSD după aceea, fiindcă au intrat pe o altă zonă. Le faci în parteneriat public-privat. Cineva voia să fie mai fericit după ce făceam spitalele. Că le făceam cu bani de la Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, nu mai era nimeni la fel de fericit. Că din bani europeni mai vine şi OLAF-ul. Când faci parteneriat public-privat sau din buget nu mai vine nimeni.

Curtea de Conturi.
Ok, aici la noi în curte, mai vedem, mai rezolvăm. Eu atunci, cu Sorin Grindeanu, am încercat să facem cu bani europeni. Nu ne-am înţeles atuncea.

Cu cine? Liviu Dragnea?
Exact.

Care insista să faceţi parteneriat public-privat.
Ştiţi foarte bine, îs publice. După ce am plecat eu, şi cu colegii din Guvern care făcuseă o mulţime de acte pe zona aceasta, la câteva luni a fost o declaraţie foarte asumată. A spus gata, facem noi autostrada Ploieşti-Braşov, e cea mai ieftină soluţie. Am ieşit şi public să spun că bă frate, mai ieftin decât bani degeaba de la Uniunea Europeană, nu există. La parteneriat public-privat şi Statul are o sumă, trebuie să participe, să dea despăgubiri. Şi mai e o chestie. Pe bani de la UE, mai treci pe-acolo, e rovinieta. Pe parteneriat public-privat mai e o barieră, bagi acolo, un leu, un euro, zece, cât vrea patronul. 

Credeţi că acum lumea o să vă mai creadă când veniţi cu promisiuni electorale?
Nu m-am ferit de promisiuni electorale. Până la urmă e puterea exemplului. La Brăila, nimeni de la PSD în campanie electorală n-a promis că face podul acela peste Dunăre care era prmis de 40 de ani. L-am făcut. Pur şi simplu.

PNL spune că ei l-au făcut.
Nu, ei acuma au reuşit să-l blocheze, infrastructura conexă. Ţipă toată lumea, şi asociaţiile de profil, şi infrastructura. Sunt incapabili cu litere mari. Nu sunt în stare să-l continue, să-l implementeze. La partid s-au schimbat lucrurile foarte mult. Toată lumea recunoaşte lucrul acesta. Cei care ne-au dus atunci la 20% şi au blocat tot, nu mai sunt.

Cum credeţi că ar fi gestionat Viorica Dăncilă această criză sanitară?
Haideţi să vorbim despre lucruri mai plăcute.

V-aţi dori să fiţi premier din nou?
Nu ţin neapărat.

Credeţi că preşedintele Klaus Iohannis va desemna un premier de la PSD dacă veţi câştiga alegerile parlamentare?
Eu sper că va respecta Constituţia.

Constituţia îi lasă o libertate în acest sens.
Când a mai fost cazul a respectat-o. A fost corect cu viaţa, recunosc.

În 2016. Atunci aţi reuşit să strângeţi o majoritate parlamentară. Acum e posibil să câştigaţi alegerile parlamentare şi să nu strângeţi o majoritate parlamentară.
Să vedem cu cât câştigăm. S-ar putea ca PNL să iasă pe locul trei. Va fi dificil să pui premier după locul trei.

Vedeţi o guvernare PSD-USR-PLUS?
Eu văd aşa. Ori o guvernare PSD, dacă ieşim pe primul loc, cu susţinere parlamentară, vedem, sau o guvernare, e şi asta o variantă dacă iese votul fragmentat, să spună atunci preşedintele că am înţeles, niciunul nu e în stare să facă singur, cu doi poate nu merge, atunci hai să facem un Guvern de uniune naţională, cu un premier tehnocrat, agreat de toată lumea. Şi sunt 15 ministere, hai toată lumea câte trei, şi daţi-i drumul.

Deci credeţi că e o variantă posibilă. 
Pe o platformă comună, pe o declaraţie asumată. Poate fi o soluţie. 

Pe de altă parte, preşedintele mai are patru ani de mandat şi cred că îşi doreşte un premier al lui, un guvern al lui şi o majoritate a lui.
Eu cred că preşedintele, după patru ani de mandat, îşi doreşte să mai aibă şi o ţară. Fiindcă dacă după patru ani de mandat sau în viitorii patru ani de mandat va continua cu Anisie, Cîţu şi cu Orban care tace şi înghite, nu va mai avea o ţară. Depunerea mandatului se va face depunând o coroană la mormântul ţării.

Cum vedeţi o majoritate PNL-USR-PLUS?
Era un banc celebru mai demult. Cât i-a luat lui Dumnezeu ca să ia toţi titanii să-i scufunde odată. Cam aşa şi aici.

Dar o guvernare PNL-PSD după alegeri excludeţi?
Eu cred că da.

Din perspectiva PSD sau din perspectiva lui Klaus Iohannis?
Eu vă spun din perspectiva mea deocamdată, pentru că nu avem o decizie la partid în sensul ăsta. Şi depinde cu cine. Dacă guvernăm cu Orban, şi cu Anisie şi cu Cîţu şi cu Violeta, Dumnezeule, nu.

ProRomânia intră în Parlament?
Haideţi domle, dacă fac 4%, sunt şmecheri.

De ce sunteţi aşa pesimist?
Nu sunt pesimist, sunt optimist pentru ei.

Totuşi, sondajele îi dau la peste 7%.
Am înţeles. Dar mergeţi pe stradă.

Au două locomotive electorale. Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.
Am înţeles. Lângă Gara de Nord este Muzeul Locomotivelor. Şi acolo sunt nişte locomotive, care nu prea se mişcă. 

Acuma sunteţi ironic.
Nu sunt ironic. Când văd afişele cu ei doi, am impresia că e un omagiu la Walt Disney. Pe cuvânt dacă nu. Unu a luat 1%, Călin Popescu Tăriceanu, iar Ponta unde a candidat el? El e deputat de Gorj. A luat 5% la Gorj. Atât a luat partidul lui la locale la Gorj. Punct. Când a fost cap de listă la europarlamentare a luat 9%.

Ironia ar putea să se întoarcă în ochii dvs. pentru că e posibil să aveţi nevoie de ProRomânia ca să guvernaţi.
V-am spus de Ponta. Eu vă spun că nu intră. Nu dacă e nevoie sau nu. Iar la cum îl cunoaşte toată lumea, e dificil să faci ceva cu Ponta. Faci ceva cu el azi. Dacă ai o viziune pe termen mai lung, uit-o. Amintiţi-vă de USL. El a nenoricit USL-ul. 

Nu PNL? Nu Crin Antonescu?
Nu. Staţi un pic. Să fim sinceri. El a ieşit, s-a jurat că nu vrea la preşedinţie, vrea prim-ministru, Crin Antonescu preşedinte. Ghici ce, vă aduceţi aminte cine a candidat la preşedinţie?

Da, dar a spus atunci că l-a împins partidul, PSD.
Haideţi domle, l-a împins partidul. Nici Crin Antonescu nu s-a zbătut foarte mult când era împins pe scări. Dar săracul a fost împins.

De ce nu a candidat Victor Ponta pe listele PSD? S-a dorit aceast alianţă între PSD şi Pro România.

Cine v-a spus asta?  Nu. Ponta pe listele PSD însemna revoltă în PSD.

A fost totuşi preşedintele şi premierul partidului. Are o imagine atât de negativă în interiorul PSD în momentul de faţă?

Da, a fost, şi VIorica Dăncilă a fost. Şi Liviu Dragnea a fost.

Cât va obţine PSD la parlamentare?
Peste 35%.

PNL?
Dacă au noroc, începe cu 3, dar mă îndoiesc. 27-28%.

USR-PLUS?
Cred că bat şi ei spre 20% pe fondul guvernării PNL.

PMP nu intră în Parlament?
Eu cred că nu.

ProRomânia aţi spus deja.
Dacă fac 4% e bine, dar nu cumva să facă 3 şi să piardă şi banii de campanie, ceea ce n-ar fi rău.

Şi UDMR intră în Parlament.
UDMR, asta-i viaţa. Din cauza legislaţiei româneşti. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite