Memorandumul care l-ar putea demite pe Băsescu. Ponta vrea recensământ, ignorând legea şi decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Listele electorale vor fi actualizate ocolind solicitarea Curţii Constituţionale
Listele electorale vor fi actualizate ocolind solicitarea Curţii Constituţionale

Mini-recensământul la care premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă, marţi, a fost cerut, totuşi, de Guvern, în aceeaşi zi, printr-un memorandum transmis prefecţilor. Potrivit documentului, actualizarea listelor electorale permanente ar urma să se facă prin eliminarea mai multor categorii de români cărora Constituţia le garantează dreptul de vot.

În document nu se folosesc termeni precum eliminarea sau ştergerea de pe liste a celor nouă categorii de români cu drept de vot enumerate. 

Însă, celor patru categorii (persoanele decedate; persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota; persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu; persoanele care au pierdut cetăţenia română) pentru care legislaţia în vigoare permite excluderea din listele electorale permanente le-au fost alăturate alte cinci, a căror ştergere din liste ar fi ilegală, susţin specialiştii de la Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)- singura instituţie abilitată să furnizeze listele electorale în baza cărora românii îşi exprimă dreptul de vot. 

Guvernul a ocolit însă specialiştii MAI la redactarea documentului care a ajuns la administraţiile locale. Joi dimineaţă, aceştia se reuniseră într-o comisie care ar fi urmat să redacteze un ordin de ministru prin care să fie reglementată actualizarea listelor, conform legii. 

Redăm în continuare, conţinutul integral al memorandumului: 

"Potrivit Memorandumului vor fi efectuate verificări cu privire la corectitudinea întocmirii listelor electorale permanente în vederea identificării cazurilor de neoperare a înregistrărilor, potrivit modificărilor obligatorii impuse de aplicarea prevederilor pentru:

  • Persoanele decedate
  • Persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota
  • Persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu
  • Persoanele care au pierdut cetăţenia română
  • Persoanele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit
  • Persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare
  • Persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului
  • Persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe care administrativă
  • Pentru persoanele cu reşedinţa / domiciliul în străinătate.

Obiectivele car vor fi urmărite la actualizarea listelor electorale permanente, în vederea transmiterii către Curtea Constituţională sunt împărţite în trei categorii: nivel local, nivel judeţean şi nivel naţional. Fiecare obiectiv are un termen limită pentru a fi îndeplinit.

Toate aceste date urmează să fie comunicate până pe 24 august prefecţilor şi preşedinţilor de Consiliu Judeţean.

Termenul limită pentru nivelul naţional este de 27 august. Prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene trebuie să realizeze centralizarea datelor la nivel judeţean şi le înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor. 

Autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice de interes naţional vor întreprinde toate demersurile necesare, potrivit atribuţiilor ce le revin, pentru obţinerea şi transmiterea de date în vederea verificării listelor electorale permanente actualizate, în baza cărora s-a desfăşurat referendumul naţional din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României".

Memorandumul a fost iniţiat de ministrul Internelor, Mircea Duşa, şi de ministrul delegat pentru administraţie, Radu Stroe.

Documentul a fost aprobat de premierul Victor Ponta şi de miniştrii: Titus Corlăţean – Externe, Victor Ponta – Justiţie, Mariana Câmpeanu – Muncă şi iniţiat de Mircea Duşa – Interne şi Administraţie, Radu Stroe – Administraţie, Ion Moraru – secretar general al Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite