Marius Budăi: Ordonanţa austerităţii lasă nu doar studenţii, ci şi elevii fără transport gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Budăi, deputat PSD. FOTO: Facebook/ Marius Budăi.
Marius Budăi, deputat PSD. FOTO: Facebook/ Marius Budăi.

Deputatul PSD Marius Budăi atacă deciziile Guvernului  privind îngheţarea pensiilor, tăierea sporurilor bugetarilor şi desfiinţarea gratuităţii transportului pentru studenţi. Co-finanţarea de 50% a costului transportului pentru elevi şi studenţi ar urma să nu mai fie suportată de stat, ci de primării, iar de suferit vor avea tinerii din comunele şi oraşele sărace ale căror primării nu vor avea banii necesari, spune social-democratul.

„Mass-media a prezentat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, discutat miercuri, în primă lectură, în şedinţa de Guvern, care prevede nu doar îngheţarea pensiilor în 2021, tăierea sporurilor angajaţilor statului care se luptă cu pandemia, ci şi desfiinţarea gratuităţii transportului, atenţie, nu doar pentru studenţi, ci şi pentru elevi. Mai mult, cofinanţarea de 50% a costului transportului elevilor şi studenţilor ar urma să nu mai fie suportată de stat, ci de primării, în condiţiile în care multe dintre acestea abia dacă mai au bani de salarii. Vă daţi seama care ar fi rezultatul, iar de suferit vor avea, cel mai mult, copiii din comunele sărace şi oraşele mici, ale căror primării nu vor avea bani să cofinanţeze transportul. Proiectul de OUG nu are niciun fel de aviz, nici măcar interministeriale, fiind făcut în mare secret de câţiva apropiaţi ai premierului Vasilică Florin Cîţu, darămite să fi fost avizat de Consiliul Economic şi Social. Şi ar fi fost adoptat rapid şi nelegal de către Guvern, dacă PNL şi USR nu s-ar fi certat pe proiectul de buget, care este, de asemenea, ţinut la secret”, a transmis Marius Budăi pe Facebook.

Social-democratul atrage atenţia actualei guvernări să nu adopte această Ordonanţă de Urgenţă sub actuala formă, în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare, ci să îl negocieze cu partenerii sociali, adică sindicatele şi patronatele, dar să şi obţină avizele necesare de la organismele abilitate.

„Practica aceasta, de a adopta Ordonanţe de Urgenţă fără a avea avizele necesare, în mare secret şi fără consultarea societăţii civile, a sindicatelor şi a patronatelor, a fost patentată de Guvernul Orban şi este, iată, continuată şi de Guvernul Cîţu. Atragem atenţia guvernanţilor să înceteze cu astfel de practici, care amintesc de vremuri apuse în 1989, şi să respecte legea. Pericolul cel mai mare este acela ca astfel de Ordonanţe adoptate nelegal să fie contestate în instanţă, iar statul să fie nevoit, apoi, să suporte inclusiv daune, dobânzi şi penalităţi. Ceea ce s-a mai întâmplat cu salariile profesorilor în guvernarea Boc, plătite, apoi, de guvernele ulterioare ale PSD, în baza unor decizii judecătoreşti. Guvernul Cîţu se răzbună pe părinţii şi bunicii noştri, dar şi pe copiii noştri, cărora ba le îngheaţă alocaţiile, ba le taie bursele şcolare, ba le desfiinţează gratuitatea transportului”, a conchis Marius Budăi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite