Liviu Dragnea: Nu trebuie să mergem ca la piaţă în SUA. Partenerii americani mi-au spus: „fraţilor, hotărâţi-vă ce vreţi de la parteneriatul cu SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, la Adevărul Live, despre relaţia României cu SUA, Rusia, Turcia, dar şi despre nevoia unei repoziţionări a ţării noastre în Europa.

„Suntem în situaţia în care ori ne facem că nu vedem ce se întâmplă dincolo de graniţe şi rămânem în continuare să ne omorâm între noi, ceea ce PSD nu mai promovează de când suntem eu preşedinte, nu mai promovează scandalul politic, sau liderii de partid, preşedintele României, şefi de structuri strategice, Guvern, se aşează la masă şi gândesc care ar fi evoluţia posibilă a situaţiei atât din Europa, cât şi din lume. Lumea este într-o profundă schimbare: alianţe vechi s-au rupt, apar alianţe noi. După Brexit, balanţa de putere se va schimba total. S-a creat o legătură foarte strânsă între Germania, Franţa şi Italia, care vor să devină motorul Europei. România unde este? Aici trebuie să aibă o atitudine şi un plan de promovare a României şi de sporire a importanţei care trebuie acordată României în interiorul UE“, a spus Liviu Dragnea, la Adevărul Live.

Liderul PSD a vorbit şi despre relaţia României cu vecinii din regiune. „Cu Turcia am avut relaţii extraordinare de-a lungul vremii. Trebuie să fim foarte atenţi. Cu Rusia avem relaţii care au evoluat de la minus la maxim în anumite momente. Atitudinea arogantă a Rusiei trebuie luată foarte în serios. Şi poate instituţiile statului, Preşedinţia, ar trebui să aibă anumite poziţii în anumite situaţii. Relaţia cu SUA devine foarte importantă acum. Poziţia nostră în NATO devine foarte importantă acum. Trebuie să ne gândim foarte serios la Apărare, atât la siguranţa naţională, cât şi la siguranţa fiecărui cetăţean. Dacă PSD ajunge la guvernare, eu vreau ca România să devină cea mai sigură ţară din UE. Bugetul Apărării trebuie gândit serios. Trebuie să ne gândim dacă armata de acum ne poate asigura o minimă rezistenţă până ajung partenerii din NATO să se implice. Dacă se va întâmpla ceva, partenerii din NATO nu vin într-o zi sau două“, a mai spus ldieurl PSD.

În acest context, Dragnea nu mai dă şanse proiectuluid e a avea o flotă comună NATO în Marea Neagră.  „Poate să facem doar noi. Bulgaria a avut o poziţie foarte clară, Turcia dezvoltă o relaţie la care mulţi nu se gândeau. Situaţia este compelt schimbată şi trebuie să înţelegem că noi suntem la graniţa UE. Asta ne oferă şi avantaje, dar şi foarte multe riscuri. Trebuie să ne gândim foarte serios cum funcţionează şi relaţionează instituţiile din România. Dacă lumea nu înţelege ce se întâmplă aici are legătură cu ce se întâmplă în afară şi nu reuşim să strângem această naţiune, s-ar putea să avem o problemă foarte serioasă. Poate da, poate nu“, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a mai vorbit şi despre o redefinire a parteneriatului strategic cu SUA. „Pentru România este mai bine să ştie ce vrea din această relaţie, să aibă o poziţie cât mai clară. Să aibă o relaţie de parteneriat cinsitit: să ştii exact ce vrei. De oferit, oferim. Am avut multe discuţii cu parteneri americani care mi-au spus: Fraţilor, hotărâţi-vă ce  puteţi să câştigaţi mai mult din parteneriatul cu SUA. România a fost prezentă la orice chemare a SUA, pe toate teatrele de operaţiuni şi în toate proiectele. Sunt state care au beneficiat din relaţia cu SUA mai mult decât a beneficiat România. Şi asta nu este vina oficialilor americani, ci a noastră. A fost şi obiceiul prost din ultimii ani, să mergem acolo, să vedem ce ne spun ei şi aşa facem. Nu trebuie să mergem ca la piaţă, dar trebuie să ne gândim şi la interesul acestei ţări“, a mai precizat Dragnea.

Liderul PSD a mai arătat că oricine va ieşi preşedintele SUA politica externă nu va fi influenţată. „Alegerile din SUA vor fi importante, dar eu nu cred că, într-o variantă sau alta, politca SUA se va schimba major, pentru că multe echilibre din lume depind de politica externă a SUA şi de atitudinea militară a SUA. Abordarea politicii de apărare din România trebuie să sufere o schimbare, sporind capacitatea de apărare a României. Am înţeles că suntem în relaţii foarte bune cu toată lumea teoretic, dar nu vreau să vorbesc de scenarii aici. Bănuiesc că şi SUA ar fi mulţumiţi dacă ne-am creşte capacitatea de apărare. Dar nu pentru ei trebuie să facem, ci pentru noi pentru că riscurile la adresa securităţii naţionale sunt crescute şi trebuie să ţinem cont de ele“, a mai spus Dragnea.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite