Ponta: Dacă Lăzăroiu ar spune despre mine că sunt matrafoxat, nu ar crede nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro

Premierul Victor Ponta a fost invitat, joi seara, la Antena 3, unde a vorbit despre vizita premierului chinez în România, despre Forumul Economic România-China, dar şi despre Legea bugetului pe 2014, acciza suplimentară la benzină şi, nu în ultimul rând, a comentat declaraţiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

Cele mai importante declaraţii ale premierului:

Sunt două lucruri pe care le-aş spune în plus faţă de ce s-a relatat şi vreau să mulţumesc Antenei 3 pentru tot ce s-a relatat. Sunt două lucruri în plus: marea problemă a noastră în ultimii ani este că nu avem încredere în noi, că poate ceilalţi ne privesc cu ochi mai puţin prietenoşi, că am intrat în Europa, dar parcă nimeni nu crede în viitorul nostru. Eu am simţit la absolut toţi cei care mi-au scris mesaje că românii au fost foarte mândri când o ţară atât de mare îşi trimite premierul, care nu trece într-o vizită de o oră, ci stă trei zile, când 15 prim-miniştri – al 16-lea, premierul Letoniei nu a venit – au venit la Bucureşti şi au spus că ne invidiază. În momentul în care toată presa Europei şi a lumii a relatat ce se întâmplă la Bucureşti, a fost un puseu de încredere de care românii au mare nevoie.

Ne lipseşte încrederea, e ca la meciul trist de fotbal: grecii nu au avut o echipă mai bună, ci mai multă încredere. Prieteni şi adversari politici mi-au spus: “domnule, te criticăm,dar acum ne simţim bine că suntem români”.

Noi, de nouă ani, am trăit cu frică. Cred că ce a rămas după aceste trei zile a rămas speranţa că, da, putem avea şi investiţii importante, putem să fim din nou o ţară respectată în toată regiunea. In regiunea noastră, suntem nu doar cea mai mare ţară, dar suntem o ţară cu un potenţial extraordinar.

Nu e puţin lucru ca un premier dintr-o ţară cu oameni politici în general rezervaţi – China are oameni politici, prin tradiţie, mai reţinuţi – e prima dată când am văzut un premier chinez vorbind în Parlamentul României. Prim-ministrul avea un discurs scris, dar a ieşit atât de des de pe acel text scris, încât simţeam că traducătorul era derutat. Ideea că prim-ministrul spune din inimă: “mă simt ca acasă” nu e puţin lucru. S-a vorbit că ne vindem chinezilor. Eu vreau să spun că Obama merge în China cel puţin o dată pe an, cancelarul Merkel la fel. Preşedintele Franţei, premierul Marii Britanii, la fel. Deci nu e că ne-am trezit noi să ne împrietenim cu China.

China e o ţară care ţine foarte mult la nişte lucruri simbolice: respect, amabilitate. Ţin foarte mult la simboluri.

Eu i-am oferit cadou premierului chinez un coş de produse bio româneşti şi, din colecţia Ministerului Apărării, o copie după sabia lui Ştefan cel Mare.

Despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu pe tema relaţiilor cu China:

 Acestea sunt declaraţii greu de explicat, ele nu au legătură decât cu bătălia internă, însă din fericire nu a fost luat în serios preşedintele. Eu vreau să ştiţi că China este principalul deţinător de titluri de stat americane, aproape jumătate din ele sunt deţinute de China. Când Grecia a intrat în faliment, cei care au cumpărat bonduri în euro au fost chinezii. Investiţiile chineze în Germania, Franţa, Italia sunt uriaşe.

Ce mă interesează apropo de reactoare – şi aici declaraţiile preşedintelui nu au legătură cu realitatea, pentru că firma canadiană CANDU a salutat memorandumul dintre România şi China – marea problemă e a costului uriaş de investiţii.

Mai e un lucru pe care încerc să îl explic. Ei au un surplus de investiţii, pentru că sunt fabrica lumii în momentul ăsta, totul e made in China”. Si Europa Centrală şi de Est e o zonă cu potenţial, aceste ouă pe care le au le pun în coşuri diferite.

Speranţa e mai puternică decât frica generată de domnul preşedinte Băsescu.

Despre investiţiile Chinei:

Vom discuta în şedinţa de Guvern, cu miniştrii. Să ne uităm la ce am semnat: investiţii pe zona de energie, Tarniţa – o nouă centrală de care avem mare nevoie, Cernavodă. La Tarniţa e o investiţie de peste un miliard, la Cernavodă, în jur de peste patru miliarde jumătate. La Rovinari, centrala de cărbune, un nou grup care înseamnă un miliard de dolari, cred şi 300-400 de milioane de euro în energie regenerabilă. Dacă realizăm două-trei din aceste proiecte, înseaamnă trei miliarde. Ei au ţinut foarte mult la un proiect de tren rapid. Vor să promoveze noua lor tehnologie, e uriaş ce au reuşit să facă. Între diverse oraşe să ajungi cu trenul în trei ore, unde înainte făceai 12 ore. Vom avea şi un proiect-pilot de 300 de milioane de euro. Am semnat, de asemenea, acordurile pentru investiţii de IT, 1000-1200 de tineri din IT vor lucra aici, la Bucureşti.

A fost o discuţie despre Oltchim. Realitatea este că, în acest moment, după toate restructurările, după oprirea contractelor care căpuşau societatea, Oltchim începe să arate ca o societate care poate fi o investiţie. La cum arătau lucrurile acum un an, era aproape imposibil.

O mare companie a discutat cu ministrul Gerea, însă suntem într-o formă iniţială. Nu pot să spun mai mult.

Avem în fază avansată un acord între Eximbank România şi Eximbank China. Important este că se poate asigura finanţarea pentru aceste proiecte şi pentru toate vom face procedura deschisă, europeană. Chinezii nu sunt primii la care am încercat. În Europa, în acest moment, toate băncile europene trec printr-o procedură de însănătoşire şi bani pentru investiţii sunt puţini.

Despre linia de credit de 10 miliarde:

E o linie de credit pentru toate cele 16 ţări. Primele două proiecte au fost luate de două firme de IT din România. În loc să mergi la bancă, poţi să obţii mai uşor creditarea. Sigur, în România poţi obţine credite şi dacă te cheamă cum trebuie. Am fost puţin răutăcios, dar să nu uităm de lucrurile grave care s-au întâmplat, mai ales că sunt mai mulţi moşieri în zonă. E o familie de moşieri. Doamna Udrea, nu a fost vorba de o poşetă sau de pantofi. Cum adică mai cumpăraţi teren din când în când? Parcă o văd pe doamna Udrea dând la sapă sau la coasă. N-ar fi rău, dar sună ciudat.

Despre cazul Călăraşi:

Probabil luni se depune proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei. Există majoritatea necesară pentru a se forma comisia. E vorba despre o sumă mai mare decât cea care se acordă şi e vorba de o bancă de stat. Fiind vorba de singura bancă de stat - CEC e singura bancă care oferă credite persoanelor fizice. Dincolo de asta, de faptul că preşedintele a intervenit pentru preşedintele acelei bănci să nu fie schimbat, apar multe lucruri despre modul în care s-a retrocedat acel teren. Cred că toţi au auzit de staţiunea de la Fundulea. A fost făcută harcea-parcea şi s-au strâns fix 300 de hectare.

Ştiu că e un dosar penal la DNA de patru sau cinci ani legat de cum au fost retrocedate terenurile. Întâmplător, cine era şef la Fundulea? Ministrul apropiat de preşedintele Băsescu, Fuia. Sunt lucruri pe care o comisie parlamentară are dreptul să le verifice. Eu nu am înţeles: dacă preşedintele nu are nimic de ascuns, de ce se opune înfiinţării comisiei? Dacă te ştii nevinovat...Cred că, în momentul în care ai tăiat pensiile şi salariile, în momentul în care ai salariu de preşedinte, care nu e foarte mare şi deodată devii moşier, problema politică e cel puţin la fel de mare ca şi cea juridică.

Când vorbim de bănci, nu e bine să existe declaraţii politice. Domnul Chiţoiu ştiu că a cerut un control la CEC. Evident că voi susţine toate concluziile la care ajunge ministrul de Finanţe. Vreau să mai fac o precizare. Unii din oamenii preşedintelui au spus că Gheţea e pus de USL. E o minciună. Conducerea a fost pusă de Ialomiţianu, coleg de Guvern cu Fuia şi cu Udrea.

 În ultimul timp, preşedintele face din ce în ce mai des gesturi copilăreşti. Ca un copil care vrea să se răzbune şi îţi pune magiun în pantofi, lucruri care la un copil pot fi simpatice, dar la preşedinte sunt grave. S-a întâmplat un lucru mai rău decât convocarea CSAT. Era aşa important, că s-a terminat în 10 minute şedinţa. Preşedintele nu a avut timp să primească la Cotroceni niciunul din cei 15 prim-miniştri din regiune, deşi au făcut cereri în acest sens. Premierul din Muntengru, care astă-vară a ajuns la spital înaintea tuturor, a pus umărul acolo pentru salvarea românilor, nu a fost primit de preşedinte. La un moment dat, slavă Domnului că s-a văzut cu premierul Chinei. Era chiar un afront să nu-l primească. Domnule, nu a primit pe absolut nimeni.

Dacă mă iau după ce am auzit azi că se discută la Vilnius, unde liderii europeni încearcă să găsească o soluţie să ajute Moldova, declaraţia de ieri a preşedintelui prin care zice să rezolvăm noi problema a avut un singur om fericit: preşedintele Partidului Comuniştilor din Moldova, domnul Voronin. Toţi ceilalţi au zis: “staţi, vrem Moldova în UE, vrem poduri peste Prut, vrem să le arătăm celor din Moldova că alături de noi vor avea o viaţă mai bună”.

Despre Legea bugetului pe 2014:

Am vorbit cu profesorii, cu medicii, cu pensionarii. Să vii să spui că nu promulgi bugetul... Dacă e vorba de orgolii, nicio problemă: mă duc la Cotroceni cu bugetul în mână. “Domnule preşedinte, lăsaţi-i pe pensionari să primească pensia!”. Sunt nişte copilării care afectează viaţa noastră a tuturor.

Cred că preşedintele e supărat definitiv pe România, după referendumul de anul trecut.

Parlamentul va vota bugetul rapid. Toţi parlamentarii USL au spus clar – şi de Sărbători stau să voteze. Dacă îl contestă la CCR, se ajunge la o amânare. Vom sta în ianuarie, februarie, fără buget aprobat. Asta nu înseamnă că  nu am niciun ban, ci că folosesc 1/12 din bugetul pe anul viitor, unul în care nu am prevăzute creşterea salariilor, a pensiilor.

Despre declaraţiile făcute de Mirel Palada:

I-am spus lui Mirel Palada – altfel, un om pe care îl respect – nu mai ai libertatea pe care o ai când erai un simplu comentator. Vreau să nu fim ca ei. Lăzăroiu insultă de sute de ori mai mult, deja cred că e un caz medical. Preşedintele ţării, cu steagul ţării în spate, la pupitru, nu ce spune despre mine – sunt porc, pisic, plagiator. Povestea cu China l-a enervat îngrozitor. În seara în care am fost la Merkel, divorţa Udrea. De câte ori sunt în vizită, iese preşedintele cu o chestie.

Lui Palada i-am cerut moderaţie, responsabilitate. Mi-am pus problema, dacă Lăzăroiu ar spune despre mine că sunt matrafoxat, nu ar crede nimeni.

Despre taxa pe benzină:

Preţul benzinei nu va creşte. Avem un context economic favorabil, preţul va scădea şi impactul pentru cetăţean nu va exista. Avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu domnul Chiţoiu, în aşa fel încât să atenuăm orice impact al taxei. Impactul asupra populaţiei nu va fi. Până la urmă, dacă omul care ne-a crescut TVA peste noapte, ne-a tăiat pensiile şi salariile, cumpără rapid cu un milion de euro nişte terenuri, mi se pare o ipocrizie uriaşă. Ca şi chestia cu bugetul Ministerului Dezvoltării. Când era ministrul Dezvoltării doamna Udrea, bugetul era mult mai mare. Nu am auzit ca preşedintele să fi trimis înapoi bugetul, să spună: “doamna Udrea are prea mulţi bani”. Eu mă uit la cetăţenii care au nevoie de străzi, că lumea nu trăieşte toată în Cotroceni, în cartiere rezidenţiale sau pe terenuri agricole din Călăraşi.

Orice persoană cu un minim de respect pentru ţară ar demisiona. Odată cu scandalul cu terenul, i s-a cerut acest lucru în mod public. În rest, o nouă criză politică sper să nu avem. Sper să reuşim să reparăm lucrurile. Nu e vorba doar de Băsescu. Are destui oameni care chiar îl laudă în public. E vorba de o parte a societăţii – mică, adevărat, care preferă scandal, război, frică, teama pe care o inspiră. Eu voi încerca să limităm pagubele pe care le va produce în ultimul an al mandatului. Nu îmi fac iluzia că va demisiona.

 

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite