Liderul senatorilor UDMR: Nu susţinem suspendarea preşedintelui Iohannis, nu sunt motive. În toamnă decidem dacă vom continua colaborarea cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a declarat, pentru Adevărul, că formaţiunea maghiară nu susţine procedura de suspendare a preşedintelui. Coaliţia PSD – ALDE va decide luni dacă îl suspendă pe Iohannis, după ce şeful statului nu a revocat-o încă pe şefa DNA, ca urmare a deciziei CCR. Refuzul UDMR de a pune umărul la debarcarea preşedintelui îl face pe Liviu Dragnea dependent de negocierile cu Călin Popescu Tăriceanu.

Adevărul: Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că luni va decide dacă-l suspendă pe preşedintele Klaus Iohannis. Susţineţi demersul de suspendare?
Cseke Attila: Noi nu avem cunoştinţă de o asemenea intenţie a PSD.

Deci Liviu Dragnea nu a discutat până acum cu UDMR.
Nu, noi nu suntem în coaliţia de guvernare, nu cunoaştem o asemenea intenţie, dar punctul nostru de vedere este acelaşi pe care l-a mai exprimat şi domnul preşedinte Kelemen Hunor, acela că nu susţinem demararea procedurii de suspendare a preşedintelui României.

Refuzul preşedintelui de a semnat decretul privind revocarea şefei DNA nu vi se pare un gest de încălcare a Constituţiei, gest care ar putea atrage suspendarea?
Sigur că deciziile CCR trebuie puse în aplicare de fiecare autoritate, pentru că ele sunt obligatorii, cu efecte pentru toată lumea. Noi credem că preşedintele va decide într-un timp rezonabil asupra acestei chestiuni, pentru că nu există un termen legal prevăzut pentru a pune în aplicare decizile Curţii- este un hiatus, o lipsă de reglementare juridică. Nu credem că este oportună demararea procedurii de suspendare. Nu sunt motive.

Vă aşteptaţi ca preşedintele să semneze acel decret în final?
Domnul Ioahnnis va trebui să decidă ce face cu decizia CCR într-un termen rezonabil.

Liviu Drganea spună că şeful statului îşi bate joc de Constituţie. 
Este evident că deciziile CCR sunt obligatorii, iar domnul Ioahnnis va trebui să spună ce va face cu această decizie.

Nu sunteţi la guvernre, dar aveţi un acord de colaborare parlamentară cu PSD. Dacă Dragnea şi Tăriceanu decid suspendarea preşedintelui, veţi rupe acordul cu PSD?
N-aş răspunde la întrebări cu dacă. Acordul de colaborare parlamentară este prevăzut pentru fiecare sesiune parlamentră în parte şi se prelungeşte sau nu în funcţie de evaluări. La final de august, adică înainte de sesiunea parlamentară din toamnă, vom avea o evaluare a acordului de colaborare parlamentară cu PSD şi în funcţie de acea evaluare vom propune o anumită soluţie: de continuare sau nu a colaborării.

***

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a ameninţat  din nou pe şeful statului cu suspendarea. „Luni vom lua o decizie. Îşi bate joc de Constituţie“, a spus liderul PSD, cu trimitere la faptul că preşedintele Iohannis nu a semnat decretul de revocare a şefei DNA.

Potrivit Constituţiei, propunerea de suspendare trebuie iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor,  apoi e nevoie de o majoritate parlamentară de 50% plus unu care să voteze suspendarea preşedintelui. Deşi PSD şi ALDE au o majoritate strânsă în acest moment, cele două partide care formează coaliţia de guvernare numără suficienţi parlamentari pentru a-l suspenda pe Iohannis. Totul depinde de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite