UPDATE PSD şi PNL au ajuns la consens: TVA va fi redusă la 20% din 2016. Tăriceanu: Luni va fi convocat plenul, însă situaţia este inedită: Iohannis n-a indicat ce articole trebuie modificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici FOTO Adevărul
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici FOTO Adevărul

Puterea şi Opoziţia au ajuns astăzi la o concluzie, în urma negocierilor tehnice privind cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal. Astfel, potrivit ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, s-a agreat reducerea TVA la pragul de 20% începând de la 1 ianuarie 2016, urmând ca TVA să fie redusă la 19 procente din 2017. Tot din 2017 va fi eliminată şi supraacciza la carburanţi.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: „Luni, la ora 15.00, se va reuni plenul pentru sesiunea extraordinară în care se va discuta cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe Codul Fiscal. Însă situaţia este inedită din punct de vedere procedural, pentru că preşedintele nu a arătat articolele din Codul Fiscal pe care le vrea modificate. Cererea sa este o scrisoare adresată Parlamentului. În plus, în această fază, a reexaminării, parlamentarii nu pot depune amendamente. De accea, vom consulta juriştii pentru a rezolva problema“.

UPDATE Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a prezentat principalele concluzii ale negocierilor.

"Existau trei posibilităţi: să respingem cererea preşedintelui, să o acceptăm sau să o acceptăm cu amendamente. Comisia a propus mai multe modificări la Cod care vor constitui amendamente la Cod când vom vota. Principalamodificare este că vom avea scăderea TVA în trepte, prima scădere la 20% în vigoare de la 1 ianuarie 2016 şi după aceea, de la 1 ianuarie 2017, la 19%". Noi am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul şi am socotit că aceste propuneri fac ca nesustenabilitatea Codului să nu mai existe. În ce priveşte UNPR, domnul preşedinte Gabriel Oprea a propus un pact pentru o reformă fiscală pe care va trebui să o facem pe viitor.", a  spus Nicolicea.

Totodată, parlamentarul UNPR Haralambie Vochiţoiu a precizat că supraacciza la carburanţi va fi eliminată din 2017.

"În urma consultărilor, s-a decis ca supracciza la carburanţi să fie scoasă de la 1 ianuarie 2017. Toate celelalte măsuri care s-a convenit că sunt foarte bune pentru ţară s-au păstrat şi eu cred că comisia de astăzi şi-a atins obiectivul de a găsi un consens şi toţi am fost de acord că pentru un efect maxim al unei reforme fiscale este necesar un consens al tuturor partidelor parlamentare", a spus Vochiţoiu.

UPDATE Puterea şi Opoziţia au ajuns joi, în discuţiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%, urmând să stabilească dacă vor fi păstrate prevederile privind elimianarea altor taxe sau dacă măsurile vor fi amânate, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Negocierile pe tema reducerii TVA i-au adunat astăzi, la aceeaşi masă, pe reprezentanţii partidelor parlamentare. La discuţii participă Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, din partea PNL, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, din partea PSD, şi europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.

Potrivit unor surse politice, reprezentanţii partidelor ar fi decis ca TVA să fie redusă etapizat, urmând să scadă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, în timp ce restul măsurilor cuprinse în Codul Fiscal ar putea fi aplicate din 2017.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite