Legea lustraţiei, la un pas de a fi adoptată / Vezi ocupanţii funcţiilor de conducere în structurile comuniste vizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani după căderea regimului comunist, Legea lustraţiei este la un pas de a deveni realitate. Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil proiectului legii lustraţiei, iniţiat în 2005 de mai mulţi parlamentari PNL, printre care şi Mona Muscă, declarată ulterior colaborator al fostei Securităţi.

Parlamentarii vizaţi de legea lustraţiei sunt persoanele care au deţinut funcţii de conducere în vechile structuri comuniste. Astfel, printre cei care ar putea intra sub incidenţa legii lustraţiei, potrivit unei liste a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, sunt Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Vasile Dâncu sau Adrian Severin.

Pe listă se află şi fostul ministru al Administraţiei Publice între 2000 şi 2003, Octav Cosmâncă, care ar fi deţinut o funcţie în Secretariatul General al Consiliului de Miniştri.

Ion Iliescu  ar fi fost membru al CC al PCR, şef de Secţie de la Propagandă şi Agitaţie al CC şi PMR , ministru pentru problemele tineretului membru al Consiliului de Stat

Citeşte şi:

Iliescu, lustrat. Băsescu scapă

Potrivit institutului, Viorel Hrebenciuc - liderul deputaţilor PSD - ar fi fost un fost membru al Consiliului Judeţean Bacău al PCR, iar Vasile Puşcaş - negociatorul şef în relaţiile cu Uniunea Europeană între 2000 şi 2004 - membru în consiliul organizaţiei de studenţi a tineretului comunist.

De asemenea, PSD ar fi avut, în 2006, cei mai mulţi reprezentanţi în lista celor 115 de lustrabili, personalităţi publice, între care Adrian Severin - Şef al Comisiei culturale a UASCR  şi Adrian Păunescu - membru al Comisiei Centrale de Revizie al  CC şi UTC, secretar al Comitetului UTC al Uniunii Scriitorilor.


Mai mult, 70 la sută din consilierii locali care vor fi afectaţi de lege provin din PSD.

Discuţii au fost şi despre premierul Emil Boc, despre care Adrian Năstase a spus că ar fi deţinut funcţii în cadrul Tineretului Comunist, dar şeful Guvernului a dezminţit.

Legea lustraţiei prevede ca cei care au făcut parte din structurile comuniste, precum PCR, Marea Adunare Naţională sau Consiliul de Miniştri, să nu poată deţine funcţii publice numite sau alese timp de cinci ani. De asemenea, lustrabili vor fi şi magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist sau comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie.

Astfel că, dacă legea ar deveni realitate, atunci persoanele lustrabile care ocupă în prezent funcţii pentru care au fost alese îşi pot duce mandatul la sfârşit, însă dacă funcţiile sunt numite, atunci mandatul ar urma să înceteze în cel mult 90 de zile.

Proiectul a fost votat de membrii celor două comisii cu 22 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi cinci abţineri. Pe de altă parte, reprezentanţii PSD au avertizat că dacă proiectul va deveni lege organică o vor ataca la Curtea Constituţională.

Baza acestui proiect stă în Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care solicită interzicerea dreptului la candidatură al foştilor comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate.

Legea a fost adoptată în 2006 de Senat, dar a rămas blocată la Camera Deputaţilor. Cu toate acestea, Roberta Anastase a promis la sfârşitul lunii martie că legea lustraţiei ar putea fi adoptată de Parlament până pe 20 mai.

Reacţia lui Ion Iliescu cu privire la Legea lustraţiei

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru ziarul "Gândul", referitor la prevederile proiectului legii lustraţiei, că "este total aberant să vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege", care, în opinia sa, este una "de esenţă stalinistă".

"Este o prostie. Este total aberant să vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege", a declarat Iliescu, pentru "Gândul", referitor la prevederile legii lustraţiei.

El a spus că l-a atenţionat deja pe iniţiatorul legii încă din Senat că actul normativ are conotaţii staliniste.

"I-am spus că legea aceasta este una de esenţă stalinistă. Mi se pare o prostie ca o ţară europeană să vină după 20 de ani cu astfel de chestiuni", a mai spus Iliescu.

Cine va fi lustrat

-Cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remuneraţi pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR.
-Deputaţii în Marea Adunare Naţională.
-Membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti.
-Membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri.
-Conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR.
-Persoanele din învăţământul de partid.
-Cei care au făcut parte din structurile organelor de Securitate sau au colaborat cu Securitatea, ca poliţie politică.
-Cei care au condus misiuni diplomatice sau consulare româneşti din străinătate.
-Magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist.
-Comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv.
-Comandanţii, adjuncţii şi ofiţerii anchetatori din centrele de detenţie politică şi lagărele de muncă forţată, secretarii de partid, precum şi ofiţerii politici din cadrul acestor instituţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite