Proiect de lege pentru reglementarea statutului basarabenilor în România depus astăzi în Parlament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are şansa istorică de a redeveni Unită şi întreagă
România are şansa istorică de a redeveni Unită şi întreagă

Moment istoric astăzi în Parlamentul României unde am depus proiectul legii cadru privind statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României, propunere însoţită de cele 117.000 de semnături adunate prin efortul voluntarilor inimoşi ai Platformei Acţiunea 2012. Alături de marşul pentru Basarabia, acest proiect de lege constituie unul din momentele esenţiale ale reunificării celor două state româneşti.

Proiectul de lege prevede câţiva paşi importanţi pentru apropierea dintre cele două state româneşti. Dar dincolo de măsurile concrete pe care le propune, legea este menită să arate lumii întregi că graniţele dintre cele două state româneşti sunt artificiale şi că în Parlamentul României exista voinţa politică de a depăşi falsurile impuse de o istorie nedreaptă şi că suntem gata să facem demersurile necesare reîntregirii României. Faptul că 36 de parlamentari au semnat această lege, ei fiind din toate partidele parlamentare româneşti, ne arată de asemenea că există un consens naţional pe necesitatea de a aduce Basarabia acasă. Iar adoptarea acestei legi ar fi un pas esenţial în acest sens.

O altă etapă pentru îndeplinirea acestui ideal sfânt al românilor ar fi o declaraţie comună şi simultană a celor două Parlamente referitoare la dorinţa de reunificare, pentru ca Basarabia să îşi găsească locul firesc în sânul ţării mame. 

Sper ca acest gest unic al parlamentarilor români semnatari ai proiectului de lege depus astăzi să nască o reacţie similară din partea parlamentarilor de simţire românească de la Chişinău, aşa încât le adresez un apel public să vină în întâmpinarea unionismului de la Bucureşti parcurgând partea lor de drum pentru a uni cele două state româneşti.

O altă etapă pentru îndeplinirea acestui ideal sfânt al românilor ar fi o declaraţie comună şi simultană a celor două Parlamente referitoare la dorinţa de reunificare, pentru ca Basarabia să îşi găsească locul firesc în sânul ţării mame. Cred că Parlamentul României şi parlamentarii care au semnat acest proiect de lege pot să determine o decizie în privinţa reunificării, la urma urmei suntem reprezentanţii românilor de pe întreg teritoriul naţional care ne-au trimis aici prin votul lor şi nu am nicio îndoială că acţionăm în conformitate cu dorinţele lor atunci când vrem să realizăm o Românie Unită.

După cum s-a văzut, situaţia acordului de la Vilnius e destul de complicată, încă nu se ştie dacă Ucraina va mai semna acordul de asociere la UE, iar Republica Moldova riscă să se trezească izolată în regiune în efortul ei de integrare europeană. Prin reunificare, Basarabia va ajunge imediat sub protecţia Uniunii Europene şi sub protecţia statului român, membru cu drepturi depline în Uniune şi în NATO. Este calea cea mai rapidă pentru un viitor sigur al românilor din Basarabia.

Acest proiect de lege are nevoie de sprijinul tuturor parlamentarilor român, acum că a intrat în dezbaterea legislativă, şi sper ca toata lumea să înţeleagă necesitatea de anula consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov şi de a acţiona în aşa fel încât să nu lăsăm  pe dinafara ţării o comunitate atât de importantă de români şi un teritoriu istoric românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite