Iohannis, mesaj de Ziua Anticorupţiei: România are nevoie de legi clare, predictibile, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă

Iohannis, mesaj de Ziua Anticorupţiei: România are nevoie de legi clare, predictibile, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă

Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de Ziua Ziua Internaţională Anticorupţie în care a apreciat că întărirea capacităţii statelor de a combate corupţia reprezintă una dintre provocările definitorii ale democraţiilor actuale. „România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii”, a transmis şeful statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Întărirea capacităţii statelor de a combate corupţia reprezintă una dintre provocările definitorii ale democraţiilor actuale. Acest fenomen, care a traversat istoria şi a adus daune incalculabile dezvoltării comunităţilor, are, în modernitate, efecte tot mai puternice”, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţiei.  

Potrivit şefului statului, ”corupţia erodează societăţile şi încrederea în instituţii, alimentează sărăcia şi inegalităţile, făcând sistemele publice sau private disfuncţionale, slăbeşte mecanismele şi capacitatea statului de a pune legile în aplicare şi distorsionează concurenţa, afectând direct economia de piaţă”.  

„Combaterea acestui fenomen nu ţine doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societăţii noastre, fiind, totodată, un risc de securitate. Cel mai adesea, corupţia se manifestă prin deturnarea puterii publice şi folosirea sa în interes personal sau de grup. Sectoarele cu mize financiare importante - achiziţiile publice, domeniul sănătăţii, al educaţiei, cel al justiţiei - trebuie, cu prioritate, să fie cele în care integritatea este pe deplin asumată în cultura organizaţională”, a transmis şeful statului.  

Iohannis afirmă că interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, imparţialitatea, cinstea, adevărul, profesionalismul, respectul faţă de reguli sunt repere care trebuie transmise începând din familie şi de la şcoală.  

”Valorile care fundamentează elaborarea unui cadru normativ anticorupţie sunt la fel de actuale şi compun planul moral care ghidează dezvoltarea ţării noastre. Blamul societăţii, neacordarea încrederii şi a votului unor politicieni corupţi, atitudinea civică faţă de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii şi, mai ales, de un efort comun”, a mai transmis Iohannis.  

”În ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, ţara noastră a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue. Rămân ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al ţării noastre şi sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundaţia solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate şi toleranţă zero faţă de corupţie”, a încheiat şeful statului.  

La data de 9 decembrie, întreaga lume sărbătoreşte Ziua Internaţională Anticorupţie. Evenimentul a fost iniţiat prin ”Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei”, adoptată la New York, la 31 octombrie 2003. România a semnat Convenţia la data de 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) şi a ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004. 

Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua internaţională anticorupţie începând cu anul 2006, prin Rezoluţia nr. 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările