Iohannis, după ce Comisia Iordache i-a luat puterea de a refuza numirea judecătorilor şi procurorilor simpli: „E o încercare nepotrivită. Nu va rămâne aşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

"Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa. Am de gând să fac tot ce poate face preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie", a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează decizia Comisiei parlamentare condusă de Florin Iordache, prin care şeful statului a fost scos din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.

Comisia specială din Parlament care se ocupă de modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a continuat ieri modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Una dintre modificările comisiei a fost abrogarea unui articol  al Legii 303/2004 prin care îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.

Mai precis, este vorba de articolul 31 alineatul 3 din lege, care stipulează: „Preşedintele României poate refuza o singura dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. 1 (n.r.- judecătorii şi procurorii care au promovat examenul de capacitate). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii“. Propunerea de eliminare a fost formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a fost însuşită de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu şi susţinută de majoritatea la putere, plus UDMR. Iniţial, cei de la PSD doreau ca preşedintele să poată refuză doar o dată, motivat, acest tip de magistraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite