Ilie Bolojan: PNDL trebuie restructurat în totalitate. Se aruncă bani publici pe geam

Ilie Bolojan: PNDL trebuie restructurat în totalitate. Se aruncă bani publici pe geam

Primarul Oradei, Ilie Bolojan. FOTO Eduard Enea

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a declarat, în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”, că Programul Naţional de Dezvoltare Locală ar trebui regândit, în condiţiile în care în forma actuală ar fi finanţate şi numeroase proiecte nefezabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu sunt criticul PNDL, sunt criticul proiectelor ineficiente şi al aruncării banilor publici pe geam. PNDL, aşa cum a fost construit până acum, a fost un program în care, cu certitudine, unele proiecte au fost nefezabile. Practic, banii au fost irosiţi. PNDL trebuie modificat în sensul în care, în baza unei prioritizări, care să dea proiectele care sunt fezabile”, a precizat Ilie Bolojan la Adevărul Live. 
 
Primarul Oradei a explicat modul cum ar trebui să fie aplicat un asemenea program. „Am localităţi în zona metropolitană unde, se vede foarte clar că în toate oraşele din România, s-a dublat populaţia în ultimii 20 de ani. Se construieşte acolo - în jurul Bucureştiului, Clujului, Timişoarei. Acolo, pentru că numărul de locuitori raportat la locurile de muncă arată că jumătate dintre ei lucreză undeva, da, este fazabil să extinzi reţeaua de apă, de canalizare, să asfaltezi. Oamenii aceia sunt persoane active, cu copii tineri, pot să plătească racordarea pentru a avea condiţii. În acelaşi timp am un sat mic, la 80 de kilometri de oraş, unde sunt mai ales persoane vârstnice, unde şcoala şi grădiniţa s-au închis. A duce acolo reţele de canalizare, în condiţiile în care s-ar racorda doar 10-20% din populaţie, pentru că oamenii nu au bani de racordare, nu e fezabil. Nu trebuie să abandonăm nici satele acelea, dar trebuie făcută o prioritizare”, a completat Bolojan
 
Concluzia primarului Oradei este că PNDL ar trebui restructurat în totalitate. „PNDL trebuie periat, restructurat în totalitate, indiferent că e un Guvern de dreapta sau de stânga. Există un studiu făcut de experţii Băncii Mondiale, pentru Ministerul Dezvoltării, care le-a dat o grilă de prioritizare. PNDL, trebuie să recunoaştem, a ajuns predominat la primarii PSD. E o realitate. Noi nu am accesat PNDL”, a conchis Bolojan,

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: