Ialomiţianu: Reducerea TVA a fost o eroare, e vorba de un vot “pentru raportul de respingere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat astăzi că la votarea proiectului de lege care prevedea reducerea TVA la 5%, la alimentele de bază, s-a produs o "eroare". Ialomiţianu a precizat că a fost vorba de un vot "pentru raportul de respingere".

Deşi Gheorghe Ialomiţianu este, la rândul său, deputat şi a votat "pentru" reducerea TVA la 5%, la alimentele de bază, ministrul Finanţelor a declarat că "s-a pus problema unui raport de respingere şi votul a fost pentru raport de respingere".

Citeşte şi:
William Brânză de la PDL: E greşeala mea că am diminuat TVA-ul la alimente

Cum se votează din "greşeală" o lege în Parlament

Potrivit şefului de la Finanţe, există două soluţii, în prezent: fie preşedintele Traian Băsescu retrimite legea în Parlament, fie Guvernul corectează actul normativ.

Parlamentarii PSD+PC şi PNL au înaintat o propunere legislativă care stipula aplicarea unei Taxe pe Valoarea Adăugată de 5% la alimentele de bază, iar plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, a votat, marţi, în favoarea iniţiativei Opoziţiei. De altfel, deputaţii au votat, în unanimitate, respectiv 290 de voturi, "pentru" adoptarea iniţiativei PSD+PC şi PNL, deşi propunerea de lege a fost respinsă de Senat în luna mai, informează Mediafax.

"A fost o eroare de tehnică legislativă. Se mai întâmplă. O să o îndreptăm într-un fel sau altul. Nu suntem. Am avut mai multe respingeri de legi, am crezut că este respingere", a recunoscut deputatul PDL Gelu Vişan. Afirmaţia lui este susţinută şi de pedelistul Iustin Cionca, care a declarat că PDL a votat, marţi, din greşeală atât proiectul reducerii TVA la 5%, pentru alimentele de bază, cât şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Iustin Cionca a declarat că partidul de guvernare va depune o iniţiativă de anulare a celor două legi adoptate ieri în Camera Deputaţilor.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a precizat că taxa nu poate scădea până la 5%, pentru că s-ar încălca astfel acordul cu Fondul Monetar Internaţional prin care România a contractat un împrumut de 13,15 miliarde de euro, din care peste 11 miliarde au fost deja virate autorităţilor române.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite