Guvernul a alocat 6 milioane de lei pentru bursele etnicilor români din Ucraina: Viorel Badea: E un gest de normalitate. Programul ar trebui extins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat acordarea a şase milioane de lei pentru bursele de studiu ale elevilor etnici români din Ucraina, în urma propunerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Senatorul Viorel Badea, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile din afara ţării, susţine că e un gest de normalitate, dar programul ar trebui extins şi pentru alte ţări unde românii au o comunitate importantă.

Purtătorul de cuvânt al Cabinetului Orban a anunţat, la finalul şedinţei de joi seară, că Guvernul a alocat şase milioane de lei, bani luaţi din Fondul de Rezervă, pentru a acorda burse de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina. Alocarea a avut loc în urma propunerii făcute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

Întrebat de ziarul „Adevărul” de importanţa şi necesitatea unei asemenea iniţiative, preşedintele Comisiei pentru comunităţile din afara ţării, senatorul Viorel Badea, a subliniat că este necesar şi oportun ca programul guvernamental de acordare a burselor pentru etnicii romani de pretutindeni să se extindă şi în alte state în care se studiază în limba româna, cum ar fi Serbia, Ungaria şi Bulgaria.

„E un gest de normalitate. Guvernul avea datoria să se preocupe si de aceşti fraţi ai noştri. Programul ar trebui extins şi în alte state cu români. Personal, prin activitatea depusă in ultimele mandate, am încercat să aflu cum îi putem sprijini pe etnicii români din alte ţări. Îi asigur de tot sprijinul meu şi al Guvernului Orban în orice problemă apărută", a precizat pentru „Adevărul” senatorul Viorel Badea. 

De altfel, reprezentantul liberalilor a luat de numeroase ori o poziţie în ceea ce priveşte drepturile românilor din Ucraina şi din alte state vecine ale Romnâniei. Mai mult, Viorel Badea a susţinut că statul român are datoria să acorde sprijin financiar comunităţilor de români din afara graniţelor ţării. În 2018, Viorel Badea a cerut public ministrului pentru Românii de Pretudinteni din Guvernul Dăncilă să nu „arunce în aer programul de acordare de burse etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina”, fiind subliniat faptul că statul român trebuie să facă un efort de sprijin educaţional pentru comunitatea românească din ţara vecină. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite