Guvernul a adoptat un OUG ce prevede o nouă măsură de sprijin pentru autorităţile locale privind asigurarea cu energie termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Atilla FOTO Captură Video
Cseke Atilla FOTO Captură Video

Ministerul Dezvoltării, Cseke Atilla, a anunţat adoptarea unui OUG ce prevede o nouă măsură de sprijin pentru autorităţile locale privind asigurarea cu energie termică. „Această formă de dublare a subvenţiei pentru lunile ianuarie şi februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată centăţenilor, adică trebuie să scadă factura cetăţeanului”, a spus ministrul Dezvoltării la finalul şedinţei Executivului.

„Guvernul a aprobat un proiect de OUG pe care l-am propus azi cu avizele necesare, care să propună o nouă măsură de sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale pentru a depăşi dificultăţi întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarna 2021-2022”, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, la finalul şedinţei de Guvern de luni. 

Ministrul a explicat că prin acest OUG, „complementar faţa de sistemul de compensare, tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o noua formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare”.

„Acordam pâna acum o compensaţie de 50% pentru diferenţa de preţ”, a mai completat ministrul Dezvoltării, explicând că „pentru ianuarie şi februarie, prin această OUG există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensarii”. 

„Această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei”

„Ministerul va analiza în fiecare lună bugetul aflat la dispoziţie, avem prin Legea Bugetului de Stat 400 de milioane de lei în Bugetul Ministerului. Această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei. Vom analiza periodic cum stăm cu aceste sume, astfel încât, în primul rând, să asigurăm compensarea de 50%, ceea ce ne-am obligat cu toţii şi ceea ce este în Legea votată de Parlament, dar dacă există spaţiu financiar şi preconizăm că va exista, atunci să acordăm această posibilitate de suplimentare de sumă pentru UAT-uri”, a mai spus ministrul. 

Ministrul Dezvoltării a mai precizat: „Ceea ce credem noi că este important din această nouă formă de sprijin Guvernamental este că pe lângă sprijinul de compensare cu 50%, această formă de dublare a subvenţiei pentru lunile ianuarie şi februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată centăţenilor, ei sunt beneficiarii acestor măsuri, adică trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetăţenaului”. 

Cseke Atilla a precizat că a fost corectată şi o prevedere ce oprea autorităţile locale să folosească fonduri pentru subvenţionarea preţului la energie termică. „Acea sintagmă nu a rămas în forma finală prezentată Guvernului. (...) Sunt UAT-uri care au excedent şi pe cheltuielile de funcţionare şi astăzi Guvernul a creat temeiul legal ca de pe cheltuielile de funcţionare unde ai excedent să poţi să-i foloseşti în subvenţionarea preţului de energie termică, ca o nouă formă de sprijin”, a mai explicat ministrul. 

Potrivit ministrului, fondurile vor putea fi alocate odată cu publicarea în Monitorul Oficial, în urma solicitărilor. „Pe acest nou mecanism, imediat după ce apare OUG şi vin solicitări în acest sens, voom putea aloca fonduri prin ordin al Ministrului Dezvoltării”, a mai declarat Cseke Atilla. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite