Fota, despre Opriş: Nu poţi demite un general al României numai pe vorbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a recunoscut că prezenţa telefoanelor operate în sediul de campanie al preşedintelui suspendat era ilegală, consilierul prezidenţial Iulian Fota susţine că a votat împotriva demiterii şefului STS, Marcel Opriş, deoarece "nu se justifica o asemenea măsură".

Consilierul prezidenţial a recunoscut, duminică seara, la Realitatea TV, că prezenţa telefoanelor operative din sediul de campanie al lui Traian Băsescu era ilegală, însă ordinul prin care s-a dispus instalarea lor era unul legal. "Prezența acelor telefoane era ilegală acolo. Dar președintele Băsescu, când a dat acel ordin, era președinte al României, deci ordinul era legal", a arătat Fota.

În ciuda acestor lucruri, Iulian Fota a spus că nu a putut vota demitirea şefului STS, Marcel Opriş, deoarece acesta nu greşise cu nimic, iar eliberarea din funcţie a unui general se face pe motive întemeiate, foarte grave. "Trebuie să vă explic de ce (am votat contra demiterii șefului STS - n.r.), să nu fie înțeleasă această chestiune ca o abordare de partizanat politic, ci ca o chestiune de principiu. (...) După ce am suspendat un președinte fără să-i știm faptele, numai pe vorbe, și doar înainte de ‘89 erau condamnați oamenii mai mult pe acuzații decât pe fapte, acum în democrație să facem asta mi se pare mult prea mult. La CSAT am fost pus într-o situație similară. Trebuia să sancționăm un om, respectiv pe generalul Opriș, prin demitere și vreau să spun că în cariera unui militar demiterea este o chestiune foarte gravă. Când demiți un militar, el trebuie să fi săvârșit fapte foarte grave. Faptele nu justificau o asemenea măsură. Nu te poți juca cu onoarea și cu viața unui general al României, care până în momentul respectiv își făcuse datoria foarte bine. Nu cred că a fost ceva foarte grav", a declarat consilierul prezidenţial la Realitatea TV.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, că a propus în CSAT eliberarea din funcţie a directorului STS, Marcel Opriş, însă consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, o hotărâre neputând fi luată în condiţiile în care deciziile Consiliului se iau prin consens.

"Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii CSAT au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel e în concediu, s-a prezentat la această şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie. O să cercetăm mai departe problema şi o să vedem totuşi ce este de făcut", a spus Antonescu, joi, într-o emisiune la Antena 3.

Citeşte şi:

Antonescu: Am propus în CSAT revocarea directorului STS, dar Fota s-a opus. Nu s-a ajuns la nicio decizie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite