Forumul Constituţional: „Nu trebuie să modificăm legea pentru un om“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andreea Saguna
FOTO: Andreea Saguna

Cristian Pârvulescu, coordonatorul Forumului Constituţional, a dezbătut marţi, la Institutul Cultural Roman (ICR), alături de reprezentanţi ai diferitelor formaţiuni  politice şi de experţi în drept, temele majore care conturează revizuirea Constituţiei României.

"Poţi face democraţie după ce arborezi drepturile şi libertaţile în Constituţie, nu invers", a spus directorul ICR, Andrei Marga în deschiderea dezbaterii .

Cristian Pârvulescu a precizat că democratizarea  nu este rezultatul unui proces natural în nici o societate, cu atât mai mult în cea românească. Preşedintele pro-Democraţia a subliniat că în contextul actual se reia o tendinţa critică, formulată datorită evoluţiei rapide a societaţii.  Cristian Pârvulescu a precizat că, pe langă reflecţiile care completează reglementari cu privire la raportul dintre "puterile democratice" şi autorităţile care "le pun in mişcare", trebuie aduse în discuţie şi subiecte cum sunt cele despre ecologie. El a nominalizat şi instituţii cu caracter inovator, cum sunt avocatul de mediu,  sau avocatul copilului.


Legea nu se modifică nici pentru un om nici împotriva unui om

Deputatul PC, Liviu Bogdan Ciucă a punctat ca supărările şi conflictele de pe scena politică  au arătat necesitatea unor limite în interiorul cărora trebuie exercitate prerogativele. El a subliniat că revizuirea Constituţiei se face de către o Comisie formată din oameni politici, care trebuie echilibrată de Forumul Constituţional, al carui rol nu este  de “decor,  să dea bine, ci este mecanismul care să tempereze excesul de culoare politică".

"Putem fi tentaţi să dam curs unui interes, de aici apar conflicte pe care nu trebuie să le exportam în texte de legi. Nu trebuie să modifici legea nici pentru un om, nici împotriva unui om sau a unui partid politic", a spus Bogdan Ciucă.

Bogdan Ciucă a evidenţiat că modificarea Constituţiei este un eveniment extraordinar, istoric, iar România a trecut prin mai multe în ultima vreme, întrucât "nimeni nu şi-a imaginat că aceste principii vor fi tăvalite şi interpretate". El s-a referit la Curtea  Constituţională despre care a spus că este un "paznic" care trebuie salvat din cercul vicios care îi lasă loc să aducă interpretări surprinzătoare.

Fără ordonanţe de urgenţă ale Guvernului

Reprezentantul minorităţilor, Ovidiu Victor Ganţ a notat că prin revizuire trebuie aduse clarificari în textul legii, ca să se reducă interpretarile în spiritul ei. De asemenea, el a punctat că noţiunea de republică parlamentară trebuie să includă un legislativ bicameral, iar deputaţii să fie  expresia viitoarelor regiuni, care nu trebuie federalizate, ci doar reprezentate. El a pledat în favoarea eliminării ordonanţelor de urgenţă, despre care a spus că au fost "o scuză a anilor  '90, când trebuia transformată  repede legislaţia pentru integrarea în structurile europene". Ovidiu Ganţ a susţinut că în prezent se poate  intra într-un ritm de legiferare normal.

"Complexul palmierului"

Specialistul în drept constituţional, Ioan Alexandru a evidenţiat două tendinţe negative ale actualului sistem, respectiv personalizarea puterii si deficienţa sistemului electoral, care a generat o autocraţie electivă.

" Avem o carenţă în comportamentul de a ne dezvolta democraţia. Avem instituţii care funcţionează fără un fundament care să justifice complexul palmierului. Vrem să facem ce a făcut acel om (n.r. Radu Mazare) la Constanţa. Dacă palmierul funcţionează şi creşte de unde l-am luat, credem ca va merge şi la noi. In Constituţia din '91 am adoptat structuri străine, cum este Curtea Constiţuională. Înainte, controlul de constituţionalitate se făcea la Înalta  Curte de Casaţie şi Justiţie. Sistemul electoral pe care l-am insusit,  pe persoană,  în realitate a fost o greşeală datorită nivelului de educaţie al poporului si al celor care au fost aleşi . Politicienii merg pe principiul "din moment ce m-au ales pot sa fac ce vreau". Acestea sunt doua frâne ale democraţiei româneşti", a spus Ioan Alexandru.

El a mai spus că majoritatea politică nu e singura sursă a dreptului, şi ar trebui să dam societăţii capacitatea de a critica. Ioan Alexandru a precizat că o societate liberă, democrată, nu poate să existe fără libertatea cetăţeanului apărată prin norme de drept, iar sursa dreptului nu ar trebui să fie politicul.

Setul de reguli de multe ori l-am încălcat

Bogdan Niculescu Duvaz , reprezentantul PSD la dezbatere, a adus în discuţie aspecte cu caracter tehnic, prin exemplificarea unor articole din Constituţie.  El a spus că exista raporturi între puteri "care se izbesc" iar textele sunt interpretate fără buna credinţă. De asemenea, el a facut referire la articolul 90, potrivit căruia, Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

"Vine preşedintele şi rosteste un text în Parlament; urmează  zâmbetul sarcastic... “Si acum v-am consultat”. Mi-e teamă ca într-un moment cu tensiuni, cu coabitare, să nu facem greşeli. Ar trebui să ascultăm cu atenţie, noi etajul politic, de forumul Constituţional , şi de Comisia de la Veneţia", a declarat Bogdan Niculescu Duvaz.

El a precizat că cea din '90 nu este o Constituţie greşită, este una democratică, dar că setul de reguli a fost încălcat de multe ori.

De la dezbatere au lipsit Valeria Diana Schelea, reprezentantul democrat-liberalilor şi Daniel Fenechiu, reprezentantul PPDD.

Forumul Constituţional va continua seria de dezbateri la nivel universitar, urmând ca,  în jur de 8-9 mai sa fie consultată Comisia de la Veneţia  în privinta raportulul pe care îl va supune dezbaterii publice la mijlocul lunii mai, şi pe care îl va oferi, ca instrument consultativ, Comisiei de revizuire a Constituţiei, coordonate de Crin Antonescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite