Foreign Policy: Iohannis, la Washington pentru a discuta cu Trump despre apărare, dar... este el mesagerul potrivit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vizită la Casa Albă este mereu un lucru mare, mai ales pentru liderii ţărilor mai mici. Acum a venit rândul preşedintelui român Klaus Iohannis, iar discuţia sa cu Donald Trump se va concentra pe apărare şi consolidarea cooperării, comentează Foreign Policy.

„Securitatea şi apărarea reprezintă o componentă-cheie a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România“, a declarat Iohannis, miercuri, la Heritage Foundation.

 „Ca un aliat de demn încredere, România îşi face partea. În acest an, ne-am îndeplinit obiectivul - alocăm doi la sută din PIB pentru apărare“, a subliniat preşedintele român.

„Preşedintele României a venit la Washington pentru a sublinia importanţa apărării şi a legăturilor noastre militare, dar şi pentru a ne consolida cooperarea, comerţul“, spune eurodeputatul român Victor Negrescu despre importanţa vizitei lui Iohannis în Statele Unite.

Eurodeputatul român a remarcat pentru Foreign Policy chiar înfiinţarea unui grup pro-America în Parlamentul României, la iniţiativa lui Liviu Dragnea, şeful Camerei Deputaţilor.

Foreign Policy menţionează că şeful PSD este omul care deţine puterea în umbră şi că s-a întâlnit la Washington, cu puţin timp înaintea de învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte, cu primul consilier de Securitate Naţională al acestuia, Michael Flynn.

Dragnea este liderul partidului de guvernământ, PSD, dar nu şi premier al României, ceea ce este puţin ciudat într-un sistem parlamentar. Situaţia se datorează tocmai faptului că preşedintele Iohannis a anunţat că va respinge desemnarea lui Dragnea ca premier, întrucât liderul social democrat a fost condamnat penal pentru implicare în "aranjarea" rezultatelor unui referendum desfăşurat în 2012, scrie FP, care remarcă şi că şeful Camerei Deputaţilor este considerat unul dintre promotorii unei controversate propuneri legislative (OUG13) menite să îi scoată de sub mâna legii pe politicienii corupţi.

În contrapondere, Foreign Policy notează că preşedintele Iohannis s-a situat de partea miilor de oameni care au ieşit în stradă şi au determinat puterea să retragă legea cu pricina. Însă, adaugă FP, o poziţionare fermă anticorupţie e puţin probabil să-l facă atractiv în ochii lui Trump, care nu pare să manifeste vreun interes să discute cu liderii străini despre drepturile omului şi care se confruntă el însuşi cu acuzaţii privind faptul că amestecă politica cu afacerile.

Iohannis nu va avea în schimb nicio dificultate în a vorbi despre angajamentul României faţă de Statele Unite, mai ales în contextul securităţii precare la Marea Neagră şi intensificării eforturilor NATO în această zonă. Dacă acest angajament va deveni reciproc, atunci se va observa vineri şi în zilele care vor urma după întâlnirea dintre Iohannis şi Trump la Casa Albă, conchide Foreign Policy.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite