Exemplul Cioloş: mai multe secţii de vot pentru diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La alegerile parlamentare din decembrie, Guvernul va organiza în diaspora cu 30% mai multe secţii de vot decât în 2014, când Victor Ponta le-a restrâns românilor din străinătate dreptul la vot.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) lista cu secţiile de votare care urmează să fie organizate în străinătate, la alegerile parlamentare din 11 decembrie. După ce trece de avizul pur formal al AEP, liusta urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern.  „Au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014“, arată un comunicat de presă al MAE. În procente, Guvernul Cioloş intenţionează să organizeze cu 29% mai multe secţii de vot în diaspora decât o făcuse Guvernul Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014, când românii din străinătate au stat ore în şir la cozi pentru a vota.

Cum au fost stabilite secţiile
Guvernul a ţinut cont de trei criteria când a trasat harta secţiilor de vot din străinătate. În primul rând, toate ambasadele, consulatele şi institutele culturale ale României în străinătate vor deveni automat secţii de vot. „Dintre cele 417 secţii de votare propuse, 193 secţii de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale“, arată MAE.

Pe lângă acestea, Guvernul, la propunerea MAE,  va deschide alte 217 secţii de vot în comunităţile mari de români, dar unde nu există ambasade sau consulate. „În motivarea propunerilor pentru a organiza secţii de votare în alte locaţii decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi localităţile unde, în mod tradiţional, au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare“, a precizat MAE.

„Mai mult, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare, MAE a avut în vedere multiplicarea secţiilor de votare organizate în localităţile în care îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale“, adaugă MAE: Spre exemplu, în Belgia şi în Austria vor fi organizate câte 9 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în  Bruxelles, respectiv Viena. În Franţa vor fi organizate 16 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Paris şi regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secţii de votare, dintre care 8 în Londra şi suburbii.

În al treilea rând, Guvernul va mai deschide 7 secţii de vot ca urmare a solicitării directe a românilor din diaspora. Legea obligă Guvernul să deschidă o secţie de vot în comunităţile unde s-au strâns cel puţin 100 de cereri.

Evoluţiam numărului de secţii de vot în diaspora


Ţara                    2012     2014   2016
Italia                   56          51        73
Spania               41          38         53
R. Moldova        19          21         35
    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite