Emil Boc, la audierile din Comisie: Nu era posibil să fie fraudate alegerile. PSD avea câte şase oameni în secţiile de votare, PDL doar unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PD-L, Emil Boc, urmează să ajungă miercuri în faţa parlamentarilor din comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009. Acesta fusese invitat încă de săptămâna trecută, însă din cauza unei deplasări în China, audierea sa a fost amânată. Tot miercuri ar fi trebuit să se prezinte în faţa comisiei şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, însa aceasta a refuzat invitaţia.

UPDATE: Emil Boc a negat posibilitatatea ca alegerile din 2009 să fi fost fraudate, de vreme ce în 2009 „PDL era singur împotriva tuturor”. Fostul premier a declarat în faţa Comisiei de anchetă că fraudarea alegerilor a fost imposibilă, căci în fiecare secţie de votare erau câte 6 oameni de la PSD şi doar unul de la PDL şi nu-şi poate imagina cum oamenii PSD-ului ar fi închis ochii în favoarea PDL.

„Nu era posibil să fie fraudate alegerile prezidenţiale. Nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere faptic. PDL-ul de la vremea respectivă era singur împotriva tuturor. Pe de o parte era singur candidatul PDL şi de partea cealaltă toţi erau în jurul candidatul PSD. Din punct de vedere politic acest lucru s-a transpus în toate cele peste 21.000 de secţii de votare, unde erau 6 oameni ai PSD şi doar unul singur de la PDL (...) Cum putem să ne imaginăm că toţi cei 6 oameni ai PSD închideau ochii pentru candidatul PDL. Şi la numărarea voturilor şi la procesele verbale noi aveam un singur om care trebuia să fie vigilent, în timp ce de la PSD aveam 6 oameni (...) Un singur om de-al nostru în secţiile de votare nu ar fi avut nicio şansă să modifice rezultatul alegerilor”, a precizat fostul lider PDL în timpul audierilor din Comisie.

La audierile de astăzi din Comisia parlamentară privind alegerile prezindeţiale din 2009, fostul liderl PD-L şi premier a declarat că a auzit pentru prima oară de întâlnirea ce avusese loc în noaptea alegerilor  la Gabriel Oprea din informaţiile apărute în presă, în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic.

Întrebat de parlamentarul PSD Liviu Pleşoianu de ce l-a numit, odată ajuns premier, ministru pe Gabriel Oprea, fostul premier a refuzat să răspundă, declarând că întrebarea nu are nicio legătură cu cele discutate la comisie şi cu noaptea alegerilor şi că „nu emite judecăţi de valoare” despre presupuse fapte de care nu are cunoştiinţă.

Liviu Pleşoianu: Un om politic, Gabriel Oprea, se afla la el acasă în seara alegerilor prezidenţiale cu directorul SRI. Domnul Oprea urma la câteva zile distanţă să facă parte din Cabinetul condus de dumneavoastră. 

Emil Boc: Sincer, nu văd nicio legătură şi toată strategia nu are nicio legătură cu acest episod pe care îl descrieţi de care nici nu am ştiut, l-am aflat din mass-media. 

Liviu Pleşoianu: Reformulez. Dacă aţi fi ştiut de acea întâlnire, l-aţi mai fi cooptat pe Gabriel Oprea? 

Emil Boc: Să ştiţi că în politică nu discutăm dacă şi cu parcă. Pur şi simplu se întâmplă pe baza datelor pe care le ai la momentul respectiv. (...) nu emit judecăţi de valoare despre presupuse fapte de care nu am cunoştinţă. 

Liviu Pleşoianu: Nu vorbim despre „presupuse fapte”. Este vorba despre o întâlnire pe care a confirmat-o chiar şi domnul George Maior.

Emil Boc: Întrebaţi-l pe domnul Maior, pe domnul Oprea,


 Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îl va audia miercuri pe fostul liderul PD-L, Emil Boc. Potrivit lui Mihai Fifor, preşedintele comisiei, miercuri era programată să aibă loc şi audierea procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă aceasta a refuzat invitaţia. 

În ceea ce-l priveşte pe Emil Boc, audierea acestui fusese iniţial programată pentru săptămâna trecută, însă din cauza unei deplasări în China, comisia a decis reprogramarea pentru miercuri, când fostul liderul PD-L a declarat că „va veni fără niciun fel de problemă”.

„Domnul Emil Boc ne-a comunicat că este într-o deplasare în China şi va veni săptămâna viitoare fără niciun fel de problemă. Săptămâna aceasta începem ziua cu domnul Gheorghe Flutur, o să ne vedem din nou cu domnul Eugen Tomac, cu domnul Radu Berceanu, înţeleg că în cele din urmă a confirmat. Ne gândisem să facem o chetă să putem să-i decontăm cheltuielile de transport, dar înţeleg că totuşi a rezolvat problema financiară şi va veni la comisie. Domnului Videanu i-a fost transmisă invitaţia, nu avem niciun răspuns”, a declarat parlamenatarul PSD Mihai Fifor, preşedintele al comisiei de anchetă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite