Doar 12 parlamentari din cei 19 se vor deplasa marţi la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galerie Roşia Montană FOTO Arhiva Adevărul
Galerie Roşia Montană FOTO Arhiva Adevărul

Din cei 19 parlamentari care fac parte din Comisia pentru Roşia Montană, numai 12 se vor deplasa marti în zonă pentru a discuta cu ortacii. Restul aleşilor fie nu doresc să meargă, fie au fost deja în zonă.

În urmă cu două săptămâni, premierul le-a promis celor 22 de ortaci, care s-au blocat într-o galerie  de la Roşia Montană şi pe care a reuşit să-i scoată la suprafaţă, că se va constitui o Comisie care se va deplasa în zonă şi le va asculta doleanţele. 

Se pare însă că premierul s-a grăbit cu promisunile, deoarece în Comisia condusă de Darius Vâlcov există parlamentari care nu doresc să meargă în zonă. Mai exact, se vor deplasa la Roşia Montană doar 12 din cei 19 membri ai Comisiei. „Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roşia Montană. Ceilaţi nu doresc să meargă, iar o parte au fost. (…) Sunt şi foarte mulţi liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă“, a spus Vâlcov.

Cei 12 parlamentari se vor deplasa mâine după-amiază numai până la Alba Iulia, fie cu maşinile proprii, fie cu un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. Ghidaţi de reprezentanţi ai Prefecturii Alba, parlamentarii vor ajunge la Roşia Montană miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, unde se vor întâlni cu primarul localităţii. 

Programul de vizită este unul complex: staţia pilot de tratare a apelor acide; zona protejată Tău Găuri - amenajare pentru vizitare turistică; zona protejată Cârpeni - amenajare pentru vizitare turistică; cariera Cetate; cariera Cârnic, cariera Orlea; cariera Jig; prezentare iaz de decantare şi amplasamentul uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală şi Orlea; Cârnic, Piatra Corbului (zonă protejată), Piatra Despicată-imagine generală asupra sitului; tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată Centrul istoric - 317 case incluse în planul de reabilitare; vizită în subteran la complexul de galerii Cătălina-monuleşti; vizită casă restaurată - depozit arheologic şi şantier restaurare casa 392; vizită la muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Întâlniri cu ONG-uri pro-minerit

Aleşii vor avea şi o serie de întâlniri de câte o oră fiecare cu Sindicatul Viitorul minerirului şi ONG-urile locale pro-minerit şi locuri de muncă (la Căminul cultural, cu autorităţile locale şi regionale (la primăria veche), cu Alburnus Maior (Căminul cultural) şi cu Fundaţia Pro Munţii Apuseni şi alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni.

La solicitarea senatorului PSD, Gabriela Firea, parlamentarii care se vor deplasa în zonă nu vor folosi maşini sau echipamente puse la dispoziţie de RMGC.

Comisia are site

Darius Vâlcov a anunţat, luni, că a devenit operaţional site-ul www.comisiarosiamontana.ro, pe care vor fi postate proiectul de lege şi avizele şi pe care pot fi făcute propuneri de către cei care vor să vină la audieri sau au soluţii.

„Vreau să vă anunţ că de azi este funcţional un site - www.comisiarosiamontana.ro - şi pe acesta avem şi proiectul de lege şi toate avizele pe care noi le avem la dispoziţie. Sunt deocamdată foarte puţine. Toate hârtiile care ne vor fi prezentate vor fi puse pe site-ul Comisiei, astfel încât toate lumea să poată să vadă documentele după care noi lucrăm, inclusiv avizele, când le vom primi. Deocamdată noi lucrăm pe proiectul de lege şi pe acord", a spus Darius Vâlcov.

El a mai spus că acei care doresc să vină la audieri la Comisie şi au soluţii şi propuneri pot să le scrie direct pe site, toate acestea urmând a fi puse la dispoziţie Comisiei.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Crin Antonescu la Cluj: „Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, semn că există democraţie în ţară“

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

FOTO VIDEO Circa 5.000 de clujeni au protestat faţă de începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Soţia lui Emil Boc, printre protestari

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite