Dezbinare totală. Alba-neagra cu alianţele şi pe stânga, şi pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD-ul condus de Marcel Ciolacu şi PNL-ul condus de Ludovic Orban încearcă o politică de alianţe cu partide mai mici, dar pentru moment nu prea le iese. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
PSD-ul condus de Marcel Ciolacu şi PNL-ul condus de Ludovic Orban încearcă o politică de alianţe cu partide mai mici, dar pentru moment nu prea le iese. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Principalele forţe politice, PSD şi PNL, nu reuşesc să ajungă la o alianţă cu alte partide care le-ar aduce procente în cursa pentru primării şi, mai ales, pentru Capitală. Dacă liberalii au mai trecut printr-un moment similar cu USR în 2016, de data aceasta şi PSD-ul Gabrielei Firea pare să fie încurcat de jocurile duse de partidul lui Victor Ponta.

Cursa contracronometru pentru locale a început, alegerile urmând să aibă loc în mai puţin de trei luni, iar principalele forţe nu ştiu formula în care vor depune listele cu candidaţi: sub formă de alianţă, candidaţi comuni în unele sectoare sau liste separate. Negocierile între PNL şi Alianţa USR-PLUS continuă, deşi ambele tabere transmit mesaje de nemulţumiri faţă de partenerii de discuţii. Ludovic Orban le-a bătut obrazul celor din Alianţă că s-au grăbit să-şi anunţe candidaţii la sectoare, într-un interviu la o televiziune centrală.

Replica a venit de la liderul PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu. „USR-PLUS îşi doreşte candidaţi comuni curaţi pentru Bucureşti. Dacă domnul Orban crede într-adevăr că singurul adversar este PSD, PNL nu trebuie să insiste asupra unor persoane care au avut legături directe şi puternice cu PSD în ultimii 15 ani. Nu este rezonabil ca PNL să condiţioneze unitatea de susţinerea unor politicieni care au avut cârdăşii profunde cu PSD. Cele mai mari piedici pentru candidaturi comune la Bucureşti sunt candidaturile potenţiale ale domnilor Dan Cristian Popescu şi Dan Croitoru”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Liderul PLUS aminteşte faptul că Popescu ar fi strâns o avere fabuloasă de când e viceprimar, are legături cu PSD şi ar fi coordonat majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local al Sectorului 2. Afirmaţiile lui Voiculescu sunt parţial adevărate. Popescu şi-a început mandatul în Primăria Sectorului 2 având deja o avere impresionantă, în documentele depuse fiind menţionate numeroase proprietăţi nu doar în România, ci şi în Miami (Statele Unite). De asemenea, Popescu a fost de facto adevăratul primar al Sectorului 2, în condiţiile în care Mugur Toader a fost inexistent, liberalul fiind curtat şi de PSD pentru a candida din partea lor.    

Potrivit unor surse din conducerea PNL, liberalii sunt decişi să nu renunţe la candidatura lui Popescu. Mai mult, potrivit surselor „Adevărul”, şi liderul PNL Sector 2, Monica Anisie, a mers la finalul săptămânii la Orban şi i-a zis că-l susţine pe Popescu, cu toate că şi ea ar fi cochetat cu ideea unei candidaturi, însă scorul din sondaje, de până în 10%, a făcut-o să se răzgândească.

PNL vrea candidat şi la Sectorul 5

Cealaltă problemă invocată de Voiculescu, Dan Croitoru, este, într-adevăr, un nou motiv de dispută. Ultimele cercetări interne ale PNL arată că Dan Croitoru, deşi părea să nu aibă nicio şansă, ar putea să-i pună probleme PSD-istului Daniel Florea. Croitoru e cunoscut mai ales din perioada în care era viceprimar şi mâna dreaptă a lui Marian Vanghelie.

De partea cealaltă, Alianţa USR-PLUS vine cu candidaţi aproape necunoscuţi. „În afară de Clotilde Armand, care e foarte vocală şi cunoscută, şi de Ana Ciceală, cunoscută de simpatizanţi şi de cei din bula noastră de Facebook, noi nu avem oameni care să tragă partidul în alegeri. Probabil partidul îi va trage în sus pe majoritatea, nu invers, iar noi nu mai suntem pe val ca în 2016, când eram elementul nou din Bucureşti. Va fi greu”, a declarat unul dintre foştii lideri ai USR Bucureşti. Zilele următoare ar urma să aibă loc noi runde de negocieri în care să se tragă linie dacă PNL bate palma cu USR şi PLUS pentru sectoare sau va exista doar o înţelegere PNL-PMP.

Viaţă complicată şi pentru Gabriela Firea

Însă nu doar formaţiunile anti-PSD au probleme în a se înţelege. Pentru prima dată în ultimii ani, situaţia devine complicată şi pe partea stângă a eşichierului politic, acolo unde PSD nu va mai fi singurul partid care are un candidat pentru Primăria Capitalei. 

Victor Ponta a anunţat vineri seară eşecul negocierilor Pro România cu PSD pentru Capitală. Mai mulţi lideri ai Pro România îl împing pe Ponta spre o candidatură, în condiţiile în care social-democraţii nu au vrut să cedeze la negocierile care vizau în primul rând numărul de locuri pentru parlamentarele din toamnă. Prin urmare, Ponta şi echipa sa au ieşit la atac, iar fostul premier a subliniat că un 15% în Bucureşti ar fi un rezultat bun, deşi e aproape imposibil de atins, după cum susţin surse din Pro România. Un procent mai aproape de realitate în Capitală ar fi undeva între 6-8%, un factor important fiind reprezentat de persoana care candidează din partea Pro România.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a înţelege ce ar însemna apariţia unui candidat propriu al Pro România, fiind luată în calcul inclusiv varianta Ponta. „Teoretic, câteva procente din zona stângă se pot duce evident la candidatul Pro România. Dar problema e următoarea. Cine este acest candidat de la Pro România? Pentru că totuşi, dacă e o persoană neimportantă, nevizibilă, pierderea nu e semnificativă. Cu alte cuvinte, la alegerile locale contează în primul rând personajul care este candidat. Candidatul Pro România nu ar putea câştiga, dar ar putea să încurce”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Alfred Bulai. În schimb, acesta susţine că Firea a reuşit să recupereze mult în perioada pandemiei, când a reuşit să se facă vizibilă.

Şi sociologul Mircea Kivu vede Pro România un pericol mai ales la adresa PSD. „Probabil că-i va lua ceva din voturi, nu foarte mult, pentru că spre deosebire de Firea, Pro România nu are un electorat propriu în Bucureşti. Şi nici nu are un candidat deocamdată destul de vizibil şi de cunoscut încât să concureze cu şanse reale pentru votul la primărie”, a precizat Kivu.

În schimb, Bulai susţine că nu îl vede pe „Ponta atât de curajos, ca Băsescu acum 20 de ani” încât să intre în lupta pentru Capitală. „Dar schema în sine cu candidatura nu e rea”, concluzionează Bulai. Pe de altă parte, Mircea Kivu e de părere că Ponta mai degrabă forţează o nouă rundă de negocieri în care partidul său să iasă în avantaj.

„Efectul Barna“ şi forţarea lui Ponta

„Eu de fapt cred că Pro România nu va avea până la urmă un candidat propriu. Cred că este o mişcare de forţă. Încearcă să ţipe mai tare astfel încât să fie auzit de PSD şi să obţină ceea ce probabil că cere în schimbul neparticipării. Pentru că Victor Ponta, e drept, ar putea lua nişte voturi, dar pe de altă parte, la finalul alegerilor s-ar prezenta cu ceva de genul 5%. 5% care, sigur, ar putea să fie hotărâtor pentru Gabriela Firea. Dar pe de altă parte, pentru Victor Ponta ar fi o pierdere de imagine. Ceva asemănător cu ce a păţit Dan Barna la prezidenţiale”, a subliniat Kivu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite