Deschiderea Guvernului către societatea civilă a început cu uşile închise. „Ironie a ceea ce se cheamă democraţie“ şi „mimarea consultării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a chemat, miercuri, societatea civilă la o dezbatere publică asupra priorităţilor şi structurii bugetului care, între anunţul instituţiei şi întâlnirea cu cetăţenii interesaţi de subiect, a fost aprobat de Guvern. Persoanele venite la dezbatere au catalogat evenimentul drept o „mimare a consultării publice“ sau „ironie a ceea ce se cheamă democraţie“.

Dezbaterea publică iniţiată de ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic trebuia să aibă loc, în primă fază, într-una din sălile Guvernului. Cu doar câteva ore înainte, locul evenimentului a fost schimbat, iar comunicare a fost făcută doar pe Facebook, nu şi prin trimiterea detaliilor la adresele de contact ale celor care se înregistraseră la eveniment. Astfel, o parte dintre persoanele interesate de eveniment au mers la Guvern, loc unde portarii şi cei care asigurau paza instituţiei i-au anunţat sec faptul că dezbaterea are loc la Parlament, fără a oferi alte detalii.

Surprizele oferite de organziatori nu s-au oprit la această schimbare de desfăşure a evenimentului, ci au continuat cu anunţul că presa are voie în sală doar cinci minute, fiind invitată afară. După dezbatere, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, urma să dea declaraţii.

După ce a avut loc prezentarea miniştrilor invitaţi şi au fost spuse câteva cuvinte despre buget, organizatorii au decis că vor putea pune întrebări doar cei al căror nume va fi tras dintr-un bol în care erau trecuuţi participanţii înregistraţi pentru dezbatere. Primul bilet extras al fost al unei personae absente, în timp ce următorul bilet avea numele reprezentantei ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, reprezentant al societăţii civile care de curând a refuzat o funcţie de consilier al ministrului Violeta Alexandru.

„Felicitări pentru dezbaterea pe care aţi organizat-o. Totuşi, trebuie să recunoaştem că facem o dezbatere publică pe un proiect deja publicat. Trebuia ca noul buget să fie în consultare publică măcat zece zile, dacă nu 30, aşa cum ar fi fost normal, legal”, a spus Calistru. Aceasta a menţionat mai multe lucruri care lipsesc din buget, cum sunt menţiunile legate de sumele alocate alegerilor din 2016.

„A fost un dezastru de consultare“

Răspunsurile date miniştrii invitaţi la dezbatere, aproape de fiecare dată au ocolit oferirea unor detalii clare a ceea ce se voia lămurit. Acest lucru i-au nemulţumit pe numeroşi participanţi, de la simpli cetăţeni  care criticau faptul că ministerul de Interne a ajuns să aibă mai mulţi bani alocaţi faţă de Ministerul Apărării Naţionale, până la persoane publice precum analistul economic, Radu Soviani, sau Bogdan Hossu, liderul sidnicatului CNS „Cartel Alfa“.    

„Ceea se s-a întâmplat aici a fost o mimare a consultării publice! Au dat dovadă de aroganţă”, a fost de părere Soviani. La fel de critic a fost şi Bogdan Hossu. „A fost un dezastru această consultare. E o ironie a ceea ce se cheamă democraţie“, a spus sindicalistul care a punctat faptul că Guvernul a comis o ilegalitate deoarece nu a lăsat bugetul în dezbatere publică zece zile, aşa cum cere legea.

La sfârşitul dezbaterii, Violeta Alexandru a declaraţii referitoare la eveniment, subliniind de mai multe ori că putea să anuleze dezbaterea pentru că între timp proiectul de buget fusese aprobat, dar a ales să facă pasul consultării reprezentanţilor societăţii civile.

„În primul rând, în cursul serii de ieri am aflat că a fost decisă de atunci ora începerii şedinţei de Guvern (n.r.de dimineaţă). M-am asigurat că toţi miniştrii, înainte să fie luată decizia în Guvern, să apuce să citească fiecare întrebare  dintre cele ridicate de cetăţeni, iar acest lucru s-a întâmplat. Mi-am asumat în acelaşi timp şi îmi cer scuze şi îmi asum în continuare faptul că s-a luat decizia orei începerii  şedinţei de Guvern foarte din scurt, faţă e momentul la care lansasem dezbaterea.  Mi s-a părut firesc faptul ca miniştrii care au citit înainte de adoptarea bugetului să aibă ocazia să explice ce anume a putut fi integrat efectiv în construcţia bugetară, ce nu şi de ce nu s-a putut“, a spus Alexandru.

Întrebată ce anume a putut fi integrat din sugestiile societăţii civile, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a ocolit răspunsul. „Cea mai mare parte a întrebărilor erau mai puţin tehnice, în legătură cu anumite capitole bugetare care fi trebuit reduse sau mărite“, a spus Alexandru fără a răspunde.  Totuşi, ministrul a precizat că bugetul e în dereulare, ceea ce înseamnă că parlamentarii pot depune amendamente în concordanţă cu cererile societăţii civile. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite