De ce sesizarea PNL e inutilă în cazul Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova FOTO Mediafax
Dan Şova FOTO Mediafax

Liberalii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională în care au atacat Hotărârea Senatului în cazul alesului PSD Dan Şova, dar contestaţia nu are nicio şansă să fie admisă, spun specialiştii contactaţi de „Adevărul“.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat că votul ar putea fi reluat dacă sesizarea PNL ar fi admisă. Ce nu a spus însă Zegrean, ca să evite o antepronunţare, este că şansele ca această contestaţie să fie admisă sunt aproape nule.

„Dacă am zice că e neconstituţional, cred că ar trebui să adopte altă hotărâre. Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gândesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute“, a spus Zegrean.

Sesizarea PNL se axează însă pe două elemente: interpretarea votului şi forma Hotărârii adoptate de Senat.  Din textul sesizării reiese că liberalii au contestat, pe de o parte, cvorumul calculat în baza articolelor vechi din Regulamentul Senatului, respectiv din Statutul deputaţilor şi senatorilor, dar şi conţinutul Hotărârii în sine, în care se spune că Senatul "constată" neîndeplinirea condiţiilor necesare pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova.

Hotararea Senatului in cazul Şova FOTO captura de ecran

Textul Hotărârii publicate în Monitorul Oficial FOTO Captură de ecran

„Din analiza acestor dispoziţii constituţionale rezultă că toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor sau de Senat, în şedinţe separate, cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, urmează regula stabilită de dispoziţiile art.76 alin.(2) din Constituţie, respectiv se adoptă cu votul' majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră., se arată în sesizare.

Totodată, liberalii contestă forma Hotărârii şi spun că lasă loc interpretărilor. „Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o „hotărâre de constatare” care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză“, arată PNL.

Şanse minime de admitere

În ce priveşte interpretarea votului, în motivarea Deciziei prin care CCR a obligat Senatul să redacteze o Hotărâre se arată că judecătorii CCR i-au dat dreptate preşedintelui Senatului: respingerea cererii de arestare s-a bazat pe articole prezumat constituţionale, întrucât nu fuseseră invalidate expres de CCR, fiind irelevant faptul că acestea au fost ulterior aduse în limitele Constituţiei.

Judecătorii ar putea admite contestaţia pe formă, întrucât Hotărârea Senatului a fost un act de constatare, dar efectul unei astfel de Decizii a CCR este unul minor, a declarat pentru „Adevărul“ avocata Elenina Nicuţ.  „La momentul adoptării Hotărârii, articolele se bucurat de prezumţia de constituţionalitate. Şansele să se admită sunt foarte mici. Pe formă, s-ar putea admite doar în sensul în care a fost adoptat un act de constatare, dar nu ar influenţa cu nimic votul. Cel mult, Curtea ar putea cere redactarea unei noi Hotărâri. Aşadar, nu cred în şansele acestei sesizări“,  a arătat avocata.

Citeşte şi:

DOCUMENT Cazul Şova a ajuns din nou la CCR: PNL a sesizat Curtea după ce Tăriceanu a semnat Hotărârea

Liberalii au depus astăzi la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la Hotărârea adoptată de Senat în cazul senatorului PSD Dan Şova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite