De ce nu este chemat Băsescu la DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, la Congresul PMP FOTO Mediafax
Traian Băsescu, la Congresul PMP FOTO Mediafax

Tot mai mulţi români încearcă să găsească răspuns la o întrebare care provoacă insomnii: de ce nu este chemat la DNA fostul preşedinte Traian Băsescu, nici în dosarul cu privire la campania electorală 2009, nici la cele intitulate „Microsoft” sau „Bercea Mondial”, nici la altele rămase deschise, pe paginile cărora s-a aşternut praful?

Pentru că nu vine nimeni cu explicaţii, totul părând a fi într-o ceaţă care nu se mai ridică, românii îşi răspund singuri, imaginând următoarele scenarii:

-         Este cunoscut faptul că DNA-ul furnizează constant(pe bani, pe prietenie, pe interese neortodoxe, nimeni nu ştie) anumite informaţii cu privire la dosarele în curs de soluţionare. Acetea nasc întrebări în rândul televiziunilor, preluate de reporteri, care stau la pândă la intrările şi ieşirile pe care le foloseşte tot mai des T.B. Când acesta îşi face apariţia, puhoaie de microfoane sunt băgate în gura intervievatului, iar întrebările curg de-a valma. După hăhăitul de rigoare, răspunsurile „nu am ştiut , să răspundă alţii”, sau „am ştiut, dar...” sunt oferite cu o mare plăcere. Astfel, în mod voit mai curând, întrebările pe care ar trebui să le pună DNA-ul sunt folosite de ziarişti, care preiau o parte din munca procurorilor şi o fac publică. De ce să se mai deplaseze T.B. până la DNA, cu tam-tam, cu scandal, când avem batistă pe ţambal?

-         Procurorilor le este teamă să-l cheme pe T.B. la DNA. Din trecutul mai apropiat, a reieşit că procurorii, judecătorii, sau alţi implicaţi, care s-au dovedit a fi mai curajoşi, care prea au dorit să afle adevărul în legătură cu faptele unor „şefi”, au sfârşit-o prost: ba au luat drumul cimitirului, ba nu au mai găsit locul de muncă a doua zi, iar alţii chiar s-au pensionat subit în floarea vârstei. Nu se ştie din cauza cui s-a întâmplat aşa ceva, într-un „stat de drept” în care se spune că Justiţia e independentă, dar s-a întâmplat. În acest caz, nu este exclus ca dosarele cu privire la T.B. să fie ocolite de toţi procurorii, care bombănesc: „Ia-l tu, ba tu, ba tu...”.

-         De-a lungul numeroaselor sale mandate, T.B. a sprijinit, în felul lui, moral şi material, pe toţi cei care se ocupă cu prinderea şi pedepsirea jefuitorilor României, în cei 25 de ani de capitalism dâmboviţean, bazat pe sfântul principiu: „Îţi dau, îmi dai”. Aici intervine dialogul imaginar, cu personaje din altă lume: „Păi, de unde să-ţi dau, cum să procedez?” „Te descurci tu, te orientezi când e vorba de dosare..”.  Revenim la realitate: cum poate un om din sfera magistraturii, care a beneficiat de un anumit sprijin, important, să-l ancheteze chiar pe binefăcătorul său?   „Că doar oameni suntem”!

-         Plecând de la ideea că lista persoanelor „pătate” în România se îmbogăţeşte pe zi ce trece, nu este exclus ca T.B., cel mai informat om din ţară timp de 10 ani, să dispună de un asemenea material documentar preţios. Dacă din această listă fac parte şi unii care ar putea să determine chemarea sa la DNA, evoluţia proceselor în care ar putea să fie implicat fostul preşedinte devine tot mai predictibilă.

Desigur, scenariile românilor pot fi mai multe. Fostul preşedinte se dovedeşte a fi un abil „jucător” nu numai în timpul mandatului, ci şi după. Acesta este un alt motiv pentru care se întârzâie chemarea sa la DNA. În faţa unui Băsescu spontan, viclean, inteligent, există riscul ca procurorii să se umple de ridicol. Dacă la pescuit, scapi din cârlige un rechin, îl mai prinzi vreodată? De aceea, deocamdată, se preferă dialogul de la distanţă, prin intermediul mass-media. Ce este necesar? Mai mult profesionalism, mai mult curaj, dar şi o schemă de personal mărită, cu fonduri pe măsură. Altfel, actualul premier, dar şi preşedintele vor fi arătaţi cu degetul.

Timpul trece, însă, în defavoarea procurorilor, deoarece T.B. câştigă teren în fiecare zi. Auzim că vrea să plece în comunităţile româneşti din afara graniţelor, care abia s-au pronunţat printr-un vot decisiv pentru actualul preşedinte Klaus Iohannis. Dacă se va petrece un astfel de eveniment, România va fi din nou ţinta unor ironii usturătoare din partea comunităţii europene. În acest context, anticipăm că sentimentele de moment ale celor care formează o a doua Românie pot fi modificate, pe fondul mişcărilor şi vorbelor în stil ardelenesc ale domnului preşedinte Iohannis, bine intenţionat, dar şi al clarificării unor probleme interne care întârzâie să se producă, una dintre acestea referindu-se la „Guvernul meu”.

În fapt, visul lui T.B. este să ajungă din nou la putere, dar şi mai presus de lege, cum s-a demonstrat a fi fost până acum. Tot în acea zonă ar trebui să mai fie alături un personaj: Elena Udrea. Lipsit de imunitate, Băsescu demonstrează că e la fel de puternic ca atunci când era preşedinte. Dacă DNA-ul nu se grăbeşte, acest alt scenariu poate deveni posibil, urmând să auzim din nou: ”Să trăiţi bine!”

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite