Daniel Gheorghe: Îi recomandăm premierului Viktor Orban să renunţe la mesajele care incită la diviziune interetnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban este aşteptat la Tuşnad. FOTO EPA EFE
Viktor Orban este aşteptat la Tuşnad. FOTO EPA EFE

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a făcut apel la prudenţă din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, lider politic aşteptat să meargă la Tuşnad pentru a ţine un discurs şi participa la dezbari la Universitatea de Vară

„Politicienii, jurnaliştii dar şi o parte a comunităţii maghiare din România aşteaptă vizita premierului maghiar la celebra tabără de vară de la Băile Tuşnad, într-un moment în care Budapesta încearcă să se reabiliteze în zona euro-atlantică, ca urmare a poziţionării falimentare pe axa Moscova- Beijing. Tocmai de aceea, îi solicit liderului maghiar să renunţe la discursurile naţionaliste care în trecut au incitat tinerii maghiari, să lase definitiv trecutului poveştile cu Ungaria mare şi mai ales să arate mai mult respect autorităţilor române şi naţiunii române”, spune deputatul liberal, Daniel Gheorghe.

„Cele două naţiuni au nevoie una de cealaltă. Ungaria are nevoie de gaz din România, pentru a-şi creşte securitatea energetică dar şi de un aliat la Bruxelles. România are nevoie de susţinerea Ungariei pe teme precum Schengen şi aderarea la OECD. Acum, mai mult ca niciodată, Viktor Orban trebuie să lase în urmă provocările inutile care au afectat relaţiile bilaterale şi care nu au permis ca acestea să se apropie de potenţialul maxim. Ambele naţiuni au nevoie de relaţii bune, iar acest deziderat se poate atinge doar dacă liderii politice vor da dovadă de pragmatism. România şi liderii politici români au privit de fiecare dată cu înţelegere derapajele venite dinspre Budapesta. A venit însă timpul ca şi Viktor Orban să înţeleagă aceste gesturi precum ceea ce sunt cu adevărat, un semn de prietenie şi de neîndoielnica bună-vecinătate, iar nu ca un semn de slăbiciune”, explică liberalul.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, i-a transmis omologului său maghiar, Péter Szijjártó, că invitaţii de la Universitatea de vară de la Tuşnad, loc unde politicienii apropiaţi de regimul de la Budapesta uneori exagerează cu declaraţiile referitoare la relaţia România-Ungaria, dar şi despre autonomia Ţinutului Secuiesc, să fie ponderaţi în mesajele pe care le transmit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite