Dan Şova: Preşedintele Traian Băsescu aduce deservicii grave României şi trebuie să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova Foto: David Muntean
Dan Şova Foto: David Muntean

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care îi cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, pentru a înlătura orice discuţie cu privire la independenţa justiţiei.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, ridică, pe contul de Facebook, patru întrebări cu privire la cazul Mircea Băsescu - Bercea Mondial. Şova ajunge şi la o concluzie: demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Iată mesajul integral postat de Dan Şova:

Dacă vrem să nu mai existe nicio îndoială cu privire la independenţa instituţională a justiţiei, demisia preşedintelui Băsescu devine o necesitate.

Câteva întrebări se nasc în legătură cu dosarul Mircea Băsescu:

1. Preşedintele Traian Basescu a afirmat că, între reflexul natural de a-şi apăra fratele şi independenţa justiţiei, optează pentru cea din urmă. Aparent un discurs corect.

Dar, în fapt, am aflat că Preşedintele Băsescu ar fi putut interveni în apărarea fratelui, dar a optat să nu o facă.

Întrebare: ar fi fost posibilă intervenţia preşedintelui în justiţie?

Traian Băsescu vorbeşte despre scandalul în care este implicat fratele său

2. În 2011, în actele de urmărire penală întocmite de procurorul Iacobescu de la Tribunalul Olt în dosarul de cercetare a lui Sandu Anghel (cunoscut şi drept Bercea Mondialu') pentru tentativă de omor, se arată că Mircea Băsescu ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni în justiţie în favoarea inculpatului.

Dosarul i-a fost luat procurorului Iacobescu imediat, motivul invocat fiind posibila lipsă de obiectivitate în dosar, în sensul avantajării inculpatului.

Întrebare: de ce a fost nevoie de intervenţia mass-media după trei ani pentru a determina Parchetul să cerceteze fapte care erau consemnate de un coleg procuror într-un dosar de cercetare penală, adică într-un document oficial, şi nimeni nu a făcut absolut nimic în această privinţă atâta timp? Oare Inspecţia Judiciară va cerceta ce s-a întâmplat cu constatările procurorului Iacobescu în ultimii trei ani?

Întrebare: Fără intervenţia mass-media, am fi aflat vreodată de "activităţile obşteşti" ale domnului Mircea Băsescu?

3. Toată lumea care este lucidă realizează imensul deficit de imagine al României în legătură cu acest scandal penal, care urmează la scurt timp dupa scandalul Nana.

Cu toate acestea, exista voci care susţin că Preşedintele Băsescu trebuie să rămână în funcţie pentru a asigura independenţa justiţiei.

Întrebare: Independenţa justiţiei depinde de un om sau este o chestiune de natură obiectivă care ţine de reglementarea legală şi de atitudinea celor care o înfăptuiesc?

Întreb, întrucât dacă este vorba de o persoană care asigură independenţa justiţiei, aceea se numeşte "tutelă", iar eu vreau să trăiesc într-o ţară cu justiţia independentă, iar nu "tutelată" de diverşi binevoitori.

În aceste condiţii, dacă vrem să nu mai existe nicio îndoială cu privire la independenţa instituţională a justiţiei, demisia preşedintelui Băsescu devine o necesitate

4. În mod corect, toată lumea susţine că, momentan, nu există nici o probă a vreunei legături directe între promisiunile lui Mircea Băsescu şi Preşedintele Traian Băsescu.

Întrebare: De ce unul dintre cele mai temute clanuri interlope din România, cu legături multiple în variate sfere ale societăţii româneşti, este suficient de convins de posibilitatea Preşedintelui României de a interveni în justiţie şi de ce e suficient de convins că acesta o va face, astfel încât să fie dispus să plătească 600.000 de euro pentru a beneficia de favorurile prezidenţiale în cazul concret?

De ce un clan interlop, care numai din naivi nu este compus, este suficient de convins, încât să plătească o sumă imensă de bani, că lucrurile se pot aranja la ICCJ prin obţinerea unei soluţii favorabile de către diverşi membri din familia preşedintelui?

Toate aceste întrebări converg spre o concluzie simplă: preşedintele Traian Băsescu aduce deservicii grave României şi trebuie să demisioneze.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/reac-ii-b-sescu-bercea" target="_blank">View the story "Reacţii Băsescu-Bercea " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite