Cum s-au prefăcut parlamentarii că o pedepsesc pe Elena Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea fost salvată de cătuşe. FOTO Inquam Photos
Elena Udrea fost salvată de cătuşe. FOTO Inquam Photos

Deputaţii au respins solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea, după ce s-au făcut că încurcă urnele de vot. Mascarada din Parlament a devoalat încă o dată legăturile subterane, transpartinice şi otrăvite din politica românească.

Deputaţii s-au strâns ieri în Parlament pentru a vota trei solicitări trimise de procurorii DNA pe numele Elenei Udrea: începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă. Dintre toate trei, deputaţii au aprobat numai două ( urmărire penală şi reţinere pentru 24 de ore), însă au blocat-o pe cea mai importantă: arestare preventivă. Modul în care a fost salvată Udrea a fost lipsit de orice urmă de demnitate. Piesa a avut mai multe acte. Solicitarea de începere a urmăririi penale a fost votată prima şi a fost aprobată cu 193 de voturi “pentru” şi 106 „împotrivă“. Observăm că încă de la prima solicitare au fost foarte multe voturi împotrivă, ceea ce înseamnă că alături de Elena Udrea, sub protecţia votului secret, au stat parlamentari atât de la PSD, cât şi de la PNL, în condiţiile în care deputaţii PMP pot fi număraţi pe degete.

A urmat adevărata mascaradă. Deşi ar fi trebuit să voteze separat cererile de reţinere şi de arestare preventivă, deputaţii le-au pus la pachet. Cine a luat această decizie? „Aşa s-a votat în Biroul Permanent (n.r. – conducerea Camerei Deputaţilor). Îmi pare rău, chiar nu-mi mai amintesc cine a făcut această propunere. Eu am propus să se voteze în trei rânduri, pentru că erau trei solicitări. Însă s-a luat altă decizie din criterii de comoditate, cred“, a spus Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD.

Astfel, în faţa plenului au apărut patru urne de vot: două albe şi două negre. Fiecare deputat a primit două bile albe şi două bile negre. Bila albă în urna albă înseamnă vot pozitiv, iar bila neagră în urna neagră înseamnă vot negativ. Bila albă în urna neagră înseamnă vot contra. Iar ambele bile în aceeaşi urnă înseamnă vot anulat. Numai că, atunci când au ajuns în faţa urnelor, mai mulţi deputaţi au trântit – chipurile – din greşeală mai multe bile într-o singură urnă. Deci şi-au anulat în mod premeditat votul, pentru a o scăpa pe Elena Udrea de arest preventiv. „Au fost multe bile albe puse în urne negre, care au fost considerate nule. Asta a avantajat-o pe Elena Udrea“, a mai spus Neacşu după numărătoarea voturilor.

Statistica a consemnat 115 deputaţi care au fost „pentru“ arestare preventivă, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 122 de voturi pentru a se întruni majoritatea. Comisia de numărare a voturilor cu greu a luat o decizie. „Erau foarte multe voturi nule şi cu greu am reuşit să grupăm bilele, astfel încât să iasă adunarea corectă. Au fost colegi care au băgat toate bilele într-o urnă“, a spus un membru din comisia de vot pentru „Adevărul“. „Un gest prostesc din partea parlamentarilor“, a comentat, scurt, Elena Udrea. Numărătoarea a durat aproape o oră, timp în care Elena Udrea a butonat telefonul şi a fost încurajată permanent de vicepreşedintele PMP, Clement Negruţ, şi de Marin Anton, fost membru PMP, acum la UNPR. „Am plecat din PMP tocmai pentru că partidul n-a fost alături de Elena Udrea“, spunea Anton, la Parlament.

La un moment dat, Udrea însăşi a mers la Comisia de numărare pentru a se interesa cum merg lucurile. „Nu s-a mai votat niciodată aşa“, a spus Udrea. În toată învălmăşeala, s-a aruncat ideea că s-ar putea relua votul. „Nu neapărat reluarea votului ar fi soluţia, ci să ajungem ca parlamentarii să aibă curajul să voteze cum le dictează conştiinţa“, a parat, imediat, Udrea.  Nici nu mai avea cum să fie reluat votul, pentru că cei mai mulţi parlamentari n-au avut curajul nici măcar să aştepte rezultatul oficial, ci au plecat acasă imediat după ce au aruncat bilele în urnă. 

„Dacă e circ, să fie circ până la capăt“

Cererea de reţinere a fost votată la limită, dar a trecut:123 de voturi “pentru“ şi 119 „împotrivă“. Dar degeaba a trecut, pentru că, într-adevăr, procurorii o pot reţine pe Elena Udrea pentru 24 de ore, însă nu pot cere apoi judecătorului mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, întrucât deputaţii au respins deja solicitarea. Pentru a putea trimite la Camera Deputaţilor o nouă solicitare de arestare preventivă, procurorii DNA trebuie să vină cu probe noi.

Deputaţii, de la Putere şi din Opoziţie, au apărat-o pe Udrea laolaltă, deşi liderii partidelor se lăudau înaintea şedinţei că toţi aleşii vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu fi acuzaţi apoi că au fost de partea fostului lider PMP. Nu s-a întâmplat acest lucru. Zeci de social-democraţi au preferat să-şi tragă mânecile la sacou pentru a nu se vedea cum votează. Singurul care a arătat bilele de vot a fost Liviu Dragnea. Din tabăra liberalilor, a votat la vedere Ludovic Orban. „Votul a arătat o dată în plus că în România avem o majoritate parlamentară care obstrucţionează justiţia şi care, de fapt, încearcă să sugrume lupta anticorupţie. Am constatat că în ciuda declaraţiei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi în ciuda declaraţiilor repetate ale lui Gabriel Oprea că vor fi sprijinite demersurile justiţiei, Dragnea anunţând că le-a cerut deputaţilor PSD să voteze la vedere, parlamentarii PSD – UNPR au votat, în majoritate zdrobitoare, fără să se vadă cum au votat“, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei, uitând că şi mulţi dintre colegii săi au evitat să arate dacă votează pro sau contra arestării preventive.  După vot, niciunul dintre liderii politici n-au mai scos nicio vorbă.

După aflarea rezultatelor de la cele două voturi, Udrea s-a mai victimizat puţin. „O să fiu reţinută, dar nu pot fi arestată. Dacă au votat aşa, probabil că i-am convins pe colegi. Ştiu ei foarte bine că am dreptate. Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaşte abuzurile. Ce mi se întâmplă mie e o problemă de destin. Luaţi-o ca atare. Vreau să fiu din nou reţinută şi să port cătuşe. Dacă e să fie circ, să fie circ până la capăt. Vă rog să mă urmăriţi de mâine încolo“, a îndemnat Udrea.

„Va veni şi rândul vostru“

De la tribuna Parlamentului, Udrea şi-a reînceput atacurile la adresa instituţiilor judiciare şi a SRI, pe care l-a catalogat „sistemul“ care luptă împotriva celor care vorbesc liber. „Sunteţi chemaţi să daţi un vot în orb. Asta arată caracterul ţintit al procurorilor de a mă reduce la tăcere, pentru că am ieşit din puşcărie şi nu am tăcut. Sistemul a decis că Elena Udrea trebuie băgată iar în beci“, a spus Elena Udrea de la tribuna Parlamentului. Apoi, i-a luat apărarea premierului Victor Ponta, omul cu care a mimat o rivalitate continuă.

„La viitoarele alegeri vor candida doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi, conduşi. Ceilalţi vor fi cu cătuşele la mâini sau cu dosare. Suntem singura ţară care avem un prim-ministru pus sub acuzare. Punerea sub acuzare în timpul mandatului nu este normală. Este clar că se încearcă schimbarea guvernului Ponta cu procurori. Fiţi convinşi, va veni şi rândul vostru! Plecaţi de bunăvoie acasă sau plecaţi la puşcărie“, a clamat Udrea.

Băsescu n-a uitat-o
Deşi a schimbat numele partidului din PMP în Mişcarea Populară pentru a se disocia la nivel de imagine de Elena Udrea, Traian Băsescu o susţine în continuare pe fosta sa consilieră. „Mi-a urat să trec cu bine peste acest moment. Întâlnirea s-a derulat foarte repede pentru că eu plecam spre Parlament“, a spus Elena Udrea în momentul în care a ajuns la Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite