Cum s-a blocat între Guvern şi Parlament proiectul navelor de război construite la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
corvete

Procesul achiziţiei corvetelor multifuncţionale ce ar urmă să fie construite la Galaţi s-a împotmolit, după ce fostul Parlament a ignorat Hotărârea de Guvern dată de Cabinetul Ciolos, care stabilea procedura specifică pentru acest contract, iar noul Guvern nu a mai trimis noului legislativ ales o altă cerere de aprobare a achiziţiei, arată Hotnews.ro.

 La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotărâre de Guvern prin care stabilea procedura ca Ministerul Apărării să încheie un contract cu şantierul naval olandez Damen de la Galaţi pentru construirea a patru corvete multifuncţionale de ultima generaţie, prima dintre ele urmând a fi livrată în primii 2,5 ani de la semnarea acordului, susţine Hotnews

Costul întregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) şi presupune, dincolo de construcţia propriu-zisă a navelor, şi achiziţia muniţiilor, suportul logistic iniţial, instruirea echipajelor, dar şi colaborarea şantierului la modernizarea altor nave.

Aşadar, Guvernul a decis prin HG procedura pentru achiziţia corvetelor, dar aşteaptă aprobarea Parlamentului pentru demararea oricărui contract. Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezintă un contract semnat sau măcar aprobat, ci stabileşte doar condiţiile şi liniile mari în care un astfel de contract poate fi semnat între statul român şi compania vizată. Iniţierea achiziţiei publice are loc abia după aprobarea din partea Parlamentului. 
 
"Având în vedere faptul că valoarea estimată a contractului, fără TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro, Ministerul Apărării Naţionale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire, aşa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii", transmitea în decembrie anul trecut Ministerul Apărării, condus la acel moment de Mihnea Motoc.
 
Scrisoarea MAPN a ajuns pe masă Senatului în noiembrie, pe când HG-ul era în dezbatere publică, însă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce iniţial s-a arătat contrariat de planurile de achiziţie a Mapn, a decis să dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o să luăm o hotărâre acum", a spus Tăriceanu.

După alegerea noului Parlament însă, solicitările Mapn nu s-au mai regăsit pe ordinea de zi a legislativului. Surse instituţionale au precizat pentru HotNews.ro că MAPN  ar trebui să trimită noi scrisori pentru aprobare şi către noul Parlament, însă lucrurile nu sunt încă clare la nivel de strategie în Guvern, dacă se va continuă cu HG-ul deja aprobat sau va fi reconsiderat planul de achiziţie a corvetelor. 
 

Ce avantaje spune MAPN că prezintă achiziţionarea de corvete construite la Galaţi:

  •  Posibilitatea producerii lor la Galaţi îndeplineşte interesul esenţial de securitate al ţării noastre, respectiv asigurarea securităţii furnizării navelor după producerea lor şi a securităţii mentenanţei, după intrarea în exploatare.
  • Şantierul Naval Damen Galaţi S.A va colabora cu reprezentanţi ai industriei naţionale de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Năvale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunităţi importante de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti.
  • Activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale Forţelor Năvale Române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţa şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, cu aceleaşi avantaje prezentate anterior.
  • "Informaţiile vehiculate cu privire la preţuri mult mai mici obţinute de alte ţări la achiziţia unor nave militare de acest tip nu au corespondent în realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe bază unor proceduri care pot fi uşor verificate de autorităţile naţionale competenţe", mai detaliza MAPN.

MAPN: "Şantierul Naval Damen Galaţi este singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru forţele năvale aparţinând ţărilor NATO şi UE" 
 
"Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. are capacitatea tehnică, logistică şi organizatorică să realizeze construcţia şi dotarea corvetelor din clasă SIGMA proiect 10514 pentru forţele năvale române, fiind singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru forţele năvale aparţinând ţărilor NATO şi UE şi alte câteva nave cu destinaţie militară pentru ţări terţe. În România nu există un alt şantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă faţă cerinţelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arată în notă de fundamentare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite