Tăriceanu: N-aş putea spune că relaţiile dintre România şi Rusia au fost îngheţate. Au un grad de inhibiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noiembrie 2015, Călin Popescu Tăriceanu îl primea în plenul Senatului pe Serghei Narîşkin, politician rus interzis în UE. Acum, Narăşkin e şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei. FOTO AP
În noiembrie 2015, Călin Popescu Tăriceanu îl primea în plenul Senatului pe Serghei Narîşkin, politician rus interzis în UE. Acum, Narăşkin e şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei. FOTO AP

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, în contextul întrevederii ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti că relaţiile României cu Rusia „au un grad de inhibiţie“, dar nu sunt „îngheţate“.

„Nu am avut cu domnul ministrul de Externe o discuţie pe acest subiect (al întrevederii cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti - n.r.), dar vreau să vă spun câteva lucruri. Primul: am văzut nişte semnale în presă care mi s-au părut cu totul şi cu totul anormale. Ca ministru de Externe, Teodor Meleşcanu are obligaţia, aş spune, să se întâlnească cu toţi ambasadorii ţărilor care au acreditare la Bucureşti. Acesta e primul lucru. În al doilea rând, Rusia nu e chiar o ţară oarecare. Este una din marile puteri la nivel mondial şi este firesc să se întâlnească şi cred că nu e numai firesc, e obligatoriu să se întâlnească şi cu ambasadorul Rusiei“, a afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres. 

Tăriceanu a precizat că relaţiile dintre România şi Rusia nu au fost nici până acum „îngheţate“, ci doar au "un grad de inhibiţie".

„Din câte ştiu - şi am şi verificat acest lucru - MAE a dat un comunicat în care a relatat care au fost principalele puncte de discuţie. Acum nu vă ascund că nu văd care este problema de unde survine mirarea. (...) Ambasadorul Rusiei a dat un alt comunicat, dar să vă mai spun ceva: nici până acum n-aş putea spune că relaţiile dintre România şi Rusia au fost îngheţate. Relaţiile au, după părerea mea, un grad de inhibiţie, pe care noi îl menţinem ca să fim întotdeauna mai catolici decât Papa", a susţinut preşedintele Senatului.

Tăriceanu şi Narîşkin 

La invitaţia preşedintelui Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, Serghei Narîşkin, fost preşedinte al Dumei de Stat şi actual şef al Serviciului de Informaţii Externe, s-a aflat pe 27 noiembrie 2015, la Bucureşti, pentru a prelua preşedinţia Adunării pentru Cooperarea Economică a Mării Negre (APCEMN), deţinută până la acea dată de Parlamentul României. 

Serghei Narîşkin se afla atunci printre demnitarii ruşi care au interdicţie de a intra pe teritoriul UE, decizie politică votată de către toate ţările membre, inclusiv de România, ca urmare a anexării Crimeei.

Preşedintele Dumei de stat din Rusia, Serghei Narîşkin, aflat la Bucureşti în noiembrie, i-a adus cadou preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un ceas de perete, brodat cu fir de aur, mătase şi bumbac, potrivit listei cu cadourile primite de senatori în activităţile de protocol în 2015,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite