Cum au reacţionat liderii politici de la Bucureşti după victoria partidului Maiei Sandu în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Ludovic Orban au promis că vor colabora cu noua Puterea de la Chişinău FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu şi Ludovic Orban au promis că vor colabora cu noua Puterea de la Chişinău FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Majoritatea partidelor de la Bucureşti şi-au arătat susţinerea pentru câştigătorii alegerilor de la Chişinău şi au promis că vor continua să ajute Republica Moldova, atât economic, dar şi prin lobby la Bruxelles, pentru a începe reformarea statului.

Tonul a fost dat duminică noapte de Ludovic Orban, şef al PNL şi al Camerei Deputaţilor, care a felicitat-o în primul rând pe Maia Sandu, care a avut curajul de a declanşa anticipatele, dar şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, formaţiune care face parte din familia politică a popularilor europeni. Luni dimineaţă a venit şi mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care a apreciat-o pe Maia Sandu pentru „curaj, perseverenţă şi viziune”. Mai mult, a garantat că România va fi alături de Rep. Moldova în implementarea reformelor şi în parcursul european.  La rândul său, prim-ministrul Florin Cîţu a felicitat-o pe Maia Sandu şi pe cei care au ieşit la vot duminică.  „Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a scris pe pagina sa de Facebook Florin Cîţu.

USR PLUS s-a pronunţat pe tema alegerilor anticipate din Republica Moldova prin vocea lui Dan Barna, vicepremier şi copreşedinte al formaţiunii. „Alegerile redeschid şansa Republicii Moldova de a veni spre UE. Există acel pachet de 600 de mil de euro disponibil pentru Republica Moldova, condiţionat de reforme. Eurodeputaţii USR PLUS fac tot posibilul ca această resursă să devină realitate. Mesajul Maiei Sandu şi al PAS a fost unul de deschidere pentru reforme, pro-european şi de susţine pro-atlantică. Ajutorul şi suportul Guvernului României va deveni unul şi mai consistent”, le-a transmis vicepremierul României cetăţenilor moldoveni.

PSD, alături de PAS

La rândul lor, social-democraţii au venit cu un mesaj surprinzător. Mai precis, şi-au manifestat susţinere faţă de PAS, în condiţiile în care PSD are un acord de colaborare cu Partidul Democrat, condus de Pavel Filip. „Tot respectul şi admiraţia pentru cetăţenii moldoveni! Au dat o nouă dovadă că vor să-şi construiască un viitor european!  Salutăm victoria Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în alegerile anticipate! PSD va sprijini demersurile noii majorităţi proeuropene din Parlamentul de la Chişinău! Susţinem reformele şi implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), formaţiune care a avut un partid frate competitor la anticipatele de peste Prut, a dat vina pentru eşecul de la parlamentare pe faptul că toată atenţia publică a fost concentrată pe disputa Maia Sandu – Igor Dodon. Prin urmare, toate partidele mai mici nu au avut nicio şansă în a-şi promova agenda, ceea ce a dus la rezultatul de 0,5% la parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite