Cum le-a explicat Ponta baronilor PSD alegerea preşedinţilor de CJ din două tururi: „Atât s-a putut prin înţelegerea cu PNL“. De ce explicaţia e ipocrită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă-n faţă cu baronii PSD, preşedintele partidului, Victor Ponta, a dat vina, într-un mod ipocrit, doar pe liberali pentru adoptarea legii electorale care prevede alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor judeţeni.

Preşedintele PSD Victor Ponta a anticipat că baronii PSD nu sunt deloc încântaţi de faptul că vor fi aleşi de consilieri, nu direct, printr-un singur tur de scrutin, şi a încercat să se justifice înainte ca cineva să provoace o „răscoală“ împotriva sa în Comitetul Executiv al PSD. Prin urmare, Ponta le-a spus baronilor PSD că nu a găsit înţelegere în tabără adversă, că PNL s-a opus alegerii preşedinţilor de CJ dintr-un singur tur de scrutin. „Ştiu că sunteţi nemulţumiţi, dar trebuie să înţelegeţi că doar atât am putut obţine din înţelegerea cu PNL. Am reuşit cu primarii, dar cu preşedinţii de CJ nu s-a putut“, le-a spus Ponta baronilor strânşi ieri la Palatul Parlamentului, potrivit unor surse din interiorul PSD. Într-adevăr, Ponta nu minte atunci când spune că reforma electorală s-a făcut la mica înţelegere dintre PSD şi PNL, votul arătând consensul politic dintre cele două partide, însă, în negocierile cu PNL, PSD nu s-a străduit deloc să apere interesele electorale ale baronilor PSD, ci doar a primarilor PSD aflaţi în funcţie. Primarii au o importanţă crucială mai ales în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Practic, primarii mobilizează electoratul la urne, iar cu cât ai mai mulţi primari, cu atât ai mai multe şanse să obţii un număr mai mare de parlamentari, deci şanse mai mari să ajungi la putere.

Pe de altă parte, Ponta este direct interesat ca baronii să aibă mai puţină putere, pentru a putea conduce fără griji partidul. În ultimii ani, când preşedinţii de consilii judeţene au ajuns la apogeul puterii lor politice, preşedintele PSD se trezea cu liderii locali bătând cu pumnul în masă la şedinţele de partid. Acum, când DNA a curăţat mulţi dintre baronii tradiţionali ai PSD, Ponta va putea să-şi impună oamenii în  teritoriu, iar lupii tineri din partid nu comentează deciziile lui Ponta. Dacă aşa a decis partidul, aşa e bine. Iată un exemplu. „Unde-i lege nu-i tocmeală, asta este, dacă aşa s-a hotărât, aşa va fi. Nu pot să mă pronunţ categoric dacă este mai bine sau mai rău ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fia aleşi indirect, sunt avantaje şi dezavantaje în ambele variante”, a spus Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi, cel care i-a urmat lui Adrian Duicu, un alt prieten al premierului Ponta.

„Ce mai putem face…“
Liderii PSD din teritoriu simt asta, dar cei mai mulţi nu au curajul să mai contrazică deciziile conducerii, după ce au văzut cum au sfârşit Mircea Geoană, Marian Vanghelie  şi Cătălin Ivan. „Au fost discuţii în şedinţa pe tema aceasta, dar nu apăsate. Legea fost adoptată. Ce mai puteam face…“, a spus un preşedinte de Consiliu Judeţean .Aşadar, legea alegerilor locale a plecat la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis cu primarii aleşi într-un singur tur, aşa cum este şi în actuala legislaţie, iar preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi de către consilierii judeţeni. Singurul contestatar al acestei legi a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şeful Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi vicepreşedinte PSD, care a îndrăznit chiar să-i reproşeze vicepreşedintelui Senatului, Cristian Dumitrescu, votul acordat în favoarea formei asupra căreia s-au înţeles PSD şi PNL. „Aţi votat legea alegerilor locale“, i-a spus Oprişan, în semn de reproş, lui Dumitrescu, care nu a avut niciun răspuns. Oprişan s-a arătat profund deranjat de varianta agreată de PSD în ceea ce îi priveşte pe preşedinţii de CJ, care vor fi la mâna consilierilor judeţeni. „Se doreşte să fim un stat centralizat, ca înainte de 1989. Asta este. A decis Parlamentul acest lucru şi minoritatea se supune majorităţii, mă refer aici la Parlament. Eu vă spun însă că există opinii sociologice care spun că 69% din populaţie doreşte alegerea din primul tur a preşedinţilor de consilii judeţene şi nu prin votul indirect al consilierilor”, a spus Oprişan.

Şeful CJ Vrancea a ţinut să-l înţepe pe Victor Ponta chiar la începutul şedinţei PSD, care a marcat trei ani de la preluarea guvernării, ramintindu-i că, fără sprijinul UNPR şi al lui Gabriel Oprea, nu ar fi rezistat în scaunul de premier atâta vreme. Ponta i-a răspuns: „Înseamnă că voi avea cel puţin un vot pentru mandatul de negociere cu UNPR“, referindu-se la înţelegerea dintre PSD şi UNPR de a merge pe liste comune la alegerile locale.  Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a avut o reacţie care a arătat şi mai mult râca dintre Oprişan şi Ponta. „Oprişan mai este cu noi în partid sau a plecat la UNPR?“, i-a întrebat Ilie Sârbu pe colegii lui, ministrul Transporturilor Ioan Rus răspunzându-i cu un zâmbet.

Răspunsul lui Oprişan la legea promovată în Parlament de către PSD a fost retragerea semnăturii vicepreşedintelui Comisiei Juridice, Ciprian Nica, omul său de încredere, de pe proiectul legislativ al unui grup de deputaţi PSD care face practic imposibilă arestarea preventivă.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite