Cum a ajuns Elena Udrea primul preşedinte al PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea fost aleasă, sâmbătă, primul preşedinte cu puteri depline al PMP, după ce l-a învins, la diferenţă foarte mare, pe Daniel Funeriu. Victoria nu a fost savurată la cote maxime, pentru că, atunci când a fost anunţat rezultatul votului, Simona Halep pierdea primul set la Roland Garros.

Aproape 1.000 de oameni s-au strâns, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru a vota primul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP). La ora 11.00, unul dintre candidaţii la şefia PMP, Daniel Funeriu, îi aştepta pe oaspeţi cu un coş de mere verzi în mână. „Mai întâi zâmbim, apoi ne salutăm, apoi vă ofer un măr. Nu furăm din coş, aşa cum face PSD”, îi spunea Funeriu unui delegat care nu a mai avut răbdare să primească. În sală, se întindea o mare de cămăşi albe, pentru că în PMP se poartă albul. Înainte de a începe şedinţa, Adrian Rădulescu a anunţat că nu mai vrea şefia partidului şi o va susţine pe Elena Udrea. Era primul abandon. După câteva minute, mai mulţi tineri îmbrăcaţi în tricouri cu mesaje ”Vot for PMP”, exact modelul cu care s-a afişat şi preşedintele Traian Băsescu pe plajă la Neptun, au urcat pe scenă în acordurile melodiei "Happy", hitul verii.  Acesta a fost începutul. Apoi, au urmat discursurile liderilor politici.

"Laser, frate!"

Primul a fost Eugen Tomac, cel care a condus partidul timp de un an, din postura de interimar. A vorbit puţin despre Traian Băsescu, le-a urat success candidaţilor şi l-a poftit la microfon pe Marian Preda, preşedintele fundaţiei Mişcarea Populară. Îngrijorat, Preda a prevestit un viitor sumbru: ”PMP este ultima încercare de a reforma din interior clasa politică. Ce nu se schimbă prin reformă, se schimbă prin revoluţie”, a spus Preda. După discursurile anoste ţinute de Tomac şi Preda, atmosfera s-a destins. Daniel Funeriu a fost primul dintre candidaţii la şefia PMP care a luat cuvântul şi a spus următoarele: ”Am adus laserul în România, la Măgurele, un proiect de 500 de milioane de euro. Mulţi mi-au recomandat să nu spun la partid despre laser. Dar eu vă spun ce e un laser: ceva care merge drept înainte şi trece prin orice. Aşa trebuie să fie şi PMP: Laser, frate!”. Acest discurs i-a stors mai multe lacrimi unei femei din primele rânduri,ce reprezenta diaspora la Congres, mai exact Italia.


"Noi nu suntem căcăcioşi"

A venit şi rândul lui Adrian Papahagi, prezentat de cel care a condus şedinţa ca Daniel Papahagi. "De dimineaţă, mi-a spus în trei feluri. Până la sfârşitul zilei nici nu mai ştiu cum mă cheamă”, s spus, zâmbind, Papahagi.  Chiar dacă este profesor universitar, Adrian Papahagi a ales să vorbească pe limba tuturor. ”Nu fiţi căcăcioşi! Noi nu suntem căcăcioşi, noi suntem curajoşi! Fiţi ca Băsescu, că tot l-am invocat aici ca pe sfintele moaşte. Dacă aveţi ceva de spus, spuneţi! Dacă aveţi ceva de făcut, faceţi! Sunt aici pentru ţară, pentru un ideal. Nu pentru partid. Mi se rupe de partid!”, a spus, efervescent, Papahagi, care a strâns un ropot de aplauze.

"Ani de zile au zis că iubesc pedeleaua"

A fost contrat, după câteva minute  chiar de Elena Udrea, care a fost lăsată să vorbească ultima, ”pentru că e singura femeie dintre candidaţi”. ”Mie nu mi se rupe de partid. Mie îmi pasă de partid. Votaţi pentru un proiect început de preşedintele Traian Băsescu. Veniţi alături de mine să ridicăm România”, a spus Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării le-a răspuns şi celor care se întrebau cum se poziţionează PMP faţă de alianţa PNL-PDL. ”Avem propria noastră identitate. Nu trebuie să plecăm urechea ca cântecele de sirenă a celor care fug mâncând pământul. Ani de zile au zis că iubesc pedeleaua, dar acum îi vând identitatea”, a spus Udrea şi a închis, oarecum, discuţia despre coagularea dreptei.

Între timp mai vorbise şi Gelu Vişan, care, la fiecare frază repeta că este emoţionat, iar la final a anunţat că se retrage din cursa pentru conducerea PMP  şi o sprijină pe Elena Udrea. Imediat, Adrian Papahagi a anunţat şi el că se retrage, numai că el a preferat să-i cedeze voturile lui Daniel Funeriu, nu Elenei Udrea. Drept urmare, scăpaţi de ierpurii de sacrificu, lupta finală s-a dat între Elena Udrea şi Daniel Funeriu.

La ora 13.30, delegaţii au început să voteze. După ce puneau buletinul în urnă, oamenii veneau în faţa sălii pentru a face o poză sau, după caz, un selfie cu Elena Udrea. Unii şi-au permis chiar să o atingă pe obraz. Şi Elena Udrea le-a permis. Apoi, delegaţii ieşeau pe balcon, pentru a mai face o poză panoramică şi, în final, serveau câţiva mici, pe hol. Timpul trecea, iar lumea vorbea tot mai puţin despre PMP şi tot mai mult despre Simona Halep, care urma să joace marea finală de la Roland Garros. La ora 16.00, încă se mai vota, dar  delegaţii şi jurnaliştii, deopotrivă, s-au conectat la meciul Simonei. După încă 45 de minute, s-a anunţat şi rezultatul votului: Elena Udrea îl zdrobise pe Daniel Funeriu şi devenea primul preşedinte al PMP. Victoria sa a fost apludată, dar cu câteva noduri, pentru că, în acelaşi timp, la Paris, Simona Halep era condusă cu 5 la 2, iar delegaţii erau, omeneşte, supăraţi. ”Ţin la doamna Udrea, dar mi-e ciudă că pierde Simona”, spunea un tânăr în timp ce urmărea meciul pe tabletă.

În cifre, victoria Elenei Udrea arată astfel: 742 de voturi favorabile din 950. Imediat, Udrea l-a anunţat pe Cristian Diaconescu drept candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, a intrat în atmosfera sălii şi a mai spus doar atât: “Hai, Simona!”


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite