Culise. Cum l-a şantajat Cuc pe Dragnea pentru postul de ministru la Transporturi. De ce a cedat liderul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să oprească un nou val de plecări din PSD, Liviu Dragnea s-a văzut nevoit să-i ofere lui Răzvan Cuc postul de ministru al Transporturilor, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cuc a mai ocupat aceeaşi funcţie şi în guvernele Grindeanu şi Tudose, dar a fost schimbat pentru incompetenţă. Între timp, a fost reevaluat de partid, iar Iohannis l-a acceptat.

În negocierile din PSD pentru împărţirea celor două ministere rămase fără şef, deputatul PSD Răzvan Cuc i-a cerut lui Liviu Dragnea portofoliul Transporturilor, ameninţând că, în caz contrar, va pleca la partidul lui Victor Ponta, Pro România, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul“. Cuc a ameninţat că va trage după el şi alţi parlamentari PSD din organizaţia Giurgiu, din care făcea parte în acel moment. Constrâns de faptul că PSD nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a acceptat şantajul făcut de Răzvan Cuc, tocmai penru a opri un nou val de plecări din partid, care ar fi şubrezit şi mai mult partidul.

Coaliţia PSD-ALDE are cinci deputaţi sub linia majorităţii la Camera Deputaţilor, voturi care sunt compensate, momentan, de minorităţile naţionale (altele decât UDMR). Opt dintre cei 17 deputaţi minoritari votează cot la cot cu PSD indiferent de proiect. Însă plecarea lui Cuc ar fi periclitat şi mai mult puterea PSD în Camera Deputaţilor, drept umare Răzvan Cuc a primit Ministerul Transporturilor.

Ca să-l propună pe Cuc ministru, Liviu Dragnea a negociat şi cu liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, şeful lui Cuc în organizaţia judeţeană. În ziua în care conducerea PSD a stabilit cele două propuneri pentru Transporturi şi Dezvoltare, Niculae Bădălău, ministrul Economiei, se afla la Bruxelles. Din capitala UE, Bădălău a transmis un mesaj clar pe Facebook: „În calitate de preşedinte al PSD Giurgiu, unde domnul deputat Răzvan Cuc activează, vă spun că nu îl susţinem pe domnul Cuc pentru funcţia de ministru al Transporturilor“.

Până la urmă, Liviu Dragnea l-a mutat pe Răzvan Cuc din organizaţia Giurgiu în filiala Neamţ, condusă de Ionel Arsene, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. Arsene l-a propus imediat pe Cuc ministru al Transporturilor, iar conducerea PSD l-a validat.

În schimbul funcţiei de ministru,  Răzvan Cuc i-a promis lui Liviu Dragnea că îl va readuce în partid pe deputatul de Giurgiu Alexandru Andrei, care a demisionat din PSD după un conflict cu Niculae Bădălău. Andrei a rămas deputat neafiliat, fără să treacă la partidul lui Victor Ponta. Se va întoarce oficial în PSD zilele viitoare, susţin sursele citate.

Ministrul „zero kilometri de autostradă“
Răzvan Cuc a mai fost ministru al Transporturilor atât în Guvernul Grindeanu, cât şi în Cabinetul Tudose. În ianuarie 2017, întrebat de jurnalişti câţi kilometri de autostradă şi-a propus să inaugureze  în acel an, Cuc a răspuns: „Nu promit niciun kilometru de autostradă“. Şi s-a ţinut de cuvânt: nu a fost construit niciun kilometru de autostradă în mandatul său. În toamnă anului 2017, şi-a dat demisia la solicitarea premierului Mihai Tudose. „Şi-a dat demisia pentru că i-am zis eu: «băi, dă-ţi demisia»! Domnul Cuc a fost un exemplu de cum să fii ministru şi să nu faci nimic“, a comentat Mihai Tudose atunci când a aflat despre posibila reîntoarcere a lui Răzvan Cuc în Guvern.

Liviu Dragnea a avut o altă versiune: „Răzvan Cuc a avut un mandat bun la Ministerul Transporturilor, dar şi-a dat demisia. Ştiţi discuţiile de atunci, au fost nişte presiuni şi a fost forţat să îşi dea demisia. Eu am mare încredere în capacitatea lui de a conduce Ministerul Transporturilor aşa cum trebuie“.

Domnul Cuc a fost un exemplu de cum să fii ministru şi să nu faci nimic. Mihai Tudose, fost premier
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite