Cui i-e frică de Nicuşor Dan? De ce ar candida Traian Băsescu în Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan şi Dan Barna, doi politicieni care îşi ascund colţii în spatele măştii FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicuşor Dan şi Dan Barna, doi politicieni care îşi ascund colţii în spatele măştii FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nicuşor Dan nu are mare lucru de câştigat din coagularea dreptei în Capitală. PNL, USR şi PLUS oricum erau obligate să-l susţină şi în lipsa unei alianţe, iar de sabotat o pot face şi cu protocolul de colaborare parafat. La cât hate colcăie în partidul condus de Dan Barna, mulţi soldăţei vor vota lista USR-PLUS pentru Consiliul General, dar vor ”uita” să pună ştampila şi pe Nicuşor Dan. Doar aşa, din orgoliu şi răzbunare.

Care e interesul USR-PLUS în Capitală? Să depăşească PNL la vot politic şi să obţină o majoritate în Consiliul General, pe care, potrivit sondajelor, o vor bifa relaxat alături de liberali. Deci postul de viceprimar pentru Vlad Voiculescu e garantat. Scopul USR-PLUS a fost deja atins. Barna, Cioloş şi Vlad Voiculescu, care oricum nu-l înghit pe Nicuşor Dan, pot urmări cu popcorn competiţia de la primăria generală. Liderilor USR-PLUS le e absolut indiferent dacă primar va fi Nicuşor Dan sau Gabriela Firea. Ba aş spune că pentru cariera viitorului viceprimar Vlad Voiculescu ar fi mai utilă o harţă de patru ani cu Firea, mai ales că primarul PSD oricum va fi deposedat de lipsa unei majorităţi. Planul lui Vlad Voiculescu e să fie primar general peste 4 ani, pentru că PNL nu-i va oferi, în viitoarea guvernare, Ministerul Sănătăţii. Nelu Tătaru e de neînlocuit pentru liberali. Şi un post în Parlament n-ar avea nicio miză pentru Vlad Voiculescu.  

Singurul interes al lui Nicuşor Dan era cooptarea PMP în marea coaliţie anti-PSD, astfel încât să împiedice candidatura lui Traian Băsescu (sau a oricărui alt candidat PMP), care o poate face pe Firea primar. Dorinţa USR-PLUS de a nu primi PMP în alianţă e de înţeles: au taxat un partid care a fost lângă Firea în Consiliul General şi, personal, Barna s-a răzbunat pe candidatura lui Paleologu la prezidenţiale. Dar e surprinzătoare atitudinea PNL, care-l faultează şi pe Nicuşor Dan, şi pe Ciprian Ciucu. La Sectorul 6, singura primărie cu şanse pentru PNL, controversatul Florescu poate rupe decisiv din voturile dreptei în competiţia cu Mutu.  În urmă cu patru ani, Florescu a reuşit un scor cu două cifre ca independent.

Ludovic Orban a acceptat orice condiţie pusă de Barna, recunoscând supremaţia USR în Capitală. PNL a renunţat la singurul candidat liberal care putea câştiga o primărie de sector - Dan Cristian Popescu. A schimbat, tot la ordinul USR, şi candidatul cu şanse de la Sectorul 5, mizând pe un anonim. Sectorul 1, altădată fief liberal, a trecut în portofoliul USR. În schimb, PNL, lipindu-se de USR, scapă de istoria blaturilor cu PSD. Dar dacă dreapta nu va reuşi să câştige Sectoarele 2, 5 şi 6, în condiţiile în care 3 şi 4 oricum sunt confiscate de Negoiţă şi Băluţă, eşecul va fi învelit în penibil. Barna şi Orban vor arunca vina unul pe altul, ca un antrenament pentru viitoarea guvernare. O înfrângere în faţa PSD va fi pusă de PNL în spinarea USR, care s-a încăpăţânat să arunce în luptă pierzători morali. În schimb, o victorie a dreptei în Capitală va fi revendicată de PNL, care va aşeza pe altar sacrificiul propriilor candidaţi. 

PMP a fost lăsat pe dinafară, prin urmare partidul are două variante: 1) Îl reactivează pe Traian Băsescu. Fostul preşedinte ar bifa prima înfrângere electorală chiar pe final de carieră, însă, în perspectivă, implicarea lui Traian Băsescu ar putea sălta PMP peste pragul electoral la alegerile parlamentare din decembrie, adevărata miză a partidului. Aşadar, ar fi o înfrângere cu potenţial de victorie. Punctele nevralgice: colaborarea cu Securitatea sub numele de Petrov şi ostilizarea unei părţi a electoratului de dreapta, care îl va acuza pe fostul preşedinte că face jocurile PSD. Candidatura lui Băsescu i-ar pune Gabrielei Firea pe tavă al doilea mandat. 2) PMP alege un candidat fad, care doar să ciupească din voturile lui Nicuşor Dan, însă partidul riscă ratarea Parlamentului, deci moartea politică. Totuşi, trecerea pragului electoral, chiar şi la limită, la alegerile din decembrie ar duce PMP din nou la putere. Ludovic Orban e gata să le ofere funcţii de secretar de stat, prefect şi alte instituţii pe plan local, cu condiţia ca PMP să nu-l arunce în lupta pentru Bucureşti pe Traian Băsescu, ci pe oricine altcineva. Aşadar, va rupe Eugen Tomac prietenia cu PNL şi va tranforma PMP în partid-jucător, după chipul şi asemănarea părintelui fondator Traian Băsescu? Sau va încerca să ajungă în Parlament printr-un negoţ tacit cu liberalii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite