Cu ce rămâne Traian Băsescu după această candidatură. Ipotezele din care iese şifonat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, imediat după ce şi-a depus candidatura
Traian Băsescu, imediat după ce şi-a depus candidatura

Şi totuşi, Traian Băsescu pare să nu-şi fi calculat tocmai bine paşii atunci când s-a aruncat în competiţia pentru Primăria Generală. Din trei deznodăminte posibile, singurul care îl avantajează este puţin probabil să se întâmple, iar din celelalte două iese destul de şifonat.

Există trei ipoteze teoretic posibile în privinţa rezultatului de la Bucureşti:

1. Traian Băsescu câştigă alegerile şi redevine primar general. E singura situaţie în care ar fi câştigător net, dar este şi cea mai puţin probabilă. Nici măcar el nu crede în ea, dacă e să ne uităm la ultimele sale interviuri.

2. Gabriela Firea câştigă un nou mandat. Pentru Traian Băsescu, miza devine găsirea vinovatului pentru eşecul Dreptei. Cum măsurători exacte nu se pot face, rămâne doar percepţia publică cea care îl va identifica. Aici se bate teoria lui Băsescu şi a PMP, că vinovaţi sunt Ludovic Orban şi Dan Barna care au refuzat o alianţă cu PMP, şi teoria lui Orban şi a lui Barna, că respingerea alianţei s-a datorat cârdăşiei PMP-Firea din ultimii 4 ani, iar vinovat e Băsescu, pentru că s-a aruncat în luptă şi a „furat” din voturile Dreptei. Dată fiind diferenţa de potenţial electoral dintre cele două tabere, e destul de uşor de intuit cam ce va rămâne la nivelul percepţiei publice. Băsescu va rămâne doar cu savoarea unei răzbunări personale şi atât.

3. Nicuşor Dan câştigă fotoliul de primar, în pofida candidaturii lui Băsescu. Acesta este, pentru fostul preşedinte, cel mai negru scenariu, pentru că ar demonstra că nu i-a mai rămas aproape niciun fel de tracţiune electorală, în afara fanaticilor pe care îi mai are. Ar fi un final de carieră mai degrabă derizoriu.

Deşi e cotat ca cel mai performant om politic pe care l-a dat România în ultimii 30 de ani, Traian Băsescu nu a fost întotdeauna infailibil în a-şi evalua şansele. Să nu uităm că în vara anului 2012, după ce a fost suspendat de Parlament, iniţial el a cutezat să le ceară românilor să participe la referendumul de demitere, convins că va obţine o majoritate de respingere a demiterii. A fost atunci, lângă el, Vasile Blaga, care l-a adus cu picioarele pe pământ: în cele din urmă a cerut boicotarea referendumului, ceea ce a dus la neîndeplinirea cvorumului.

Acum însă, Vasile Blaga e în altă parte. Şi nu ştiu dacă mai îndrăzneşte cineva din PMP să-l aducă pe Traian Băsescu cu picioarele pe pământ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite