Corina Creţu: Peste jumătate din ţările UE au sau vor avea aprobate Planurile. Situaţia PNRR-ului pe care l-a înaintat Guvernul rămâne netransparentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Cretu FOTO Corina Creţu / Facebook
Corina Cretu FOTO Corina Creţu / Facebook

Europarlamentarul Corina Creţu a atras atenţia asupra faptului că peste jumătate din ţările Uniunii Europene au deja planurile aprobate şi lansate, sau le vor avea până la finalul sătămânii, în timp ce situaţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României rămâne netransparentă. Ea a subliniat că era bvine dacă Guvernul ar fi acţionat rapid, altfel multe întrebări vor rămâne fără răspuns.

„Peste jumătate din ţările Uniunii Europene au deja sau vor avea aprobate şi lansate Planurile lor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până la finalul acestei săptămâni. Din păcate, România se află în continuare în afara programului pe termen scurt al Comisiei Europene privind aprobarea şi lansarea PNRR”, a transmis Corina Creţu pe Facebook. 

Ea a subliniat că „situaţia PNRR-ului pe care l-a înaintat Guvernul României Comisiei Europene rămâne la fel de netransparentă. În timp ce tot mai multe astfel de Planuri de relansare economică sunt aprobate la Bruxelles, documentele trimise de Guvernul de la Bucureşti sunt în continuare în evaluare. De altfel, chiar Guvernul României a solicitat prelungirea perioadei de evaluare cu o lună. Suntem aproape de finalul acestei perioade de graţie solicitate de Guvern şi nu ştim care e stadiul PNRR - ce s-a schimbat, ce a rămas la fel, ce s-a adăugat sau a fost eliminat, cum au fost îndreptate gafele pe care le conţinea documentul în forma sa trimisă acum o lună”. 

Europarlamentarul a mai completat că după criticile primite din partea Comisiei Europene, era bine dacă Guvernul ar fi „acţionat rapid şi să comunice cum a înţeles să remedieze situaţia”. 

„Cred că ar fi trebuit ca, după criticile din partea Comisiei Europene, Guvernul să fi acţionat rapid şi să comunice modul în care a înţeles să remedieze situaţia. Nu a fost cazul. Mă tem că multe întrebări vor rămâne fără răspuns, iar odată aprobat Planul României, maşinăria de PR va urmări să acopere orice urmă de dezbatere raţională pe marginea destinaţiei fondurilor. Imaginea ataşată prezintă cronologia aprobării şi lansării PNRR-urilor depuse de diferite ţări europene. Zilele următoare vor fi lansate cele ale Sloveniei şi Lituaniei. Din păcate, România mai are de aşteptat”, a mai transmis Corina Creţu. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luna aceasta că la nivelul Comisiei Europene au fost validate, numai într-o zi, zece PNRR-uri ale unor ţări, în timp ce România a făcut o solicitare de amânare, precizând că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene „crede că trăieşte singur” şi „nimeni nu află”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite